Iedereen bij Albeda doet er alles aan om de kans zo groot mogelijk te maken dat jij je diploma behaalt. Studenten die actief deelnemen aan het onderwijsaanbod, hebben een grotere kans op een diploma. Als jij je hebt ingeschreven bij Albeda verwachten we van jou dat je actief, volgens het rooster, deelneemt aan (digitale) onderwijsactiviteiten binnen de school of op de leerwerkplek. Het uitgangspunt is: iedereen is 100% aanwezig, of je nu 16 bent of 25.
Ook in het studentenstatuut staat dat je verplicht bent om aan de (digitale) lessen op school of de leerwerkplaats deel te nemen, om beroepspraktijkvorming (stage) te doen en om bijvoorbeeld excursies bij te wonen. Soms maakt jouw persoonlijke situatie het lastig om alle (digitale) lessen te volgen. Bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bedenk dat je als toekomstig werknemer ook je privé verplichtingen moet kunnen combineren met je werk. Op je werk kun je immers ook niet zomaar wegblijven.
Het onderwijs op de MBO Theaterschool vormt de basis voor jouw toekomst. Richting het beroepsveld én richting een eventuele vervolgopleiding op een hbo. In de lessen leer je belangrijke vaardigheden, technieken en kennis die je later nodig zult hebben en verder zult ontwikkelen. Wij vinden het belangrijk jou zo veel mogelijk mee te geven tijdens je opleiding. Daarom krijg je veel verschillende stijlen en technieken aangereikt. Je krijgt steeds in periodes van 8 weken les met een specifieke focus. Een les missen betekent dus automatisch dat je niet alle lesstof tot je kan krijgen. Meerdere lessen missen betekent een achterstand op je ontwikkeling. Binnen de MBO Theaterschool hanteren we de 85% regeling.
De regels van de 85% regeling
- Je dient minimaal 85% van alle lessen aanwezig te zijn.
- Te laat komen betekent gedeeltelijke afwezigheid in een les. De docent noteert jouw aanwezigheid vanaf het moment dat je de les in komt/mag. Een docent mag besluiten jou niet in de les te laten als jij te laat komt (in dat geval wordt de gehele les als verzuim genoteerd).
- Ziek zijn betekent dat je lessen mist. Ziekteverzuim telt mee voor de 85% regeling.
- Afspraken bij de huisarts, tandarts, fysio enzovoort tijdens schooltijd betekent dat je (een gedeelte van de) lessen mist. Dit wordt gezien als verzuim en telt mee voor de 85% regeling. Van jou wordt verwacht deze afspraken zo veel mogelijk buiten de lessen om in te plannen.
- Ongeoorloofd verzuim (verzuim zonder melding of toestemming) telt mee voor de 85% regeling.
Uitzonderingen op de 85% regeling
- Langdurige ziekte en/of opnames in het ziekenhuis. Ben je langer dan drie dagen afwezig vanwege jouw gezondheid dan kan je vrijstelling krijgen voor de 85% regeling. Je dient echter wel een doktersverklaring af te geven aan de administratie. Zonder deze verklaring telt het verzuim mee voor de 85% regeling.
Bij langdurig ziekteverzuim dien je altijd in contact te blijven met school en zorg te dragen dat je zoveel mogelijk bij blijft met de lesstof; zo nodig via vervangende opdrachten. Het verzoek voor de uitzondering verloopt via de schooladministratie en wordt beoordeeld door de intern begeleider.
Langdurige trajecten met zorgverleners (ziekenhuis, fysio, psycholoog, enzovoort).
Volg je een langdurig traject bij een zorgverlener dan kan je vrijstelling krijgen voor de 85% regeling. Je dient echter wel een doktersverklaring of afsprakenkaart af te geven aan de administratie. Zonder deze verklaring telt het verzuim mee voor de 85% regeling.
Het verzoek voor vrijstelling verloopt via jouw hoofddocent en/of de intern begeleider. Ondanks de mogelijke vrijstelling wordt hier wederom van jou verwacht deze afspraken zo veel mogelijk buiten de lessen om te plannen.
Langdurige trajecten met zorgverleners (ziekenhuis, fysio, psycholoog, enzovoort).
Volg je een langdurig traject bij een zorgverlener dan kan je vrijstelling krijgen voor de 85% regeling. Je dient echter wel een doktersverklaring of afsprakenkaart af te geven aan de administratie. Zonder deze verklaring telt het verzuim mee voor de 85% regeling.
Het verzoek voor vrijstelling verloopt via jouw SLB’er en/of de intern begeleider. Ondanks de mogelijke vrijstelling wordt hier wederom van jou verwacht deze afspraken zo veel mogelijk buiten de lessen om te plannen.
Passend onderwijs
Studenten met beperkingen en langdurige speciale zorgtrajecten kunnen in aanmerking komen voor de bijlage ‘passend onderwijs’. Hierbij worden afspraken vastgelegd met de studenten hoe zij ondanks bijzondere omstandigheden onderwijs kunnen blijven volgen. Het kan voorkomen dat bij deze afspraken een uitzondering wordt gemaakt op de 85% regeling.
De bijlage passend onderwijs wordt gemaakt samen met de intern begeleider.
Geoorloofde afwezigheid
In bijzondere gevallen krijg je als student verlof om lessen te missen. Denk hierbij aan een bruiloft, een bijzonder project of een begrafenis. In deze gevallen van geoorloofde afwezigheid telt dit ook niet mee voor de 85% regeling. Je dient echter wel minimaal 2 maanden van te voren een aanvraag in te dienen (met uitzondering van een begrafenis).
Audities/selecties/intakes hbo
Bij deelname aan audities van hbo-opleidingen krijg je ook vrijstelling tijdens het laatste jaar va je opleiding. Echter dien je wel minimaal 4 weken van te voren per mail aan de schooladministratie aan te geven waar je auditie gaat doen en welke data de audities zijn.
Centrale Examens
Wanneer je een Centraal Examen moet maken dat gepland is tijdens een ingeroosterde les, dan krijg je vrijstelling voor de betreffende les.
Overige uitzonderingen
In enkele overige gevallen kun je vrijstelling krijgen. Zoals een sollicitatiegesprek voor een stage of een externe schoolactiviteit. Deze vrijstelling krijg je alleen wanneer deze activiteiten plaatsvinden met goedkeuring van de schooladministratie.