Maar liefst acht studenten van Albeda Cluster Hospitality reizen op 4 november naar Riga voor de jaarlijkse vakwedstrijden tussen 4 en 9 november van de AEHT (Association Européenne des ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme). Wie zijn ze? Wat drijft ze? En hoe bereiden ze zich voor?
Assia El Azzati, 20 jaar, volgt de éénjarige specialistenopleiding Patisserie bij de Bakery Innovation Academy van Albeda Horecacollege in Vlaardingen. Hiervoor heeft zij de opleiding Zelfstandig werkend bakker niveau 3 afgerond.
Waarom volg je deze opleiding?
“Ik wilde me iets meer specialiseren, nog meer uitdagingen aangaan. Ik wil een eigen bakkerij beginnen of een koffiebar, dus hoe meer kennis en ervaring, hoe beter. Mijn ouders adviseerden mij om deze opleiding te gaan doen, om echt een vák te leren met een specialisme daarbij. Ik ben blij dat ik naar ze geluisterd heb, want deze richting past bij me. Ik vind het leerzaam om na een wat bredere opleiding rond brood & banket me nu te specialiseren in de wereld van taarten, gebak en bijzondere koekjes. Ik kan al mijn creativiteit erin kwijt én mensen verwennen met mijn lekkernijen.”
Waarom doe je mee aan deze wedstrijd?
“Vorig jaar mocht ik bíj́na mee; toen werd ik tweede bij de strijd om deelname aan de AEHT in Litouwen. Dit jaar ben ik wel de gelukkige, dus op naar Riga! Het lijkt me fantastisch om een keer mee te doen aan zo’n grote, Europese wedstrijd waar iedereen met een passie voor patisserie samenkomt. Het lekkerste dessert maken is mijn uitdaging. Ik wil graag veel ervaring opdoen, nieuwe technieken en medestudenten leren kennen. Heel bijzonder dat Albeda dit mogelijk maakt.”
Hoe bereid je je voor?
“Veel oefenen met desserts maken. In het bijzonder oefen ik de aparte onderdelen, die we vooraf hebben doorgekregen van de organisatie: glutenvrij, mousse, cakelaagje, saus en crunchy. Op school oefen ik veel onder begeleiding van een docent, die zelf ook aan wedstrijden heeft meegedaan. Op mijn stageplek krijg ik ook tips en leven ze enorm met me mee!”
Wat vind je het leukste aan je opleiding?
“De creativiteit die gaat stromen als je met taarten en gebakjes aan de slag gaat. De kleuren en de ideeën borrelen op, zodra je handen de ingrediënten aanraken en uiteindelijk heb ik dan iets heel lekkers gemaakt. Er is zoveel mogelijk met al die smaken en vormen van tegenwoordig. Ik werk graag met fruit; daar kan ik zóveel kanten mee op.”
Wat is jouw specialiteit?
“Gebakjes en taarten maken. Als mensen jarig zijn, vragen ze altijd aan mij of ik zoiets wil maken. Ik eet niet veel van mijn creaties, maar proef veel tussendoor. Mijn moeder deelt alles wat ik maak uit aan collega’s en buren. Het leukste is eigenlijk mijn familie en vrienden ermee verwennen, want zelf probeer ik een beetje op mijn lijn te letten, haha!”
Heb je verder nog hobby’s?
“Mijn werk is mijn hobby…en sporten natuurlijk, met vriendinnen afspreken, zoiets.”
Wat is je toekomstdroom?
“Een eigen bakkerij of koffiebar beginnen. Verre reizen maken, want ook dat vind ik heel leuk heb ik ontdekt. Ik was naar mijn zus in Maleisië in de zomer en voor het eerst alleen zo ver weg. Ik vond het geweldig, dus dat we nu naar Letland gaan vind ik ook echt te gek. Als ik niet win, heb ik toch die verre reis ook weer in mijn achterzak. Ik heb er zin in!”