Meer info over de opleiding
Je leert tijdens de opleiding tot Verzorgende-IG (VIG) alle kennis en vaardigheden die je moet hebben om te mogen werken in de praktijk. De lessen die je volgt, bereiden je voor op de werkzaamheden in je baan als verzorgende-IG (VIG).
School
De studie is een bbl-traject waarbij je één dag per week naar school gaat. Dat doe je gedurende de hele opleiding. Op school krijg je lessen die je toepast in de praktijk. Zo leer je steeds beter hoe je cliënten kunt ondersteunen bij hun persoonlijke verzorging. Je krijgt ook theorielessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. Bij dat vak draait het erom hoe jij als persoon in de maatschappij staat.
Werk
Naast lessen op school werk je minimaal drie dagen in de beroepspraktijk. Daar pas je de dingen die je hebt geleerd op school direct toe.
Je leert welke medicatie je cliënten gebruiken, zodat je weet hoe je daarmee om moet gaan. Ook leer je hoe je wonden op de juiste manier moet verzorgen. Je leert om mensen te helpen bij activiteiten en hoe je mensen kunt ondersteunen bij het uitvoeren van taken die ze (nog) zelf kunnen. Zo help je ze zelf de regie te houden. Tijdens je opleiding tot Verzorgende-IG leer je om goed te kijken en te luisteren naar de cliënten, zodat je met hen kunt bespreken welke ondersteuning er precies nodig is.
Bekijk hier de video van Yvonne. Zij is Verzorgende-IG in opleiding bij Laurens.
De opleiding verkort doen?
De verkorte opleiding Verzorgende-IG is bedoeld voor medewerkers binnen en buiten de zorg die al aan het werk zijn en die willen doorstromen naar een baan als verzorgende. Daarbij leveren we maatwerk, zodat de opleiding zo goed mogelijk aansluit op je vooropleiding en werkervaring. Op basis daarvan kun je verschillende trajecten volgen tot verzorgende-IG. Soms kun je vrijstellingen krijgen als je bepaalde vaardigheden al beheerst. Als je op sommige gebieden nog weinig of geen ervaring hebt, leer je deze tijdens je opleiding.
De duur van je opleiding hangt af van je vooropleiding en stage- of werkervaring.
- Met een diploma Helpende zorg & welzijn niveau 2 duurt de opleiding 2 á 2,5 jaar (doorstroom).
- Met alle overige diploma's kun je de opleiding in principe in 1 á 1,5 jaar afronden (flexibel zij-instroomtraject).
Flexibel zij-instroomtraject
Deze verkorte route (1 à 1,5 jaar) is voor mensen zonder zorgachtergrond of ervaring, maar met een vooropleiding minimaal mbo 3 afgerond (werk- en denkniveau). Je gaat een dag per week naar school. De rest van de tijd ben je aan het werk. Het voordeel van werken en leren: je brengt je opgedane kennis meteen in de praktijk. Bovendien heb je recht op een salaris conform CAO voor het werk dat je doet. Je zit dus niet zonder inkomsten. Dit traject start 4 keer per jaar.
Sluit