Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming (bpv) is een ander woord voor alle stages die je tijdens jouw opleiding volgt. Je doet praktijkervaring op bij de co-producties van de MBO Theaterschool en het werkveld en bij externe leerbedrijven. De branche kent een groot en divers aantal bedrijven en veel zelfstandigen waarmee wij als school nauw contact onderhouden. Om de kwaliteit van de bpv te garanderen werken wij alleen samen met erkende stageplaatsen.

Bij de zoektocht naar een geschikt stage adres word je bijgestaan door je studieloopbaan begeleider en je stage-coördinator.

De BPV is als volgt verdeeld over de leerjaren:

Leerjaar 1
In dit jaar loop je nog geen stage. Wel volg je het van werkveld oriëntatie en word je door je slb-docent en stagebegeleider voorbereid op je stage in jaar 2.

Leerjaar 2
Je loopt in periode 3 gedurende 10 weken stage bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 3
Je loopt tijdens periode 1 en 2, 20 weken stage bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie

Het vinden van een bpv-plaats

De slb-docent bespreekt vanaf leerjaar 1 regelmatig in de slb (studieloopbaanbegeleiding) het thema stage om je voor te bereiden op de bpv (stages). Aan het einde van het eerste leerjaar volg je een traject met de slb-docent waarin je op zoek gaat naar een geschikte stage voor het tweede leerjaar.

In het derde leerjaar ga je zelfstandig een stage zoeken waarbij je gecoacht wordt door de slb docent.

Voorbereiding op de bpv

De slb-docent bespreekt vanaf leerjaar 1 in de slb (studieloopbaanbegeleiding) het thema stage om je voor te bereiden op de bpv (stages).

Voorafgaand aan je stageperiodes en ter voorbereiding op de stages vind je in ons digitale leersysteem ITS diverse documenten. Daarin staat:

  • Hoe de zoektocht gaat naar een stage en wat je hierin zelf kan doen en wat je van school mag verwachten.
  • De inhoud van je stage: wat moet je leren (de te behalen vaardigheden), hoe word je beoordeeld en wat moet er in je stageverslag komen te staan.
  • Planning stage: sollicitatie procedure, evaluatiegesprek en eindgesprek.
  • Opdrachten die je kunnen helpen bij het maken van je stageverslag.
  • Werkplan: waar begin je en wat wil je bereiken in je stage.
  • Beoordelingsformulier: een voorbeeld van het formulier waarmee je stage wordt beoordeeld.
  • Beschrijving beroep: beschrijving van de kerntaken en bijbehorende werkprocessen die bij je opleiding horen.

Beoordeling van de bpv

De stage telt mee voor je praktijkcijfer bij het overgangsrapport. Je stage moet met een voldoende worden afgerond. Het is immers de praktijk waarin je werkzaam bent geweest en dat zegt veel over of je op het juiste niveau bent. Je moet een voldoende voor de bpv halen om je diploma te kunnen behalen, het is een zogenaamde diploma-eis. De beoordeling van een stage bestaat uit twee onderdelen, namelijk een beoordeling voor de professionele vaardigheden en een beoordeling voor de beroepsvaardigheden. Deze beoordeling wordt gebaseerd op het beoordelingsformulier dat tijdens de eindevaluatie wordt ingevuld. In je stage handboek vind je ook alle informatie met betrekking tot de beoordelingscriteria. In je stage handboek is ook een voorbeeld van het beoordelingsformulier opgenomen. De beoordeling wordt gedaan in samenspraak met je praktijkopleider die je tijdens de stage coacht en begeleidt.

Het netwerk van de opleiding Producent

In schooljaar 2015/2016 heeft de MBO Theaterschool haar eigen theatergezelschap ‘TG Vers Vlees’ opgericht, bestaande uit de studenten van de opleidingen Acteur, Technicus en Vormgever. Dit theatergezelschap is opgericht vanuit de behoefte studenten te laten zien hoe een gezelschap werkt, en om naast de verbinding tussen acteren, vormgeven en techniek ook de brug te slaan met productie. Dit gezelschap bestaat nog steeds en natuurlijk zijn ook de Producenten hier nu een onderdeel van. TG Vers Vlees biedt veel ruimte voor het ontwikkelen van jonge producenten. Er worden meerdere voorstellingen in het jaar gemaakt; van kleine producties op locatie tot grote producties in een theaterzaal met veel decor en theatertechniek. Daarnaast doet de school mee aan veel projecten binnen en buiten school (Opera Forward Festival in Amsterdam, projecten met Maas Theater en Dans, Operadagen Rotterdam enz.).

Niet alleen TG Vers Vlees biedt mogelijkheden om stage te lopen. Het (theater)werkveld heeft grote interesse in stagiairs die in de productiekant opgeleid worden. Door de vele jonge makers in talentontwikkelingstrajecten, die de laatste jaren steeds meer vorm krijgen, is er nog meer noodzaak dan eerst aan stevige inhoudelijke producenten die de makers kunnen ondersteunen.

De theaters/partners/festivals waar we o.a. mee (gaan) samenwerken zijn:

  • Jeugdtheater Hofplein
  • Maas Theater en Dans
  • Theater Zuidplein/LabZ
  • Walhalla/werkplaats Walhalla
  • Jakob Ahlbom
  • Theater Rotterdam
  • De Doelen
  • Het Internationaal Film Festival Rotterdam
  • TEC Art
  • Circusstad festival
  • Motel Mozaïque
  • Dag van de romantische muziek
  • De Parade
  • De Operadagen
  • E-Sports

Problemen tijdens de bpv

Het kan zijn dat tijdens jouw bpv problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de bpv met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

Melden stagediscriminatie en stagemisstanden

Albeda hecht veel waarde aan een veilig leer- en  werkklimaat. Daarom is het belangrijk dat iedere student gelijke kansen heeft op het vinden van een stage/bpv-plek en dus ook op een gelijke manier behandeld wordt tijdens de stage.

Toch kan het voorkomen dat sommige leerbedrijven zich niet aan de regels houden. Dit noemen we een stagemisstand. 

Bij een stagemisstand is sprake van één of meer van de volgende zaken, bijvoorbeeld als je

  • denkt dat het stagebedrijf de wet overtreedt;
  • denkt dat er gevaar dreigt voor jezelf of één van de werknemers;
  • je niet veilig voelt, bijvoorbeeld door ongewenst gedrag.

We hopen natuurlijk dat het niet voorkomt. Mocht dit wel het geval zijn, vindt Albeda het belangrijk dat dit gemeld wordt, zodat we je kunnen helpen. 

Je kunt dit melden bij jouw slb'er, door een email te sturen naar het klachtenloket: [email protected] óf door het contactformulier in te vullen.

Begeleiding tijdens de bpv

Halverwege de bpv (stage) vindt een tussenevaluatie plaats. Je bespreekt samen met de bpv-begeleider en de praktijkopleider de leuke én de lastige punten waar je tegen aan loopt in de bpv. Naar aanleiding van het gesprek stel je verbeterpunten op.