Op 1 augustus 2023 is de Wet verbetering rechtsbescherming mbo-studenten in werking getreden. Dit heeft invloed op verschillende processen en documenten, zoals het studentenstatuut. Hieronder leggen we kort uit wat er is veranderd.
De onderwijsovereenkomst is afgeschaft
De onderwijsovereenkomst is per 1 augustus 2023 afgeschaft. In plaats daarvan krijgen studenten een inschrijvingsbeslissing. Deze hoeft niet meer ondertekend te worden. De afspraken in het kader van passend onderwijs worden opgenomen in een aparte overeenkomst en niet meer in de bijlage. Vaak zal het gaan om standaardaanpassingen, bijv. bij studenten met dyslexie die tijdverlenging krijgen. Voor dit soort situaties komt een standaardovereenkomst, waarop de afspraken eenvoudig worden vastgelegd. Voor studenten met meer specifieke behoeften wordt een maatwerkovereenkomst afgesloten.
Het studentenstatuut en examenreglement is aangepast
Het studentenstatuut is aangepast aan de veranderingen in de wet en is vastgesteld door het college van bestuur en de studentenraad. Ook het examenreglement is aangepast.
Wat merken nieuwe en zittende studenten van de nieuwe wet?
Voor alle studenten met een onderwijsovereenkomst geldt dat deze per 1 augustus wordt beschouwd als een inschrijvingsbeslissing. Zij ontvangen hierover direct na de zomervakantie een e-mail en hoeven niets te doen. Studenten die na 1 augustus worden ingeschreven ontvangen een inschrijvingsbeslissing.
Naast bovenstaande zijn er drie opvallende wijzigingen:
- Vanaf 1 augustus zijn we verplicht de ouders van minderjarige studenten te informeren over hun resultaten. Hier voor richten we een ouderportaal in. Bij volwassen studenten informeren wij hun ouders alleen met expliciete toestemming van de student.
- De regels rondom schorsen en verwijderen zijn vereenvoudigd. Nieuw is dat een onderwijsleider een student een time-out van één dag kan geven. Daarnaast blijft het mogelijk een student te schorsen voor maximaal twee weken.
- De regels over klachtenafhandeling en de procedures voor bezwaar en beroep zijn aangepast. De wet eist dat elk roc een toegankelijke faciliteit heeft waar een student met een klacht of bezwaar naartoe kan. Voor Albeda is dat het klachtenloket. Het klachtenloket helpt eerst de klacht informeel op te lossen. Als dat niet lukt, wijst het klachtenloket de student de weg naar de juiste klachten- of geschillencommissie.
Naast bovengenoemde wijzigingen is er ook een wijziging met betrekking tot het examenreglement: bij examinering vervalt de bezwaarprocedure. In plaats van eerst in bezwaar te gaan, kunnen studenten straks direct in beroep bij de commissie van beroep voor de examens.