“Er is een groot tekort aan huisartsassistenten”, weet projectleider Véronique Scholten van de huisartsencoöperatie Rijnmond Dokters. “Toen we twee jaar geleden begonnen na te denken over de opleiding, waren er ruim 300 vacatures in de regio Rijnmond. En dat loopt op. Tegelijk horen we geluiden van mensen uit andere sectoren die wel als doktersassistent aan de slag willen. Daarom zijn we dit zij-instroomtraject begonnen.”
“Het curriculum is zo ingericht dat studenten zich al na één maand nuttig kunnen maken”
Op maat gemaakt
De bbl-opleiding, die in september 2024 start, is door Albeda Zorgcollege op maat gemaakt voor Rijnmond Dokters. Het traject is ingekort tot 15 maanden. Bovendien is het curriculum zo ingericht dat studenten zich al na één maand nuttig kunnen maken in de praktijk: “De eerste weken zijn ze hoofdzakelijk op school en slechts enkele dagen in de huisartsenpraktijk om kennis te maken met de praktijk. Tijdens deze eerste maand ligt de nadruk op het voeren van triagegesprekken, het werken met het HIS-systeem, griepvaccinaties en urineonderzoek. Zo gaan ze de praktijk in met veel informatie in hun rugzak.”
De huisartsen van het collectief zijn enthousiast. “Na één berichtje in onze nieuwsbrief hadden we al vijfentwintig opleidingsplaatsen; genoeg voor een klas vol. Voor onze huisartsen is dit een mooi perspectief. Ze weten nu: na 15 maanden investeren heb ik iemand die is opgeleid in mijn praktijk.” Rijnmond Dokters verzorgt de werving van de studenten met een campagne via Instagram en Facebook. Belangstellenden kunnen online zelf een voorkeurspraktijk kiezen en direct hun cv opsturen. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Albeda Zorgcollege neemt bij de kandidaten een assessment af, om te beoordelen of ze het verkorte traject aankunnen.
Mooie faciliteiten
Voor de invulling van het onderwijs koos Rijnmond Dokters voor Albeda Zorgcollege: “Albeda heeft mooie faciliteiten, met een praktijklokaal waar je medisch-technische handelingen kunt oefenen. Met simulatiepoppen en een balie waarmee de triagegesprekken realistisch kunnen worden geoefend. Ook de zorginnovatiewinkel sprak ons aan, waar studenten nadenken over de toekomst van de zorg. We vinden het fijn dat er een groot docententeam is, zodat uitval opgevangen kan worden. En er ligt een stevig fundament voor de basisvakken.”
“Na 15 maanden heb ik iemand die is opgeleid in mijn praktijk.”
Dat geeft veel vertrouwen bij de praktijken, vertelt Véronique. Dat blijkt ook uit het feit dat de huisartsen de opleiding betalen voor de kandidaat en een startsalaris beschikbaar stellen. “Wat ik leuk vind is dat het enthousiasme van twee kanten komt. De kandidaten zijn echt gemotiveerd om dit te gaan doen. En de praktijken zijn blij dat ze iemand kunnen opleiden in hun eigen team, die meteen een vliegende start kan maken.”