Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming (bpv) is een ander woord voor alle stages die je tijdens jouw opleiding volgt.

Naast de praktijkervaring bij projecten doe je ook ervaring op bij externe leerbedrijven.(theatergroepen, atelier, ontwerpers). De branche kent een groot en divers aantal bedrijven en veel zelfstandigen waarmee wij als school nauw contact onderhouden. Om de kwaliteit van de bpv te garanderen werken wij alleen samen met erkende stageplaatsen.

De bpv is op De MBO Theaterschool op twee manieren vormgegeven.

1. De diverse stages binnen de opleidingen van De MBO Theaterschool worden door middel van co-producties met het werkveld vormgegeven. Binnen deze co-producties worden zelfstandig projecten en producties gemaakt door studenten onder begeleiding van professionele regisseurs/theatermakers, vormgevers en technici.

2. De stages bij externe leerbedrijven. Bij de zoektocht naar een geschikt bpv-adres word je bijgestaan door je studieloopbaan begeleider en je bpv-begeleider.

Omdat in de theaterwereld veel producties op projectbasis worden georganiseerd, doen we dat op school ook. Elk project duurt tussen de 7 en 10 weken. In basis is de verdeling van de stages als volgt ingedeeld:

Leerjaar 2
Je loopt in periode 3 gedurende 10 weken 4 dagen per week stage bij een extern leerbedrijf, bij een theatergezelschap/bedrijf of culturele instelling.

Leerjaar 3
Je loopt in periode 2 gedurende 10 weken 4 dagen per week stage bij een extern leerbedrijf. In periode 4 loop je stage in het RoMa project bij de toneelacademie Maastricht

Leerjaar 4
Je loopt in periode 1 of 3 gedurende 10 weken 4 dagen per week stage bij een extern leerbedrijf, bij een theatergezelschap/bedrijf of culturele instelling.

Meer informatie

Voorbereiding en begeleiding tijdens de bpv

De slb-docent bespreekt vanaf leerjaar 1 in de slb (studieloopbaanbegeleiding) het thema stage om je voor te bereiden op de bpv (stages).

Voorafgaand aan je stageperiodes en ter voorbereiding op de stages krijg je een hand-out. Daarin staat:

  • Hoe de zoektocht gaat naar een stage en wat je hierin zelf kan doen en wat je van school mag verwachten.
  • De inhoud van je stage: wat moet je leren (de te behalen vaardigheden), hoe word je beoordeeld en wat moet er in je stageverslag komen te staan.
  • Planning stage: sollicitatieprocedure, evaluatiegesprek en eindgesprek.
  • Opdrachten die je kunnen helpen bij het maken van je stageverslag.
  • Werkplan: waar begin je en wat wil je bereiken in je stage.
  • Beoordelingsformulier: een voorbeeld van het formulier waarmee je stage wordt beoordeeld.
  • Beschrijving beroep: beschrijving van de kerntaken en bijbehorende werkprocessen die bij je opleiding horen.

Alle informatie over stage staat in teams stage platform, daarin krijg jij je eigen kanaal.

 

Het vinden van een erkende bpv-plaats
De MBO theaterschool heeft een groot netwerk van stagebedrijven, in jaar 2 start je vanuit dit document met het zoeken naar een stageplaats die past bij jou en je ambities en vaardigheden.

Je kunt ook een ander bedrijf kiezen, belangrijk is dan dat je goed overlegd met je bpv begeleider en de erkenning op tijd op orde maakt.

Begeleiding tijdens de bpv
Halverwege de bpv (stage) vindt een tussenevaluatie plaats. Je bespreekt samen met de bpv-begeleider en de praktijkopleider de leuke én de lastige punten waar je tegen aan loopt in de bpv. Naar aanleiding van het gesprek stel je verbeterpunten op.

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw bpv problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de bpv met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

Beoordeling van de BPV

Voor studenten van het tweede en derde leerjaar geldt dat het behalen van de bpv voorwaardelijk is om naar het examenjaar te gaan.