Toelatingseisen
Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:
- diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
- diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
- overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
- ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.leerbanenmarkt.nl.
Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:
- Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
- Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
- Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
- Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
- Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Let op:
Tijdens de opleiding ga je op stage. Voordat je stage gaat lopen, vindt een screening door de korpschef van de politie plaats (antecedentenonderzoek). Er wordt bekeken of je voor de rechter hebt moeten verschijnen en/of bent veroordeeld tot een taak, gevangenisstraf en/of geldboete. Hiermee wordt gekeken of je voldoende betrouwbaar wordt geacht voor beveiligingswerkzaamheden. Ook wanneer je meerdere aantekeningen in het justitiële documentatiesysteem hebt, kan de korpschef van de politie besluiten je geen toestemming te verlenen.
Als bovengenoemde op jou van toepassing is, adviseren wij je je niet aan te melden voor de opleiding, omdat je geen toestemming van de politie krijgt om stage te lopen binnen de beveiligingsbranche. Stage is een verplicht onderdeel van de opleiding. Als gedurende de opleiding blijkt dat je niet door de screening komt, zal jij je opleiding niet kunnen afronden en wordt de onderwijsovereenkomst ontbonden.
Bij twijfel, bel voor je aanmelding de politie, afdeling Korpscheftaken 0900-8844.
Ben je nog maar kort in Nederland (minder dan 5 jaar), geef dit dan duidelijk aan bij het intakegesprek, zodat wij een goede inschatting kunnen maken of je toegelaten wordt bij een stage i.v.m. aanvraag van de groene pas.
Sluit