mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Excellentieprogramma

Excellentieprogramma Albeda Horecacollege

Albeda Horecacollege biedt gemotiveerde en talentvolle studenten een speciaal excellentieprogramma aan. Wat betekent dat precies? Wat is het doel ervan? In deze omgeving lees je er alles over!

Sofie

Wat betekent het programma?

Wat betekent het precies? Het excellentieprogramma bestaat onder andere uit trainingen, workshops en persoonlijke coaching speciaal voor studenten, die behoefte hebben aan extra uitdaging, verdieping en verbreding. Als kers op de taart kun je zelfs meedoen aan (internationale) vakwedstrijden. Het excellentieprogramma hoort bij ons ‘flexibele onderwijs’. Dit betekent dat je tijdens je studie kunt versnellen, vertragen, verdiepen en verbreden. Je kunt de opleiding natuurlijk ook gewoon volgens de ‘normale’ leerroute doorlopen. 
Voor wie? Het programma is voor bol- en bbl-studenten op alle niveaus vanuit alle opleidingsrichtingen binnen Albeda Horecacollege: bakkers, bediening, keuken en/of management. Je motivatie, inzet en (praktijk)-resultaten zijn belangrijk. Je kunt meedoen als je goede cijfers haalt, een motivatiebrief schrijft, aanwezig bent tijdens schooluren en een selectiegesprek voert. Het is écht wat voor jou als je:
  • Extra uitdaging zoekt náást de ‘normale’ leerroute van de opleiding,
  • Bereid bent om meer tijd te investeren in persoonlijke talentontwikkeling,
  • Ambitieus bent en naar een carrière in de top van de horeca verlangt,
  • Trots durft te zijn op jezelf, het horecavak en Albeda Horecacollege.
Wat biedt het excellentieprogramma in het algemeen?
  • Extra trainingen en workshops: Je kunt deelnemen aan trainingen en workshops, die niet standaard in het dagelijkse onderwijsprogramma zitten. Dit kan variëren van wijnkennis en gastronomie tot leiderschapsvaardigheden en innovatie in de horeca.
  • Masterclasses van experts: Het programma biedt toegang tot masterclasses van bijzondere professionals uit de horecawereld. Zo krijg jij de kans om niet alleen van krachtige professionals op school te leren, maar ook van inspirerende leermeesters uit de beroepspraktijk.
  • Meeloopdagen en praktijkervaring: Je krijgt de mogelijkheid om mee te lopen bij toonaangevende horecagelegenheden en diverse bedrijven. Dit helpt je om praktijkervaring op te doen en een netwerk op te bouwen in de wereld van hospitality.
  • Projecten en vakwedstrijden: Je kunt deelnemen aan projecten en vakwedstrijden, waarbij je je vaardigheden en creativiteit kunt tonen. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe horecaconcepten tot het creëren van de lekkerste cocktails bij (internationale) vakwedstrijden.
  • Netwerkgelegenheden: Je krijgt toegang tot evenementen en bijeenkomsten waar je kunt netwerken met professionals, potentiële werkgevers, partners en medestudenten uit de horeca, zowel nationaal als internationaal.
  • Internationale uitwisselingen: Internationale uitwisselingen en culinaire studiereizen zijn mogelijk, zodat je ervaring opdoet in een internationale context en je je horizon verbreedt.
Wat kun je inhoudelijk verwachten? Heb je gekozen voor een opleiding in de bediening? Dan is er verbreding en verdieping mogelijk bij ambachten als:
  • Cocktails,
  • Barista,
  • Kaas,
  • Wijn,
  • Restaurant service,
  • Table service (bereidingen en serveerwijze).
Heb je gekozen voor een opleiding in de keuken? Dan is er verbreding en verdieping mogelijk bij thema’s als:
  • Creatieve opmaak van de gerechten (Culinairy Art),
  • Fruitkunst (Food Carving),
  • Mystery box koken,
  • Duurzaam koken,
  • Visbereidingen,
  • Estafette koken.
Heb je gekozen voor een opleiding in de richting van horecamanagement? Dan is er verbreding en verdieping mogelijk bij thema’s als:
  • Concept thinking,
  • Hospitality management,
  • Hotel simulatie.
Heb je gekozen voor een van de bakkersopleidingen? Dan is er verbreding en verdieping mogelijk bij thema’s als:
  • Bijzondere broden,
  • Taarten,
  • Gebak,
  • Chocolade.
Bakkersopleiding

En wat zijn de doelen?

Wat zijn de doelen van het programma?
  • Talentontwikkeling: Het stimuleren en verder ontwikkelen van de talenten van gemotiveerde studenten.
  • Verhoging van vakkennis en vaardigheden: Het verdiepen van kennis en vaardigheden, die nodig zijn voor topfuncties in de horeca.
  • Netwerken: Kansen bieden om in contact te komen met professionals en bedrijven in de wereld van hospitality.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Het verbeteren van persoonlijke competenties zoals leiderschap, communicatieve vaardigheden én het ambacht van de horeca zelf natuurlijk.
Wat zijn de voordelen van deelname?
  • Verhoogde kansen op de arbeidsmarkt: Door de extra kennis, ervaring en netwerkmogelijkheden die je opdoet, heb jij een streepje voor bij toekomstige werkgevers.
  • Certificaat van excellentie: Bij succesvolle afronding ontvangt elke student een certificaat van excellentie, dat een waardevolle toevoeging is aan je cv.
  • Persoonlijke en professionele groei: : Deelname aan het programma helpt je om niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op persoonlijk vlak te groeien.
Samenwerking met het bedrijfsleven Samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijspartners vinden wij belangrijk! Samenwerkingspartners binnen het excellentieprogramma zijn (internationale) scholen in Europa en bedrijven in Nederland als Koppert Cress, Bols, Manhattan Koffie, Hanos en diverse wijnleveranciers.

Filmpjes Albeda Horecacollege

Albeda Horecacollege

Week van de horeca 2024

Onze studenten deden in voorgaande jaren mee aan de volgende wedstrijden

foto ter illustratie

In Nederland

  • Good Fish
  • Hanos Cup
  • Skills
  • Lucas Bols
  • Talent van de toekomst
  • Zilte Bokaal
  • Show me the concept
foto ter illustratie

In het buitenland

  • AEHT (Letland)
  • G&T Cup (Slovenia)
  • Learn, know, do, can, show (Letland)
  • Bartolomeo Scappi (Italië)
  • Olivier Roelinger (Frankrijk)

Reis met horecastudenten mee naar de AEHT!

Blogs van alle colleges

Ervaringen van studenten

Blogs van alle colleges