Op de MBO theaterschool bieden we ruimtelijk vormgeven aan met diverse uitstroomrichtingen.
Als ruimtelijk vormgever kun je werkzaam zijn in diverse gebieden binnen de culturele of creatieve sector. Je kunt werken bij een evenement, festival, musical, toneelvoorstelling, locatievoorstelling, opera of performance. Het kan ook zijn dat je voor film/tv vormgeeft, dan heet het production design of art-direction. of misschien dat je zelf een eigen theatrale ruimte of object creëert en een performance maakt. Dan ga je meer richting de beeldende kunstsector waarin het maken, voorbereiden van tentoonstellingen valt onder het werkveld van de ruimtelijk vormgever.
Het werkveld is groot. Er zijn veel varianten, cross-overs projecten en opdrachten en meerdere opleidingen zijn in ontwikkeling. Technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van video en projectie, AI, kunnen ook een onderdeel zijn van het concept. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de ruimtelijk vormgever een off-stage werker is, maar er zijn ook vormgevers die zelf onderdeel zijn van een performance. Hoe dan ook, je werkt met 2d, 3d en 4d skills in dienst van het ruimtelijk ontwerp. Alle middelen kun je gebruiken, afhankelijk van de opdracht en de gewenste uitkomst.
In het curriculum van de opleiding zit theatervormgeving, artdirection, en tentoonstellingen maken.
Theatervormgeving is het vormgeven (ontwerpen en uitvoeren) van een (toneel)beeld (bestaande uit decor, kostuum, grime, licht, projectie) voor een theaterproductie. Theatervormgeving wordt ook wel scenografie genoemd. Vooral in het werkveld en op HBO niveau. ‘Onder scenografie verstaan we alles wat te maken heeft met compositie, beeld, inrichten en visualiseren van ruimte. Dit kan het scenebeeld zijn van een theater maar evengoed een inrichting van een tentoonstellingsruimte, een straatbeeld of een conceptuele ingreep in een bos.'
We zien kostuum als wezenlijk onderdeel van theatervormgeving, in onze opleiding bieden we dit alleen als ruimtelijk maken aan. Je krijgt basis naaitechnieken zodat je om kunt gaan met de naaimachine en basiskennis hebt van materialen. Het vak richt zich m.n. op het maken van een ruimtelijk kostuumobject, niet op het maken van kleding. Daarnaast krijg je in het keuzedeel theatervormgeving kostuum voor theater aangeboden.
Het vak grime is ook een wezenlijk onderdeel van theatervormgeving. We vinden dit een belangrijk en leuk vak. Het sluit niet aan bij het dossier van de Ruimtelijk vormgever, daarom bieden we dit aan als keuzedeel visagie aan en als grime voor theater als onderdeel van het keuzedeel theatervormgeving.
Artdirection is het bedenken en uitvoeren van een decor (set) voor een film, tv serie of tv programma. Je maakt een vertaalslag van een script naar een wereld in beeld. Het vak heeft veel overeenkomsten met theatervormgeving, maar er zijn ook verschillen. De verschillen zitten vooral in de randvoorwaarden waarbinnen de opdracht zich afspeelt, de locatie, de opdrachtgever, het publiek, de technische kaders van de opdracht.
Tentoonstellingsbouw is het in opdracht van een opdrachtgever inrichten van een tentoonstellingsruimte waarbij je rekening moet houden met de bestaande ruimte, de kunstwerken en het publiek.
Ons hele onderwijsprogramma is erop gericht de nieuwsgierigheid van studenten te prikkelen, hen vanuit praktijksituaties intrinsiek te motiveren tot leren. Je werkt in alle leerjaren intensief met elkaar en met onze professionals samen, in diverse theaterproducties op en buiten school. Zo ervaar je op een natuurlijke manier welke competenties een vormgever in de beroepspraktijk nodig heeft. Wij verwachten van jou een hoge mate van pro activiteit, en begeleiden je in het formuleren van je eigen leerwensen en leerdoelen. Je hebt en krijgt verantwoordelijkheid voor je eigen leren, we stimuleren je om kritisch na te denken over wat het werkveld van je verwacht en hiernaar te handelen. Zo verschijnen onze toekomstige professionals aan het eind van hun opleiding met een optimale uitrusting ten tonele, letterlijk en figuurlijk.