Maar liefst acht studenten van Albeda cluster Hospitality reizen op 4 november naar Riga voor de jaarlijkse vakwedstrijden tussen 4 en 9 november van de AEHT (Association Européenne des ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme). Wie zijn ze? Wat drijft ze? En hoe bereiden ze zich voor?
Eline van der Ree, 19 jaar, volgt de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw niveau 3 bij Albeda Horecacollege, locatie Baljuwstraat, in Rotterdam. Eline doet de opleiding in één jaar; hiervoor heeft ze de opleiding Gastheer/gastvrouw niveau 2 afgerond.
Waarom volg je deze opleiding?
“Na het afronden van de opleiding Gastheer/gastvrouw niveau 2 wilde ik verder leren. Er is nog zoveel te ontdekken in de wereld van de horeca. Het is bijvoorbeeld echt een kunst om alle verschillende wijnen te leren kennen, aan tafel te kunnen flamberen en verrassende cocktails te maken. Het contact met verschillende gasten maakt het werken in het échte restaurant op school en achter de bar heel afwisselend. Ik houd ervan mensen blij te maken, ze te verwennen en een praatje met ze te maken.”
Waarom doe je mee aan deze wedstrijd?
“Ik wil mezelf eens een keer testen, kijken hoe ver ik kan komen. Ik ben enorm blij dat ik deze kans krijg van Albeda. Ik hoop te ontdekken hoe andere medestudenten uit Europa bepaalde taken uitvoeren in een restaurant of achter de bar. Het is de eerste, grote, internationale wedstrijd voor mij, dus ik ben heel benieuwd. Meer dan 25 landen doen mee, dus het wordt ook veel Engels praten. Het lijkt me een hele bijzondere ervaring, want iedere student mag er maar één keer in het leven naartoe. Dat maakt de hele trip heel speciaal en ik doe natuurlijk mijn uiterste best om in de top drie terecht te komen!”
Hoe bereid je je voor?
“Oefenen, maken, leren, stampen, nog meer oefenen, maken, leren, stampen… Ik maak verrassende cocktails, leer flambeertechnieken toe te passen, proef allerlei soorten wijnen en maak kennis met bijzondere tafelbereidingen van zalmtartaar bijvoorbeeld. Ik train veel buiten schooltijd met mijn docenten en daar geniet ik enorm van. Het is zo leerzaam én gezellig!”
Wat vind je het leukste aan de horeca?
“Als gasten je herkennen en weer bij je terugkomen. Dan weet je dat je een goede indruk achter hebt gelaten en dat ze een leuke tijd hebben gehad. Dat is het mooie van dit vak; andere mensen blij maken, zorgen dat ze het naar hun zin hebben en zelfs bij je terug willen komen!”
Heb je verder nog hobby’s?
“Ik heb helemaal geen tijd voor andere hobby’s, haha! Mijn school afmaken en trainen voor de vakwedstrijd zijn nu mijn hobby’s!”
Voor welk hapje en drankje kunnen ze jou wakker maken?
“Een Pornstar Martini denk ik en een heerlijk, mals biefstukje. Maar eigenlijk mag niemand me wakker maken!”
Als je een ingrediënt, gerecht of drankje zou mogen zijn, wat zou je dan kiezen?
“Een stukje vlees, dat vind ik zo lekker!”
Wat is je toekomstdroom?
“Na school ga ik eerst reizen. Samen met mijn vriend beginnen we in Costa Rica. Daar ontmoeten we familie en hopelijk kunnen we wat werken in restaurants daar. Dat is mijn droom voor nu en daarna zien we wel weer verder…”