Leon Prins, oud-student van de opleiding Zelfstandig werkend bakker bij Albeda Horecacollege is dankbaar voor zijn tijd bij Albeda Horecacollege. Leon: “Ik heb bij jullie les gehad van uitstekende leermeesters. Hierdoor heb ik een solide basis kunnen opbouwen. De kennis die ik bij jullie heb opgedaan, kon ik goed toepassen in de praktijk. Dit heeft mij de afgelopen jaren enorm geholpen om te komen tot waar ik nu sta.”
Lees hieronder het artikel dat op 25/11 gepubliceerd is door Bakkerswereld om te weten hoe het Leon nu vergaat:
Bronvermelding: Bakkerswereld
Auteur: Didi de Koning
Jong en gedreven - Leon Prins: 'Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen'
Op zijn 13e kwam Leon Prins erachter dat hij bakker wilde worden. Daar heeft hij werk van gemaakt. Acht jaar later neemt hij Echte Bakker De Koning over in Puttershoek, samen met Jaco Wolfert. Leon vertelt over zijn ervaring als jonge bakker en ondernemer.
Officieel mede-eigenaar
In januari 2025 wordt Leon 22 jaar. Dan is de overname van De Koning, de Echte Bakker helemaal rond en mag hij zichzelf officieel mede-eigenaar noemen. Twee jaar nadat hij zijn studie Zelfstandig werkend bakker afrondde bij Albeda Horecacollege in Rotterdam, kreeg Leon een verrassend belletje dat hiertoe leidde.
Als hij vertelt over het telefoongesprek met Jaco Wolfert, eigenaar van Bakkerij Wolfert in Den Bommel, klinkt zijn vastberadenheid door. ‘Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen’, zegt Leon. ‘Jaco vertelde dat bakkerij De Koning op zoek was naar een opvolger. Dat kon hij niet alleen, daarvoor had hij het te druk. Hij vroeg of ik samen met hem de bakkerij wilde overnemen.’
Beginnen bij het begin
Het antwoord laat zich raden. ‘We werkten toen pas driekwart jaar samen bij Bakkerij Wolfert’, gaat Leon verder. Toentertijd was Jaco zijn leidinggevende, inmiddels dus zijn zakenpartner. Leon zei ja op het voorstel van Jaco.
Vroeger wilde ik kok worden, totdat mijn vader zei: dan moet je alle feestdagen werken” — Leon Prins, beginnend bakker-ondernemer
Hoe het is om als jonge ondernemer in een bestaand bedrijf te treden? ‘Leuk!’, luidt Leons eerste reactie. De jonge ondernemer vertelt enthousiast over zijn ervaring als beginnend bakker, hoe hij in het vak terecht is gekomen. ‘Vroeger was ik ervan overtuigd dat ik kok wilde worden. Totdat mijn vader terecht zei: ‘Dan moet je altijd alle feestdagen werken, is bakker zijn niet iets voor jou?’
Eerste ervaring
Leons vader inspireerde hem om als bakker aan de slag te gaan. Dat idee bloeide verder op tijdens zijn snuffelstage bij Bakkerij Boender in Oud-Beijerland. ‘Ik kende iemand die bij Boender werkte. De stage vond ik toen zo leuk dat ik wist dat ik bakker wilde worden.’ De jonge ondernemer heeft drie jaar bij Bakkerij Boender gewerkt, totdat zijn opleiding begon. ‘Als je op je plek zit en je ergens thuis voelt dan wil je daar verder', vertelt hij over zijn oude werkplek.
Veel verantwoordelijkheden
Wat vindt Leon het leukst aan zijn beroep? 'Om van basisgrondstoffen mooie producten te maken zoals brood, het liefst desem’, vertelt hij. Maar daarbij blijft het niet, zelfstandig ondernemerschap gaat wel een paar stappen verder.
Iets nieuws opstarten is lastig in je eentje” — Leon Prins
‘Vroeger dacht ik er wel eens over na om een eigen zaak te openen, maar iets nieuws opstarten is lastig in je eentje.’ Met behulp van Jaco is Leon inmiddels ondernemer. Hij deinst er niet voor terug dat er veel verantwoordelijkheden op hem afkomen. Leidinggeven en zaken op orde stellen geven hem voldoening. ‘Feestdagen kunnen wel zwaar zijn, je ervaart dan veel druk. Maar dat is tegelijkertijd ook een leuke uitdaging. Er komen veel bestellingen binnen en je maakt lange dagen. Alles daaromheen regelen, maakt het werk weer plezierig.’
Aansturen
Hoe neem je als jonge ondernemer de leiding in een bestaande bakkerij, vraagt Bakkerswereld aan Leon.
‘Ik stuur mensen aan die langer bij Bakkerij De Koning werken en daarnaast ouder zijn dan ik. We hebben bijvoorbeeld winkeldames van in de zestig.’ Leon lijkt daar niet van op te kijken en de overgang verloopt volgens hem soepel. ‘Ik ben natuurlijk nog jong en nieuw, maar dat motiveert mij om er wat moois van te maken.
Bakkerij De Koning bestaat uit twee winkels die zijn gevestigd in Puttershoek en ’s Gravendeel. De vestiging Puttershoek is voorzien van een bakkerij en bevoorraadt de winkel in ’s Gravendeel.
Bakkerij Wolfert in Den Bommel heeft één winkel en levert aan de winkels in Hendrik Ido Ambacht en Oud-Beijerland. In totaal runnen Leon en Jaco vijf winkels en twee bakkerijen. ‘Uiteindelijk willen we de bakkerijen samenvoegen, dat is de planning tenminste. We zijn pas net begonnen en zitten nu nog middenin de overname.’ De winkels van Bakkerij De Koning behouden hun naam zoals die nu is.