mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Julius

Julius: ‘Van jongs af aan help ik graag in de keuken’

Maar liefst acht studenten van Albeda cluster Hospitality reizen op 4 november naar Riga voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT (Association Européenne des ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme). Wie zijn ze? Wat drijft ze? En hoe bereiden ze zich voor?  

Julius van Leeuwen, 18 jaar, volgt de opleiding Zelfstandig werkend kok niveau 3 bij Albeda Horecacollege, locatie De Vloot, in Maassluis. Julius zit in het tweede jaar van zijn opleiding. 

Waarom volg je deze opleiding?  
“Van jongs af aan help ik graag in de keuken. Ik heb een Indonesische moeder, waardoor ik al snel met bijzondere smaken en ingrediënten in aanraking kwam. Het is zo leuk om creatief bezig te zijn met verschillende producten en daar dan iets lekkers mee te maken. Mijn specialiteit is vleesgerechten. Ik leer nog steeds nieuwe technieken op school om het beste stukje vlees te maken.”  

Waarom doe je mee aan deze wedstrijd? 
“Ik houd van nieuwe uitdagingen en ik wil veel ervaring opdoen. Ik ben nog nooit in Letland geweest, dus daar ben ik ook benieuwd naar. Het lijkt me te gek om met andere nationaliteiten in contact te komen. Ik moet samen met andere studenten, die ik nog nooit heb gezien, een team vormen en samen koken. Dat lijkt me heel leerzaam en gezellig. Het is fantastisch dat Albeda ons deze kans geeft; dat doet niet elke school!” 

Hoe bereid je je voor? 
“Ik vertegenwoordig Albeda met het onderdeel Culinairy art. We moeten een koud voorgerecht en een warm hoofdgerecht maken. We hebben al een paar ingrediënten doorgekregen, waar we mee moeten koken: haring en varkensfilet. We krijgen ter plekke nog een geheime ‘black box’ met ingrediënten die we moeten verwerken in de gerechten. Ik oefen veel in de keuken, schrijf allerlei recepten op en maak onder tijdsdruk de borden op. Ik wil winnen, dus ik doe mijn best zoveel mogelijk smaken te combineren met haring en varkensfilet en steeds nieuwe variaties te verzinnen.” 

Wat vind je het leukste aan de horeca? 
“De gezelligheid en als één team in de keuken mooie gerechten maken. Op zo’n klein oppervlak in de keuken, sta je met allemaal verschillende mensen met dezelfde passie te werken. De een heeft al kinderen, de ander is nog een puber, weer een ander is net getrouwd… Dat vind ik tof, al die verschillende mensen bij elkaar, die in zo’n klein vakje met lekker eten bezig zijn. Als het in de keuken niet gezellig is, lukt lekker eten maken ook minder goed.” 

Heb je verder nog hobby’s? 
“Gamen met vrienden, aan scooters sleutelen en rondjes ermee rijden. Maar gewoon even stil zijn en stilte om me heen, vind ik ook fijn.” 

Voor welk hapje en drankje kunnen ze jou wakker maken? 
“Voor eend en ravioli, biertjes en ice tea peach. Je moet me echt laten liggen als je met spruitjes aankomt of een oude schimmelkaas; dat vind ik zo verschrikkelijk vies!” 

Als je een ingrediënt, gerecht of drankje zou mogen zijn, wat zou je dan kiezen? 
“Een eend natuurlijk, haha!” 

Wat is je toekomstdroom? 
“Met vrienden een eigen zaak beginnen lijkt me wel wat. Maar eerst wil ik doorstromen naar niveau 4 om de businesskant van de keuken te ontdekken en mijn leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen. En winnen in Riga natuurlijk!”