Meer info over de opleiding
Tijdens de opleiding tot Mbo-verpleegkundige leer je wat er komt kijken bij het werk in de verpleging. De lessen bereiden je voor op de taken die je gaat uitvoeren. Je kunt deze opleiding op verschillende manieren volgen.
Bol-traject
Bij de beroepsopleidende leerweg (bol) ligt de nadruk in het eerste deel van de opleiding op het leren op school, afgewisseld met stages in de praktijk. In het laatste deel van de opleiding ligt de nadruk met name op het leren in de praktijk, met wekelijks lessen op school.
Het is mogelijk om te starten met een basisjaar voor de opleiding Mbo-verpleegkunde en de opleiding Verzorgende-IG. Als je nog niet direct kan kiezen welke opleiding je wil gaan doen, heb je een jaar om uit te vinden wat bij jou past. Je maakt kennis met de zorg en de verschillende werkvelden waar je als verpleegkundige of verzorgende kan gaan werken (ziekenhuis, verpleeghuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg). Je krijgt les over het verzorgen en begeleiden van zorgvragers, waarbij je ook kennis krijgt over de anatomie van het lichaam en de verschillende ziektebeelden. Tijdens je stage breng je het geleerde in de praktijk waarbij je begeleid wordt door de zorginstelling en je begeleider van school. Tijdens het basisjaar zijn er meerdere momenten waarop je met je slb-er bespreekt welke opleiding bij je past en wat jij zelf wilt. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria zodat je weet wat je moet doen om de opleiding van je keuze in het tweede jaar te vervolgen.
Bol-bbl-traject
Bij deze opleidingsvariant volg je de eerste twee leerjaren een bol-route. Daarna ga je over in een bbl-traject, waarbij je één dag per week naar school gaat. De rest van de week werk je in de praktijk.
Voor dit traject solliciteer je voor aanvang van de opleiding bij het ziekenhuis van je keuze.
Dit traject start alleen in september.
Je opleiding
Je moet leren hoe je verschillende groepen mensen kunt verplegen. Daarom krijg je op school hoorcolleges, workshops en praktijklessen die daarover gaan. Daarnaast krijg je theorielessen zoals Engels, Nederlands en rekenen, maar ook het vak loopbaan & burgerschap. Je gaat toetsen, opdrachten en zelftesten in de praktijk maken, zodat je ontwikkeling in kaart wordt gebracht. In het laatste deel van de opleiding verpleegkundige richt je je op één van de werkvelden in de gezondheidszorg om je daarin te specialiseren. Een proeve van bekwaamheid is de afsluiting van de opleiding.
Het beroep voorop
De beroepssituatie is het uitgangspunt van de opdrachten die je gaat doen. Tijdens de opleiding werk je aan twee werkprocessen.
- Het bieden van begeleiding en zorg en in het verpleegkundig proces;
- Werken aan deskundigheid en kwaliteit.
Je leert allerlei handelingen om deze werkprocessen te kunnen doen. Denk aan het helpen van mensen bij het eten en drinken, maar ook aan het verzorgen van wonden en het geven van injecties. Dat heet het toepassen van werkprocessen. Hierbij laat je zien dat je over de benodigde vaardigheden, kennis en houding beschikt om alle handelingen op de juiste manier te doen.
Learning Communities
Albeda werkt op de locatie Albrandswaardsedijk nauw samen met Antes, specialist op het gebied van psychiatrie en verslaving. Studenten die in het vierde leerjaar stage lopen bij Antes kunnen via Learning Communities kennis maken met praktijksituaties in de GGZ.
In een Learning Community wordt het leren van en met elkaar in een leergemeenschap gestimuleerd. In groepjes van verschillende disciplines worden praktijksituaties besproken, beoordeeld en verbeterd. Zorgprofessionals en studenten van de opleiding Mbo-verpleegkundige delen op gelijkwaardige basis ervaringen en kennis. Binnen de Learning Communities staat de herstelondersteunende zorg centraal, kort gezegd ‘zo goed mogelijk leven met je beperkingen’.
Bekijk hier het filmpje over de opleiding.
Sluit