mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Scheren
werken op laptop
Verband aanleggen
Fysio
Helpen

Verzorgende-IG

Werk je graag samen en heb je aandacht voor mensen? Voor de opleiding Verzorgende-IG (VIG) is het belangrijk dat je flexibel en ondernemend bent. Vind jij afwisselend werk leuk? Als jij mensen graag ondersteuning leert bieden en echt het verschil wilt maken, dan is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) echt iets voor jou!

Heb je al ervaring (en diploma's) in de sector zorg of welzijn dan kun je dit traject misschien ook verkort doen. Lees hierover meer onderaan bij 'meer info over deze opleiding'.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele en maatwerk routes mogelijk.
Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding. Bent u werkgever en wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar relatiebeheer ([email protected]).

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je leert tijdens de opleiding tot Verzorgende-IG (VIG) alle kennis en vaardigheden die je moet hebben om te mogen werken in de praktijk. De lessen die je volgt, bereiden je voor op de werkzaamheden in je baan als verzorgende-IG (VIG).

School
De studie is een bbl-traject waarbij je één dag per week naar school gaat. Dat doe je gedurende de hele opleiding. Op school krijg je lessen die je toepast in de praktijk. Zo leer je steeds beter hoe je cliënten kunt ondersteunen bij hun persoonlijke verzorging. Je krijgt ook theorielessen Nederlands, rekenen en het vak loopbaan & burgerschap. Bij dat vak draait het erom hoe jij als persoon in de maatschappij staat.

Werk
Naast lessen op school werk je minimaal drie dagen in de beroepspraktijk. Daar pas je de dingen die je hebt geleerd op school direct toe.

Je leert welke medicatie je cliënten gebruiken, zodat je weet hoe je daarmee om moet gaan. Ook leer je hoe je wonden op de juiste manier moet verzorgen. Je leert om mensen te helpen bij activiteiten en hoe je mensen kunt ondersteunen bij het uitvoeren van taken die ze (nog) zelf kunnen. Zo help je ze zelf de regie te houden. Tijdens je opleiding tot Verzorgende-IG leer je om goed te kijken en te luisteren naar de cliënten, zodat je met hen kunt bespreken welke ondersteuning er precies nodig is.

Bekijk hier de video van Yvonne. Zij is Verzorgende-IG in opleiding bij Laurens.

De opleiding verkort doen?
De verkorte opleiding Verzorgende-IG is bedoeld voor medewerkers binnen en buiten de zorg die al aan het werk zijn en die willen doorstromen naar een baan als verzorgende. Daarbij leveren we maatwerk, zodat de opleiding zo goed mogelijk aansluit op je vooropleiding en werkervaring. Op basis daarvan kun je verschillende trajecten volgen tot verzorgende-IG. Soms kun je vrijstellingen krijgen als je bepaalde vaardigheden al beheerst. Als je op sommige gebieden nog weinig of geen ervaring hebt, leer je deze tijdens je opleiding.

De duur van je opleiding hangt af van je vooropleiding en stage- of werkervaring.

  • Met een diploma Helpende zorg & welzijn niveau 2 duurt de opleiding 2 á 2,5 jaar (doorstroom).
  • Met alle overige diploma's kun je de opleiding in principe in 1 á 1,5 jaar afronden (flexibel zij-instroomtraject).

Flexibel zij-instroomtraject
Deze verkorte route (1 à 1,5 jaar) is voor mensen zonder zorgachtergrond of ervaring, maar met een vooropleiding minimaal mbo 3 afgerond (werk- en denkniveau). Je gaat een dag per week naar school. De rest van de tijd ben je aan het werk. Het voordeel van werken en leren: je brengt je opgedane kennis meteen in de praktijk. Bovendien heb je recht op een salaris conform CAO voor het werk dat je doet. Je zit dus niet zonder inkomsten. Dit traject start 4 keer per jaar.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als verzorgende-IG (VIG) ga je werken met mensen die zorg nodig hebben. Tijdens de opleiding leer je wat daarbij komt kijken. Na je opleiding kun je aan de slag in de sector gezondheidszorg en kun je werken in verschillende werkvelden en branches. Je kunt bij cliënten thuis gaan werken, maar ook in een zorginstelling. Denk maar aan een verpleeghuis of een ziekenhuis, in de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg of gehandicaptenzorg.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.

Verkorte opleiding
De toelatingseisen voor de verkorte opleiding Verzorgende-IG zijn afhankelijk van het traject. Zie het onderdeel: meer info over de opleiding.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als verzorgende-IG (VIG) is het van belang dat je zorgzaam bent en cliënten graag helpt bij hun persoonlijke verzorging. Je vindt het leuk om samen te werken en je kunt goed luisteren. De mensen met wie je werkt moeten op je kunnen vertrouwen. Je moet daarom geduldig en betrouwbaar zijn. Je hebt als verzorgende-IG een hulpverlenend beroep, dus de cliënt rekent op je. Het is belangrijk dat je je kunt inleven in de cliënten en ze met respect behandelt. Goed kunnen communiceren en je vaardigheden toepassen in de praktijk is een groot onderdeel van het werk. Je gaat werken met mensen met verschillende medische en sociale problemen.

Je werkt in de zorg en dit betekent dat je er rekening mee moet houden dat je soms ook in het weekend, ’s avonds of zelfs ’s nachts zult werken. Als verzorgende-IG (VIG) heb je een verantwoordelijke, maar dankbare baan.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten 
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 290 euro voor boeken en licenties. 
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 860 euro. 

Volg je de opleiding verkort dan zijn de kosten voor boeken en licenties meestal lager.

Vrijwillige kosten 

Voor een speld betaal je 35 euro.

 

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen bedragen ongeveer 45 euro per keuzedeel. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Denk je dat de opleiding Verzorgende-IG (VIG) iets voor jou is? Dan kun je naar de functie van leerling-verzorgende solliciteren bij een organisatie die is aangesloten bij Albeda in Rotterdam. Deze organisatie zal jou dan vervolgens aanmelden voor de opleiding. Daarna krijg je een bevestigingsbrief en als je de juiste documenten hebt ingeleverd, mag je starten met de opleiding.

Albeda werkt onder andere intensief samen met erkende leerbedrijven zoals Laurens en Argos Zorggroep. Meer informatie vind je op: laurens.nl en  argoszorggroep.nl

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Om de bbl-variant van de opleiding Verzorgende-IG (VIG) te mogen volgen, heb je een werkplek nodig bij een erkend leerbedrijf waar je minimaal 24 uur per week werkt. Hiervoor kun je kijken op stagemarkt.nl of op de vacaturepagina van DeRotterdamseZorg.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een afgeronde opleiding Verzorgende-IG (VIG) kun je naar een niveau 4-opleiding doorstromen, zoals Mbo-verpleegkundigeThuisbegeleider of Praktijkopleider. Je kunt ook de (verkorte) opleiding Pedicure volgen.

Of een van deze vervolgopleidingen volgen:

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg niveau 3 of Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25656
Niveau
niveau 3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo