De opleiding

De MBO Theaterschool is gehuisvest op meerder locaties in de wijk Coolhaven in Rotterdam waaronder de Theaterschool op de Pieter de Hoochweg 222, de leerwerkplaats voor vormgeving op de Willem Buytewechstraat 30 en de decorwerkplaats, de techniekwerkplaats en diverse theaterstudio’s op de Westzeedijk 487 Alle locaties liggen op 5 min loopafstand van elkaar en hebben leer en werkplekken die aansluiten op het werkveld waar je opleiding aan verbonden is.

Door het werken op deze diverse locaties word je vanaf de eerste dag geconfronteerd met de praktijk van het theater/ cultureel bedrijf. Je maakt iedere dag de snelheid, de werkdruk, de vele dingen tegelijk, de veranderingen op korte termijn, de afwijkende arbeidstijden, de prestatiedrang, de tegenslagen en de successen in het werkveld mee.

Projecten en voorstellingen worden gemaakt in samenwerking met professionele theaters, theaterbedrijven en culturele instellingen in Rotterdam en omgeving. Zo werken we samen met Theater Rotterdam, Maas Theater en Dans, Theater Zuidplein, Worm, Bird, Nationale Opera en Ballet in Amsterdam, Jakop Ahlbom Company, Dox, Mooi Weer & Zo en RAAF muziektheater en ontwikkelen we nieuwe samenwerking waar die voor onze studenten relevant blijken.

Producties intern
De MBO Theaterschool Rotterdam heeft zijn eigen Rotterdams theatergezelschap genaamd: TG Vers Vlees. Na twee tot drie jaar intensief geschoold te zijn binnen de vier opleidingen gaan de studenten aan de slag binnen het gezelschap waarin ze zichzelf en hun werk gaan tonen aan het publiek. Jonge acteurs, kostuumontwerpers, decorontwerpers, producenten, theatertechnici, geluid en lichtontwerpers zullen per seizoen in 3 verschillende theatervoorstellingen en diverse soloperformances een verbintenis aangaan met actuele en maatschappelijke onderwerpen. Eigentijdse, klassieke of specifiek voor dit gezelschap geschreven theaterteksten dienen als basis om tot tekst, fysiek of muziektheater te komen.

Het theatergezelschap maakt theatervoorstellingen die aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Theater kan een grote rol spelen in het bespreekbaar maken van grote maatschappelijke thema’s als emancipatie, acceptatie, en de rol die je speelt in deze maatschappij. De voorstellingen zullen zich richten op verschillende doelgroepen en kunnen mede door de maatschappelijke thema’s van grote waarde zijn binnen het onderwijs.

Meer informatie

Basisdeel: kerntaken en werkprocessen

De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier van Medewerker evenementenorganisatie. Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroeps specifieke- en de generieke onderdelen. 

Onderdeel 1: Beroeps specifieke onderdelen

Beroeps specifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen. Het basisdeel bestaat uit de volgende kerntaken:

B1-K1 Stelt evenementplannen op en/of ondersteunt daarbij
B1-K2 Organiseert evenement en evenementpromotie
B1-K3 Ondersteunt bij de uitvoering van het evenement
B1-K4 Rondt het evenement af

Werkprocessen: Werkprocessen zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren.

Onderdeel 2: Generieke (algemene) onderdelen

De algemene vakken die je volgt zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Opbouw van de opleiding

De opleidingen van de MBO Theaterschool zijn opleidingen volgens de beroeps opleidende leerweg (BOL). Een opleiding volgens deze leerweg betekent dat je dagelijks naar school gaat. Je doet praktijkervaring op door stages bij erkende leerbedrijven. Deze stages worden Beroepspraktijkvorming genoemd (BPV). Tenminste 20% van je opleiding bestaat uit Beroepspraktijkvorming. 

 

Projecten intern en extern
De MBO Theaterschool Rotterdam werkt regelmatig in projectvorm binnen de eigen opleiding en in samenwerking met de andere opleidingen van de MBO Theaterschool. Jonge acteurs, kostuumontwerpers, decorontwerpers, producenten, theatertechnici, geluid-, video- en lichtontwerpers worden in die projecten uitgedaagd met elkaar samen te werken en hun skills in te zetten en nieuwe te ontwikkelen. Ook werken we in projectvorm samen met Hbo kunstopleidingen (Artez, Toneelacademie Maastricht, AHK) en festivals als het OFF festival en Jonge Harten. Dit is zeer representatief voor de beroepspraktijk, want in het theater zal een producent in staat moeten zijn samen te werken met acteurs.

Leerjaar 1 | ontwikkel je basis
Het eerste jaar ga je veel informatie over organiseren en produceren in je opnemen, je krijgt lessen als organisatie & projectmanagement, basistechniek, conceptontwikkeling en je gaat al aan de slag en je gaat al aan de slag binnen onze projecten.

In leerjaar 1 maak je onder andere kennis met Maas Theater & Dans, Theater Zuidplein, Theater Rotterdam en Werkplaats Walhalla.

In het eerste jaar maak je kennis met het vak en leer je welke vaktermen er in het theater gebruikt worden. Dit jaar gaat over de juiste informatie verzamelen, planningen maken, veilig werken, communiceren, samenwerken, publiek begeleiden en gasten ontvangen. Naast de basislessen krijg je gastlessen van mensen uit het werkveld en ga je op bezoek bij instellingen en organisaties in  het (culturele) werkveld. Je werkt aan projecten die binnen de opleiding plaatsvinden. Zo maak je vlieguren en ga je aan de slag om theorie uit de lessen meteen toe te passen.

Leerjaar 2 | verdiepen en specialiseren
Vanaf het tweede jaar ga je al de opgedane kennis uit het eerste jaar steeds meer inzetten in de projecten waar je aan gaat werken. Je gaat dieper in op het maken van de vertaalslag van het artistieke idee naar een concreet plan, het bij elkaar krijgen en houden van een team en het aansturen hiervan. Daarnaast is er aandacht voor veilig werken op de vloer en je leert zakelijk aanbod samenstellen op basis van de onderzoeken die je voor opdrachtgevers uit het werkveld gaat doen.

Naast de lessen en projecten ga je in jaar 2 ook voor een langere tijd op stage en worden er weer gastlessen gegeven door mensen uit het werkveld.

Leerjaar 3 | nog meer praktijk
Leerjaar 3 staat in het teken van de praktijk. Je gaat 2 periodes stage lopen, je doet praktijk examen en werkt aan projecten. Dit betekent dat jullie contact hebben met de regisseurs en theatermakers, verantwoordelijk zijn voor het maken van de planningen, het reserveren van de juiste ruimtes, materialen en mensen, nadenken over concepten rondom de voorstellingen, zoals het betrekken van de wijk rondom de school bij een bepaalde voorstelling. Ook denk je na over de manier waarop je publiek bereikt en hoe je daarna deze gasten ontvangt.

In jaar 3 ga je voor een langere periode op stage en zwaai je af met een groot opgebouwd cultureel netwerk, veel praktijkervaring en wellicht al een baan in de culturele sector of een hbo-vervolgopleiding.

Algemene vakken
Naast de vakspecifieke lessen is er gedurende de hele opleiding veel aandacht voor de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenvaardigheid. Met vakken als  persoonlijke loopbaanbegeleiding en theateroriëntatie ontwikkel je jezelf als persoon en ontdek je steeds meer jouw plek in de maatschappij.

Keuzedelen

Binnen de opleiding Productie Podiumkunsten kan je schoolbrede keuzedelen kiezen die toegankelijk zijn voor al onze studenten (niet altijd al in jaar 1) Deze keuzedelen worden ingeroosterd op een dagdeel dat alle studenten beschikbaar zijn. Het kan per leerjaar verschillend zijn welke keuzes je kan maken

Dit zijn de keuzedelen:

  • Trainingsacteren
  • Bedrijfshulpverlening (BHV)
  • Museum product maken
  • Artistiek inzicht
  • Digitale vaardigheden
  • Educatieve activiteiten ontwikkelen en geven
  • Theatervormgeving
  • Visagie
  • Fotografie
  • Engels B1-B2 (na behalen generiek niveau)
  • Creatief makerschap
  • Evenementen programmering

Deze keuzedelen worden ingeroosterd op een dagdeel dat alle studenten beschikbaar zijn.

Nederlands, rekenen, Engels

Om de vakken Nederlands, Engels en rekenen te kunnen behalen moet je voldoen aan de generieke eisen. Dit zijn landelijke algemene eisen waar alle studenten in het mbo aan moeten voldoen. Of je voldoet aan de generieke eisen wordt geëxamineerd met centrale examens en instellingsexamens. In het examenplan kun je zien welke examens tijdens de opleiding worden afgenomen.

Centraal examen MBO (CEM) Nederlands en Engels
Op de MBO Theaterschool krijgen alle studenten les in de talen Nederlands en Engels. Je wordt getraind in de volgende taalvaardigheden: Spreken, Gesprekken voeren, Schrijven, Luisteren en Lezen. De vaardigheden luisteren en lezen worden geëxamineerd met een Centraal Examen MBO (CEM). 

Instellingsexamens (IE) generiek en beroepsgericht
Daarnaast worden voor de talen de vaardigheden Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven middels instellingsexamens geëxamineerd gedurende het verloop van de opleiding. De beroepsgerichte vaardigheden Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven worden door De MBO Theaterschool afgetoetst binnen de praktijkexamens in jaar 4 (proeve van bekwaamheid)

Rekenen
Ook aan het vak rekenen wordt veel aandacht besteed d.m.v. wekelijks lessen en d.m.v. bijlessen. Het cijfer voor rekenen telt mee voor het behalen van je diploma.

Examinering Engels mbo 4 op een hoger niveau 
Je hebt de mogelijkheid om het examen Engels op een hoger niveau af te leggen. Dit kan via het keuzedeel Engels B1-B2 (na behalen generiek niveau).

Voor de inhoud en planning van de lessen, toetsen en examens Nederlands en Engels: zie de studiewijzers en het examenplan van je opleiding.

Loopbaan en burgerschap

Onderwijs op het mbo betekent meer dan studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt. Alle mbo-studenten, zowel jongeren als volwassenen, worden opgeleid voor een beroep én voorbereid op hun rol als burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Daarom gelden voor iedereen die een mbo-diploma wil halen de loopbaan- en burgerschapseisen.

Het onderwijsprogramma voor loopbaan en burgerschap is erop gericht om je inzicht te geven in jezelf en in de maatschappij. Je wordt bewust gemaakt van je studiekeuze en je wordt begeleid en getraind als regisseur van je eigen leven op een beroepsopleiding. Het onderwijsprogramma bestaat uit loopbaanbegeleiding (slb) klassikaal en individueel. Je krijgt in leerjaar 1 periode 2 en 3 het vak Burgerschap. Ook het vak Theateroriëntatie & Taal in jaar 1 en 2 is onderdeel van loopbaan en burgerschap. Daarnaast volg je diverse workshops en debatten, krijg je de mogelijkheid deel te nemen aan twee (buitenlandse) reizen en bezoek je musea en voorstellingen. In week 9 van periode 1, 2 en 3 besteden we op diverse manieren veel aandacht aan burgerschap.

In het onderwijsprogramma voor loopbaan en burgerschap, leer je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen werk. Je leert zelfstandig werken, een eigen planning maken, en er ligt een sterke focus op het evalueren van het eigen leren en werken. Leidend hierin is dat de slb-docenten een voorbeeldrol hebben die motiveert, de zelfredzaamheid verhoogt en bouwt aan onderling vertrouwen.

 

Onderwijstijd

Albeda heeft de wettelijke plicht om voldoende lesuren aan te bieden. De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel. TOP staat voor: Transparante Onderwijsprogrammering. In het Topmodel kan je zien hoeveel tijd je studie je ongeveer zal kosten.

Er zijn verschillende soorten uren:

  • Begeleide onderwijstijd (BOT): dit zijn uren dat je onder directe begeleiding/verantwoordelijkheid van de school bezig bent. Denk aan praktijk- en theorielessen, maar ook projecten die je onder begeleiding van een docent buiten de school uitvoert of lessen waarbij je op afstand door een docent wordt begeleid.

  • Beroepspraktijkvorming (BPV): Dit zijn de uren waarin je bij een bedrijf of instelling aan het werk bent. BPV vindt altijd plaats met een ondertekende BPV-overeenkomst met een erkend leerbedrijf.

  • Onbegeleide uren: dit zijn uren waarin je zelf thuis of op school werkt aan de opleiding. Denk aan huiswerk, examens waarvoor je leert, werkstukken die je maakt, etc.

  • Studiebelastingsuren: Bij elkaar opgeteld geldt voor ieder studiejaar dat je 1600 uur met je studie bezig bent. Dit noemen we studiebelastingsuren.

    In het overzicht wordt uitgegaan van klokuren (dus 1 uur = 60 minuten).