mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Leo Ras

In één jaar gediplomeerd

Leo Ras volgde in één jaar de verkorte opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Albeda Zorgcollege biedt voor verschillende studies een verkorte route. Handig voor studenten die bijvoorbeeld al relevante werkervaring hebben. En prettig voorde werkgever, want de student is sneller gediplomeerd. Waarom was de verkorte opleiding voor jou een uitkomst?

“Deze mogelijkheid om de opleiding verkort te doen paste supergoed voor mij. Ik ben in 2013 een hbo-v opleiding begonnen, maar heb die niet afgerond. Daarna heb ik op de Warmonderhof een opleiding gedaan tot begeleider op een zorgboerderij. Zo ben ik terechtgekomen bij Middin, in de gehandicaptenzorg voor volwassenen. Ik heb een moestuin opgezet met studenten en collega’s en werkte op niveau 3. ‘Het is wel handig als je ook de opleiding tot persoonlijk begeleider doet’, zeiden ze, en dat zag ik zelf ook wel. Dat was goed voor mijn eigen ontwikkeling maar ook voor de ontwikkeling van de werkplek, waar een vacature kwam op niveau 4."

Hoe verliep de studie?
“Er staat één tot anderhalf jaar voor. In principe moet je alle 21 examens doen. Het grootste verschil met de bol-opleiding is, dat we niet alle oefenopdrachten hoefden te doen, die bol-studenten moeten doen om te laten zien dat ze klaar zijn voor het examen. Ik was sterk gemotiveerd om het snel te doen. Ik keek vooruit en nam mijn eigen verantwoordelijkheid: Wat wordt er van me verwacht? Hoe plan ik de opdrachten, de formulieren, de examens en de afstemming met de begeleiders? En hoe kan ik de theorie handig combineren met wat er op de werkvloer gebeurt? Zo heb ik het in een jaar afgerond.”

 

“Je doet recht aan de ontwikkelingsbehoefte van werknemers”


Was het pittig om de studie in een jaar af te ronden?
“Ja en nee. Het vroeg veel van mijn vrije tijd; mijn hobby’s heb ik een jaartje gelaten. Maar het is ook superleuk om met 28 mensen uit verschillende bedrijven in de klas te zitten, dat geeft een brede kijk op het werkveld. De verkorte opleiding is een inspirerende plek, iedereen is gemotiveerd: sommigen om de papieren te halen bij het werk dat ze al doen, anderen om zichzelf te ontwikkelen. En de bevlogenheid van de docenten vond ik erg mooi. Met hun enthousiasme om door te pakken, zorgden ze voor een mooi momentum, wat ook echt wel nodig was voor zo’n snelle route."

Hoe heb je het geregeld met je werkgever?
“Ik ging alvast werken op niveau 4, als medewerker in opleiding, en kreeg het loon dat daar bij hoorde. En we sloten een studieovereenkomst: Middin nam de studiekosten voor zijn rekening, de boeken, de reiskosten en wat studie-uren per week. In het contractje stond ook dat ik na de studie minimaal twee jaar zou blijven, of anders naar rato een deel van de studiekosten moet terugbetalen.”

 

“De verkorte opleiding is een inspirerende plek”


Helpt een verkorte opleiding om medewerkers te werven of te binden?
“Dat contractje met de termijn van twee jaar werkt natuurlijk bindend. En dat is goed; er is veel krapte in de zorg en mensen kijken veel om zich heen, vaak al veel te snel denk ik persoonlijk. Maar je doet ook recht aan de ontwikkelingsbehoefte van werknemers, ook dat werkt sterk verbindend. Voor mij is een opleiding een goed middel om een diepere verbinding aan te gaan met collega’s en cliënten, dat geeft mij dus een impuls om te blijven. Een opleiding van 3 of 4 jaar zou ik erg lang vinden. Dan is een verkorte weg een oplossing. En dat geldt ook voor managers, praktijkopleiders of mensen van werving: als ze iemand op het oog hebben die al ervaring heeft in het vak, dan mag een opleiding niet te lang duren. Die willen ze snel kunnen inzetten. Dan gaan ze voor verkort.”

Verkorte routes
Albeda Zorgcollege biedt verkorte routes aan voor onder meer Verzorgende-IG, Dienstverlening zorg en welzijn, en Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Ook zijn er altijd mogelijkheden voor flexibele of maatwerkoplossingen. Wilt u voor uw medewerkers ook een korte (bij)scholing? Neem contact op met onze relatiebeheerders Michel Robijn of Hester Lugten.