mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

foto ter illustratie

Voeding & hospitality in zorg en welzijn (K1137)

eVia dit keuzedeel leer je voedingswensen en -gewoonten van zorgvragers te inventariseren. Je informeert hen op het gebied van voeding, maaltijden en dranken in een gastvrije setting. Je hebt kennis van (gezonde) voeding en de relatie hiervan met het herstel en welzijn van de zorgvrager. Je ontwikkelt basiskennis van ziektebeelden en de hierbij passende voeding.  

De zorgvrager staat centraal: je bespreekt met de zorgvrager zijn achtergronden en voedingswensen en houdt hier rekening mee. Je signaleert, rapporteert en houdt patiëntgegevens bij met betrekking tot eten en drinken. Je overlegt eventueel met diëtisten en logopedisten en andere collega’s over de mogelijkheden met betrekking tot de voedingswensen.  

Inhoud

Inhoud

De beginnend beroepsbeoefenaar leert via dit keuzedeel voedingswensen en -gewoonten van zorgvragers te inventariseren, hen te informeren en adviseren op het gebied van voeding, maaltijden en dranken en hen gastvrij te serveren. De beginnend beroepsbeoefenaar heeft kennis van (gezonde) voeding en de relatie hiervan met het herstel en welzijn van de zorgvrager. Hij heeft basiskennis van ziektebeelden en de hierbij passende voeding. Hij bespreekt met de zorgvrager zijn achtergronden en voedingswensen en houdt hier rekening mee. Hij serveert maaltijden en dranken en biedt volgens afspraak ondersteuning bij het nuttigen van de maaltijd en bij het drinken. De beginnend beroepsbeoefenaar is gastvrij. Hij signaleert, rapporteert en houdt patiëntgegevens bij met betrekking tot eten en drinken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sluit

Leerdoelen

Leerdoelen

Na het afronden van de scholing: 

  • heb je basiskennis van zorgdossiers in relatie tot zijn werkzaamheden;
  • heb je basiskennis van gezonde voeding; 
  • heb je basiskennis van voeding in relatie tot ziektebeelden (zoals hart- en vaatziekten, nierziekten);
  • heb je kennis van doelgroepen in relatie tot zijn werkzaamheden; 
  • heb je kennis van de meest voorkomende diëten in relatie tot zijn werkzaamheden; 
  • heb je basiskennis van voedsel, dranken en ingrediënten; 
  • heb je basiskennis van allergenen; 
  • heb je basiskennis van specifieke voedingsgewoonten (zoals vanuit religie, cultuur, principe); 
  • heb je basiskennis van meetinstrumenten met betrekking tot eet- en drinkgedrag; 
  • heb je basiskennis van slikgedrag; 
  • heb je basiskennis van administratieve systemen rondom voeding en patiëntenzorg; 
  • heb je basiskennis van serveertechnieken; 
  • kan je maaltijden en dranken gastvrij uitserveren; 
  • kan je inspelen op de toestand van de zorgvrager (zoals bij afasie, dementie, delier); 
  • kan je gesprekstechnieken toepassen in relatie tot zijn werkzaamheden; 
  • kan je adviesvaardigheden toepassen in relatie tot zijn werkzaamheden; 
  • kan je werken volgens procedures en richtlijnen, zoals de HACCP. 
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Er zijn geen specifieke toelatingseisen van toepassing. Er wordt alleen gestart bij voldoende aanmeldingen.

Een passende stageplaats is essentieel om de examenopdrachten uit te voeren.

Sluit

Praktische info

Praktische info

Je kunt je inschrijven voor deze scholing via de aanmeldbutton.

Deze scholing wordt op verzoek ook incompany gegeven in zorginstellingen.

 

 

Sluit

Lesdata

Lesdata

Schooljaar 2025 - 2026 (onder voorbehoud)

25-09, 02-10, 09-10, 16-10, 23-10, 06-11, 13-11, 20-11, 27-11, 04-12, 11-12, 18-12-2024, 08-01, 15-01, 22-01, 29-01, 05-02, 12-02 (workshop in professionele keuken), 19-02, 26-03-2025  (portfolio markt).

Examengesprekken volgens inschrijving op 12-03 en 13-03-2025.

Sluit

Certificering

Certificering

Een erkend mbo-certificaat wordt uitgereikt als de lessen actief zijn bijgewoond, de opdrachten zijn uitgevoerd en het examen (casus-interview over een passend en correct voedingsadvies dat op gastvrije wijze aan de zorgvrager wordt uitgelegd) voldoende is afgesloten.

Dit mbo-certificaat wordt geregistreerd in het diplomaregister van DUO. 

Sluit

Aanmelden

Crebo
25960
Niveau
niveau 2
Duur
20 weken, elke woensdag les van 9.00 - 12.00 uur
Startmoment(en)
september 2025
Opleidingstype
Scholing
Kosten
€1745,- (is inclusief examenkosten)
Certificering
erkend mbo-certificaat