Dat je bij Albeda Horecacollege je eigen leerroute kunt bepalen heeft alles te maken met ‘gepersonaliseerd leren’. De 17-jarige Sophie, eerstejaarsstudent Leidinggevende keuken weet hier alles van. Deze gedreven jonge dame vliegt door haar opleiding. Binnen driekwart jaar heeft ze zelfstandig meerdere rollen doorlopen. Dankzij haar inzet volgt ze nu een leerroute op versneld tempo, waarbij ze gestimuleerd door haar coach, mooie keuzes maakt.
Gepersonaliseerd leren
Binnen het cluster Hospitality waaronder Albeda Horecacollege valt, is de implementatie van gepersonaliseerd leren een speerpunt. “We begeleiden onze studenten bij hun leerroute, waarbij talenten en (werk)ervaringen van de student centraal staan. Binnen de colleges werken we samen om die leerroute te realiseren en hebben we tegelijkertijd oog voor wat de omgeving van ons en onze studenten verlangt”, vertelt docent/coach Ferry Groenewegen van der Weijden. “Daarbij monitoren we de voortgang en sturen aan op een gemiddelde leertijd. Deze is afhankelijk van het opleidingsniveau van de student. In het geval van Sophie is een gemiddelde leertijd niet nodig. Zij bewandelt haar eigen route en volgt de opleiding nu in twee jaar tijd in plaats van drie. Zowel op theoretisch als praktisch niveau is ze op weg om een talentvolle leidinggevende te worden!’’
Deze leerroute past bij mij
"Natuurlijk is het pittiger dan de reguliere opleiding, vertelt Sophie erover. Maar het is wel een leerroute die bij mij past en aansluit op mijn leerbehoefte. Daarom ben ik blij en trots dat ik de kans heb gekregen om mijn opleiding op maat, versneld te volgen. Ik werk in mijn eigen tempo aan persoonlijke leerdoelen. Zo fijn dat dat hier kan! Zeker in combinatie met deze leuke opleiding en school. Alles valt op zijn plek. De opleiding past goed bij mij. Als leidinggevende keuken ben je verantwoordelijk voor de werkzaamheden in de keuken en stuur je medewerkers aan. Je moet het overzicht kunnen bewaren, flexibel en zelfstandig zijn. Wisselende werktijden zijn voor mij geen probleem. Ik ga gewoon na het sluiten van de keuken op stap,” lacht Sophie.
Een eigen horecabedrijf
"In drie jaar tijd leer je alles over koken maar ook over leidinggeven, management en het aansturen van personeel. Ik vind de praktijklessen in ons schoolrestaurant Albeda Vipz het leukste. Daar maak ik graag patisserie gerechtjes. Tijdens mijn bijbaan in een lunchroom heb ik veel ervaring opgedaan maar ook op mijn stage bij: ‘By Ami’, een urban bistro leer ik veel. Gedurende de opleiding loop je elk jaar stage. Volgend jaar ga ik solliciteren bij een Michelinsterren restaurant. Ik wil zoveel mogelijk facetten van de horeca zien, om de juiste keuze te maken voor een vervolgopleiding om uiteindelijk mijn eigen horecabedrijf op te zetten. Maar zover is het nog lang niet. Voorlopig ben ik bij Albeda ‘onder de pannen’!’’
Samenwerken: een belangrijke competentie
De Westlandse Sophie weet wel van aanpakken. “Westlanders zijn doorpakkers. Die mentaliteit heb ik van huis uit meegekregen. Als je iets wil bereiken moet je je voor 100% inzetten. Zo sta ik in het leven! Naast koken is handballen al jaren een favoriete bezigheid voor Sophie. “Er zijn best wat overeenkomsten met de vaardigheden die je nodig hebt in dit beroep. Doelen stellen en grenzen verleggen. Uitdelen en incasseren. Maar vooral ‘samenwerken’ is super belangrijk! Een competentie die niet weg te denken is uit het horecavak. Samen ga je voor het beste resultaat!’’ sluit ze af.