mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Student toont reddingsvest
Jongen in deuropening vliegtuig
2 studenten pp schiphol
Student in vliegtuig

Luchtvaartdienstverlener

Keuzegids Mbo topleiding 2018Droom je van een baan in de internationale wereld van de luchtvaart? Vind je het fantastisch om rond te lopen op een vliegveld of om te vliegen? Kun jij goed communiceren en ben je representatief en dienstverlenend ingesteld? Dan is de opleiding Luchtvaartdienstverlening aan Albeda Rotterdam The Hague Airport College echt iets voor jou.
Tijdens deze bol-opleiding op niveau 4 word je, afhankelijk van je vooropleiding, in 3 jaar opgeleid tot een enthousiaste, gastvrije grondsteward(ess) of steward(ess).

Bekijk ook de film over werken & leren op Rotterdam The Hague Airport als Luchtvaartdienstverlener.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je wordt in drie jaar opgeleid tot luchtvaartdienstverlener. Je volgt de opleiding Luchtvaartdienstverlener via de beroepsopleidende leerweg (bol). Hierbij ga je voltijd naar school en loop je meerdere periodes stage. Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

Praktijkles in het Aviation Training Centre (ATC)
De opleiding Luchtvaartdienstverlener is praktijkgericht. Je leert vooral door te doen. De praktijklessen worden gegeven in ons unieke (gecertificeerde) Aviation Training Centre. Hier maak je kennis met de verschillende onderdelen van het vak van luchtvaartdienstverlener. Je leert passagiers te begeleiden voor, tijdens en na hun vlucht, je oefent met verschillende inchecksystemen en hoe je moet omgaan met agressieve of dronken passagiers. Verder leer je hoe je informatie verstrekt aan passagiers en wat je moet doen in noodsituaties, zoals een brand- of een bommelding. De veiligheidsprocedures aan boord vormen een belangrijk onderdeel van deze opleiding.

Unieke locatie
Je volgt je opleiding op de prachtige onderwijslocatie op het terrein van Rotterdam The Hague Airport. Een unieke locatie op een unieke plek. Je leert op de onderwijslocatie én op de luchthaven zelf. Zo maak je makkelijk en snel kennis met het bedrijfsleven en zij met jou! Ook blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Én dat maakt je straks extra interessant voor werkgevers!
Bekijk hier de Albedalocatie op Rotterdam The Hague Airport. 

Praktijklessen in het Engels volgen
Je kunt ervoor kiezen om de praktijklessen in het Engels te volgen. Bij de intake maak je hiervoor een Engelse test om te zien wat je niveau is. Bij het afronden van je opleiding ontvang je dan een verklaring dat je de praktijklessen in het Engels hebt gevolgd. Door het hoge niveau Engels vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Algemene vakken en één extra moderne vreemde taal
De theorievakken worden zo veel mogelijk aangeboden tijdens de praktijklessen. Je kunt de geleerde theorie dus direct in de praktijk brengen. Naast de beroepsgerichte lessen, krijg je algemene, verplichte vakken als Nederlands, Engels, Spaans, rekenen en loopbaan & burgerschap. Verder volg je een aantal basisvakken om je vakkennis te vergroten. Dit zijn vakken als culturele diversiteit, algemene luchtvaartkennis en topografie. Daarnaast kun je als keuzedeel het vak Duits volgen.

Projecten en workshops
Tijdens de opleiding Luchtvaartdienstverlener kun je er voor kiezen om deel te nemen aan diverse projecten. Zo bezoek je verschillende luchthavens, krijg je training in firefighten van de brandweer en volg je sollicitatietrainingen. Ook kun je een talenreis maken naar het buitenland. Deze projecten en workshops zijn echter vrijwillig. Kies je ervoor om hier niet aan deelnemen, dan is er een alternatief programma beschikbaar.

Stagelopen
Om praktijkervaring op te doen, loop je tijdens de opleiding meerdere keren stage. Zo volg je in het eerste jaar een oriënterende stage op een luchthaven in Nederland, in het tweede jaar stage in een internationale leeromgeving in het binnen- of buitenland en in het derde jaar een kwalificerende stage in de luchtvaart. Dit is een stage in de cabine of op de grond. In het derde leerjaar bepaalt de opleiding of jij de kwalificerende stage in de cabine of op de grond gaat lopen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met een afgeronde opleiding Luchtvaartdienstverlener niveau 4, kun je aan het werk als steward(ess) of grondsteward(ess) bij een luchtvaartmaatschappij. Als steward(ess) ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van passagiers aan boord en zorg je voor een comfortabele vlucht waarbij het de passagiers aan niets ontbreekt. Service with a smile staat hierbij centraal.

Als grondsteward(ess) ben je verantwoordelijk voor een correcte, snelle en veilige doorstroom van de passagiers en hun bagage. Hierbij controleer je de reisdocumenten en zorg je dat de passagier goed voorbereid en ontspannen aan zijn reis kan beginnen.

In beide functies ben jij het visitekaartje van een luchtvaartmaatschappij!

Naast een baan als luchtvaartdienstverlener kun je ook aan het werk als frontoffice medewerker bij een ander bedrijf op de luchthaven. Verder behoren andere functies, zoals gastheer of gastvrouw of receptioniste ook tot de mogelijkheden.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

De opleiding Luchtvaartdienstverlener heeft een aantal aanvullende eisen gebaseerd op de in de luchtvaartwereld gehanteerde IATA- eisen, namelijk:

  • Lengte tussen de 1.58 en 1.90 meter
  • Een goede lichamelijke conditie
  • Zwemdiploma A
  • Sterkte bril/contactlezen maximaal tussen -5 en +5
  • Geen (ge)hoorproblemen volgens luchtvaartstandaard
  • Niveau Nederlands, minimaal 6 op toelatingsdiploma

Voldoe je aan bepaalde zaken niet, dan kan het zijn dat je alleen in aanmerking komt voor een passage-stage/carrière.

Toelating op basis van bovenstaande eisen geldt voor de reguliere opleiding in de Nederlandse taal. De tweetalige opleiding is een maatwerktraject. Hiervoor geldt dat in de intakeprocedure wordt gekeken of de Engelstalige opleiding bij jou past.

Tevens stelt het bedrijfsleven wereldwijd eisen aan het personeel, en daarmee ook aan stagiaires. Alleen wanneer je ook voldoet aan deze eisen is het mogelijk om deel te nemen aan de opleiding Luchtvaartdienstverlener mbo niveau 4:

  • Je dient minimaal 8 jaar achtereenvolgens in Nederland woonachtig te zijn
  • Geen strafblad in verband met de verplichte aanvraag Verklaring Geen Bezwaar Burgerluchtvaart
  • Geen zichtbare tatoeages en/of piercings
  • Geen tandversiering(en)
  • Positieve uitslag van de medische keuring
  • Niveau Nederlands: Minimaal een 6 op voorgaande school of opleiding
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als luchtvaartdienstverlener werk je dagelijks met mensen uit verschillende landen. Het is dan ook een vereiste dat je een aantal moderne talen vloeiend spreekt en dat je kunt en wilt omgaan met verschillende culturen. Verder ben je enthousiast en heb je oog voor de passagiers. Je kunt passagiers die een bijzondere service nodig hebben op een correcte wijze begeleiden. Je bent stressbestendig en kunt problemen met bijvoorbeeld zoekgeraakte bagage afhandelen.

Een luchtvaartdienstverlener werkt op ongewone tijden. Je bent dan ook flexibel en vindt het geen probleem om ’s nachts, ’s avonds of heel vroeg in de morgen te werken. Let op: ook op feestdagen, verjaardagen en in weekenden zal je diensten moeten draaien. Daarnaast vind je het leuk om procedures op te volgen en kun je goed omgaan met regels en voorschriften. Je bent zeer gedisciplineerd en gemotiveerd. Natuurlijk heb je een klik met de luchtvaart!

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 775 euro aan boeken, kleding en opdrachten. Daarnaast moet je zelf een laptop meebrengen. 

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan projecten en workshops betaal je ongeveer 530 euro. Deelname is niet verplicht.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding krijg je bericht of je kunt deelnemen aan de intake-activiteiten. Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding, is het verplicht om hieraan deel te nemen.

Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Elk leerjaar volg je een stage voor een aantal weken of maanden. Hieronder een overzicht van de stages in elk leerjaar:

Eerste leerjaar
Stage van een aantal weken bij Axxicom Airport Caddy op Schiphol of Rotterdam The Hague Airport.

Tweede leerjaar
Stage van vijf maanden in een internationale leeromgeving in het binnen- of buitenland (binnen Europa) bij een door de SBB erkend leerbedrijf. Voor een stage in het buitenland geldt de minimale leeftijd van 18 jaar. Tevens heb je de mogelijkheid om een luchtvaartstage te lopen bij Axxicom.

Derde leerjaar
Luchtvaartstage van vijf maanden op een luchthaven of in de cabine.
Wij werken samen met KLM, TUIfly, Transavia, Menzies Aviation, Axxicom Airport Caddy, Aviapartner en Swissport.

Begeleiding van een stage- begeleider
Tijdens je stage krijg je begeleiding van een schoolbegeleider van de opleiding. Je schoolbegeleider is je vaste aanspreekpunt en hij of zij volgt jouw ontwikkeling bij het stagebedrijf.

Op stagemarkt.nl vind je een overzicht van erkende leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je nog verder leren? Dan kun je met je mbo-diploma op niveau 4 doorstromen naar het hbo. Je kunt denken aan:

  • Hotelschool
  • Leisure & events
  • Facilitair management
  • Vrijetijdsmanagement

Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere hbo-opleiding. Let goed op of de vervolgopleiding van jouw keuze aanvullende eisen stelt.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is de opleiding Luchtvaartdienstverlener toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij de opleidingen: Travel & hospitality of Leisure & hospitality.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25636
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo

Blogs

Alle blogs