mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Megan Kiela

‘Ik heb gewoon altijd zin om te koken’

Maar liefst acht studenten van Albeda cluster Hospitality reizen op 4 november naar Riga voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT (Association Européenne des ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme). Wie zijn ze? Wat drijft ze? En hoe bereiden ze zich voor?  

 Megan Kiela, 18 jaar, volgt de opleiding Gespecialiseerd kok niveau 4 bij Albeda Horecacollege, locatie Rosestraat, in Rotterdam. Megan zit in het derde en laatste jaar van haar opleiding. 

 Waarom volg je deze opleiding?  
“Hiervoor zat ik op een profielschool met horeca, bakkerij en recreatie als basisprogramma. Daar kreeg ik een bokaal voor het hoogste gemiddelde als examenkandidaat. Ik werkte bij Nederlands beste bakker ‘Van Harberden’ en ook daar merkte ik hoe leuk het is om prijzen te winnen. De koksopleiding is een logische vervolgstap voor mij, omdat mijn hele familie van koken en eten houdt. Mijn vader werkt in de zeevaart, dus we zijn vaak bezig met verschillende bereidingen van allerlei soorten vis. Met mijn broer vaar ik regelmatig mee op zijn bootje en proberen we met onze vangst van alles uit in de keuken, heel gezellig. Ik heb gewoon altijd zin om te koken, dus deze opleiding past perfect bij me.” 

 Waarom doe je mee aan wedstrijden? 
“Er is nog zoveel te leren en ik wil veel ervaring opdoen. Ik heb al aan diverse (internationale) wedstrijden meegedaan, maar deze in Riga is de allergrootste, internationale organisatie met allerlei verschillende vakwedstrijden. Als student mag je hier ook maar één keer in je leven aan meedoen. Er komen ruim 700 studenten uit 25 landen op af. Het is een eer om mee te doen en alles te laten zien wat je in je hebt.” 

 Hoe bereid je je voor? 
“Mijn onderdeel is estafette koken. Onder tijdsdruk moet ik amuses maken en de rest van het menu, samen met studenten die ik ter plekke pas ontmoet. Ik verzamel recepten en schrijf ideeën op. Ik experimenteer met verschillende smaken. Zowel op school als op mijn stageplek word ik enorm geholpen met het onder de knie krijgen van verschillende kooktechnieken. We nemen de wedstrijdreglementen door, oefenen met verschillende ingrediënten en praten met elkaar in het Engels. Dan raak ik daar ook alvast een beetje aan gewend.”  

 Wat vind je het leukste aan de horeca? 
“Het koken zelf, allerlei restaurants uitproberen en nieuwe vrienden maken! Via social media kan je elkaar in het vakgebied nu heel goed volgen. Zo ben ik benaderd door de chef van restaurant Le Poirier in Burgh-Haamstede voor een stageplek. Hij deed vroeger ook mee aan wedstrijden en raakte enthousiast door mijn deelname aan de AEHT en andere evenementen. Nu oefenen we kooktechnieken samen tijdens mijn stage én op school met mijn docenten, heel inspirerend. Er zijn steeds weer nieuwe dingen te leren met andere producten. Verschillende keukens uit andere culturen probeer ik ook graag uit. Elke dag is anders. Leuker dan in de horeca bezig zijn, bestaat bijna niet.” 

 Heb je verder nog hobby’s? 
“Dit jaar staat in het teken van examen doen op school, afrijden en winnen in Riga, haha! Maar taarten bakken vind ik ook erg leuk. En sporten natuurlijk; boksen, snowboarden, voetballen en vissen. Ik houd ook van honden en luister graag naar muziek.” 

 Voor welk hapje en drankje kunnen ze jou wakker maken? 
“Nou, ik kan echt niet kiezen… Het eerste wat in me opkomt is ratatouille, omdat ik die film ook zo geweldig vind. Maar het is eigenlijk paella met gamba’s en rivierkreeftjes, heerlijk. En ijskoffie. ” 

 Als je een ingrediënt, gerecht of drankje zou mogen zijn, wat zou je dan kiezen? 
“Een vis natuurlijk!” 

 Wat is je toekomstdroom? 
“Mijn vriend is ook kok en ook hij heeft me, net als mijn leermeester, gevonden via social media. Sindsdien zijn we nooit meer alleen en koken we altijd samen. Na onze examens willen we de wereld rondreizen, in verschillende keukens werken en allerlei cursussen volgen. De wereld van het koken is zo divers en je kunt er zoveel kanten mee op. Al die verschillende smaken, kooktechnieken en ingrediënten verrassen ons iedere keer weer opnieuw.”