mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

foto ter illustratie
Bakkerij Vreugedenhil 1
Bakkerij Vreugedenhil 2
Bakkerij Vreugedenhil 3
Bakkerij Vreugedenhil 4
Bakkerij Vreugedenhil 5
FIA & Amarone 1
FIA & Amarone 2

Boulanger

Als boulanger ben je de échte vakman of vrouw op de bakkersvloer. Alles wat met brood te maken heeft, heeft jouw aandacht! Je bent creatief, vernieuwend en altijd op zoek naar producten die aansluiten bij trends en de wensen van de klant. Wil je je specialiseren? Deze éénjarige opleiding is een perfecte aanvulling op je opleiding Zelfstandig werkend bakker.

Kies je voor deze bakkersopleiding? Dan volg je je opleiding in de prachtige en hypermoderne opleidingsbakkerij in Vlaardingen: de Bakery Innovation Academy. De Bakery Innovation Academy is onderdeel van de Food Innovation Academy (FIA). Hier werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen om de foodsector blijvend te kunnen voeden met vakmensen, kennis en innovaties. Het is dé plek waar de bakkers van de toekomst worden opgeleid! 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze 1-jarige opleiding leer je alles over het bereiden, modelleren en bakken van verschillende bakkerijproducten. Je werkzaamheden zijn heel afwisselend: van ontwikkelen en uitvoeren, tot presenteren en verkoopklaar maken van ambachtelijke boulangerieproducten. Je bent gespecialiseerd in het bereiden van gistdegen en het maken van hoogwaardige broodproducten. Het is belangrijk dat je leert om nieuwe recepten te ontwikkelen en vernieuwende broodproducten ontwerpt.

Je gaat één dag in de week naar school voor de vaktheorie en de praktijklessen. In de modern ingerichte bakkerijen van de Bakery Innovation Academy volg je gespecialiseerde broodlessen met ondersteuning door experts uit het bedrijfsleven. De andere dagen doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Hier werk je mee in het team en leer je de fijne kneepjes van het bakkersvak.

Vaklessen en algemene lessen
Tijdens de opleiding kom je naar school om lessen te volgen. Hier vergroot je je vakkennis en vaardigheden op het gebied van het bereiden van complexe gistdeegproducten. Deze vaktechnische lessen zijn gericht op het verwerken van boulangerieproducten, decoreren, bakken, afwerken, en beoordelen op de kwaliteitseisen. Daarnaast krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap.

Wat leer je tijdens de opleiding
Je leert alles over de nieuwste broodproducten en technieken. Je bevordert de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het assortiment en adviseert de klant. Jij weet als geen ander wat de wensen van de klant zijn. Met die informatie bedenk je ideeën voor het uitbreiden van het assortiment en het ontwikkelen van receptuur. Je maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de bakkerij schoon. Ook leer je hoe je kosten kunt berekenen en verkoopprijzen maakt. Daarnaast verzorg je de presentatie van de boulangerieproducten.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je werkt in ambachtelijke grote of kleine bakkerijen die meer bieden dan het standaard assortiment, je start je eigen bakkerij of je gaat werken in luxe hotels en restaurants

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een specialistenopleiding (niveau 4) starten als je een diploma hebt voor een vakopleiding (niveau 3) voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als je wilt werken als boulanger ben je vernieuwend, flexibel en werk je zorgvuldig en hygiënisch. Je bent een echte teamspeler en je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je draagt graag bij aan een goede werksfeer door op een collegiale manier samen te werken. Je weet collega’s goed te begeleiden en te motiveren om de beste producten te ontwikkelen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 150 euro aan boeken en licenties. Dit is exclusief werkkleding.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

In het leerbedrijf werk je aan praktijkopdrachten die aansluiten bij de praktijkvakken die je op school hebt geleerd. Het is de bedoeling dat je alle opdrachten uitvoert en deze laat aftekenen door je stagebegeleider van het leerbedrijf. Tijdens je werk krijg je ook begeleiding van een bpv-begeleider van school. Hij of zij is je aanspreekpunt en volgt jouw ontwikkeling in het leerbedrijf. Op afgesproken momenten overleg je met hem of haar over je voortgang. Zo houden jullie samen in de gaten of je nog op schema ligt.

Als jij de bbl-opleiding Boulanger wilt volgen dan heb je een arbeidscontract van minimaal 23 uur per week nodig. Dit regel je zelf bij een erkend leerbedrijf.

Op stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven in de regio. 

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het succesvol afronden van deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo. Denk daarbij aan opleidingen als Leraar Horeca & Voeding of Levensmiddelentechnologie (HAS).

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Weet je nog niet zeker wat je wil en heb je vragen? Neem contact op met ons Studie info punt

Sluit

Aanmelden

Crebo
25614
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
1 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo