mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Op de duo-fiets
Op de gang
Medicijnen ronde
Zittend op stoel
Niet storen tijdens medicijnronde

Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg

Heb je aandacht voor mensen en vind je het leuk om samen te werken? Ambitie, zorgzaamheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn belangrijke eigenschappen om in de zorg te werken. Heb je graag afwisselend werk en wil je twee diploma’s in drie jaar halen? Dan is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg echt iets voor jou.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele, verkorte en maatwerk routes mogelijk.
Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding. Bent u werkgever en wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar relatiebeheer ([email protected]).

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

De combinatieopleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg volg je in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Hierbij kom je gedurende de hele opleiding één dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal drie dagen, een totaal van 24 uur, in de beroepspraktijk.

Je leert tijdens de opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om aan de slag te kunnen in de praktijk. De lessen die je op school krijgt bereiden je voor op het werk als verzorgende-IG (VIG).

Bekijk hier de video van Yvonne. Zij is Verzorgende-IG in opleiding bij Laurens.

Vakken
Op school krijg je lessen waarin je leert mensen te ondersteunen bij hun persoonlijke verzorging. Je zult ook theorielessen Nederlands en rekenen krijgen. Daarnaast volg je het vak loopbaan & burgerschap. Je leert om te gaan met medicatie en hoe je wonden moet verzorgen. Verder ga je een aantal verpleegtechnische handelingen leren, zoals katheteriseren en het geven van sondevoeding. Je krijgt uitleg over hoe je mensen ondersteunt en hoe je hen kunt helpen bij activiteiten. Zo zorg je dat ze zelf de regie houden. Tijdens je opleiding tot verzorgende-IG (VIG) leer je om goed te kijken, maar ook te luisteren naar de mensen, zodat je weet wat ze nodig hebben.

Keuze uit twee varianten
De opleiding tot verzorgende-IG (VIG) bestaat uit twee varianten. Je kunt kiezen uit de volgende profielen:

  • VIG met de richting gehandicaptenzorg: begeleider gehandicaptenzorg (profiel 1)
  • VIG met de richting verzorging, verpleging en thuiszorg: begeleider specifieke doelgroepen (profiel 2)
Sluit

Wat kan ik hiermee worden

Wat kan ik hiermee worden

Het wordt in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg steeds belangrijker dat cliënten zoveel mogelijk zelf de regie houden. Jij helpt ze daarbij. Je leert tijdens de opleiding tot verzorgende-IG (VIG) de vaardigheden die je nodig hebt in de omgang met allerlei soorten mensen die een zorgvraag hebben. Ze blijven langer thuis wonen en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven.

Als verzorgende-IG & maatschappelijke zorg (VIG/MZ) kun je werken met ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten. Je werkt in een zorgcentrum, een verpleeghuis, een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten of in de thuiszorg. Je kunt ook als begeleider van een woongroep gaan werken of als assistent activiteitenbegeleider in de ouderenzorg, opvangcentra en welzijnsinstellingen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben

Welke vaardigheden moet je hebben

Als verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg is het belangrijk dat je geduldig, betrouwbaar en zorgzaam bent. Je vindt het leuk om mensen te helpen bij hun persoonlijke verzorging en om met ze samen te werken. Je moet goed kunnen luisteren en overleggen. Het is van belang dat je iedereen met respect behandelt, van collega’s tot cliënten. Ook speel je in op hun wensen en behoeften. Je komt met veel verschillende soorten mensen in aanraking, zowel mensen met medische als sociale problemen. Je moet stevig in je schoenen staan. Het is belangrijk dat je goed communiceert en interesse toont in je cliënt. Je hebt een hulpverlenend beroep waarbij mensen je moeten kunnen vertrouwen. Je vindt het geen probleem om ook in het weekend, ’s avonds of zelfs ’s nachts te werken.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 190 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 350 euro.

Vrijwillige kosten
Om deel te kunnen nemen aan excursies en de aanschaf van een speld betaal je ongeveer 50 euro.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 15 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Om de combinatieopleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg (bbl) te kunnen volgen, heb je een werkplek van minimaal drie dagen nodig. Deze werkplek moet een erkend leerbedrijf zijn voor de opleiding Verzorgende-IG (VIG) en de opleiding Maatschappelijke zorg niveau 3. Hiervoor kun je kijken op stagemarkt.nl of op de vacaturepagina van DeRotterdamseZorg.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met een afgeronde combinatieopleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg (bbl) kun je doorstromen naar Mbo-verpleegkundige niveau 4 of één van de opleidingen van Maatschappelijk zorg.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Als je net even iets anders zoekt, is de opleiding Verzorgende-IG (VIG) regulier niveau 3 misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25656 (IG) / 25780 (MZ)
Niveau
niveau 3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo