Rechten en plichten

Basisafspraken ter bevordering van het leerproces

  • Mobiele telefoons zitten in de tas tijdens de les. Alleen wanneer de docent de telefoon wil inzetten ten dienste van de les mag die gebruikt worden;
  • Je bent op tijd in de les. Wanneer de docent de les gestart is verstoor je door te laat te komen de concentratie van medestudenten en draag je niet bij aan een optimale leeromgeving. Wanneer de les begonnen is wordt de afwezige student ongeoorloofd afwezig gemeld;
  • Als één van de studenten spreekt of speelt is daar de volle aandacht voor;
  • Je kijkt vanuit respect naar elkaar (uitlachen of smoezen hoort daar niet bij);
  • Je komt voorbereid de les in. De afspraken hierover worden gemaakt door de docent;
  • Je stimuleert/helpt/daagt elkaar uit naar een hoger niveau.

Dit vraagt van de studenten:

  • Echt aandacht hebben voor elkaar. Elkaar echt zien en met volle aandacht naar elkaar luisteren;
  • Jezelf openstellen. Daarbij is het belangrijk om onze vooroordelen minder een rol te laten spelen. Uitgangspunt: Zonder een vooringenomen oordeel naar elkaar kijken;
  • Jezelf afvragen wat je wilt bereiken bij het maken van een opmerking, wat levert het de ander op?;
  • Eerlijk en direct durven zijn. Jezelf uitspreken maar dan wel concreet zijn, namen noemen, situaties benoemen. Feit-gevoel-wens.

Algemene tips daarbij zijn:
Wat je doet is... (benoem concreet gedrag).
En dat geeft mij... (benoem je gevoel).
Ik wil graag dat jij... (benoem je wens).

Dit werkt bij kritische feedback maar ook bij complimenten omdat volkomen duidelijk is waarvoor het compliment gegeven wordt en de wens kan dan zijn: ik wil er wel meer van zien/horen/ervaren.

Meer informatie

Schoolregels MBO Theaterschool

Aan een opleiding volgen aan De MBO Theaterschool zijn regels verbonden. In het studentreglement en de studiegids van jouw opleiding vind je onder andere de schoolregels, gebruikshandleidingen voor de kluisjes en regels voor het gebruik van technisch materiaal.

 

Vertrouwenspersoon

Ongewenst gedrag is gedrag waarvan jij vindt dat het over jouw grens gaat, zoals seksueel overschrijdend gedrag (bijvoorbeeld handtastelijkheden), agressie, discriminatie of pestgedrag.

Je kunt voor klachten op het gebied van ongewenst gedrag voor klachten op het gebied van ongewenst gedrag terecht bij de vertrouwenspersoon van Albeda. Contactgegevens: (010) 448 27 60, dagelijks van 8.00-20.00 uur (bij voicemail, spreek in); of [email protected].

Digitale gedragscode studenten

Iedereen binnen Albeda maakt gebruik van Albeda ICT-voorzieningen, chats en social media. Het is daarom goed om te weten wat de regels binnen Albeda zijn. Als iedereen zich daaraan houdt zorgen wij samen voor een veilige digitale schoolomgeving voor zowel jou als student als ook voor de Albeda medewerkers.

De Digitale gedragscode bevat de volgende afspraken en regels: 

1. Wij respecteren elkaars privacy. Van medestudenten, docenten en andere Albeda-medewerkers. Daarom gebruiken we onze devices, social media en chats niet als het de privacy van een ander op welke manier dan ook aantast.

2. Wij behandelen elkaar met fatsoen en respect. We doen niet aan pesten, kwetsen, sexting, stalken, bedreigen of beledigen via internet, e-mail, in chats en/of social media.

3. Docent of medewerker van Albeda nodig? Alleen als het voor je opleiding nodig is en alleen tijdens schooluren.

4. Gegevens van Albeda zijn vertrouwelijk. Samen zorgen we er voor dat het ook zo blijft.

5. E-mail, internet, Albeda ICT-voorzieningen, social media en chats gebruiken we nooit

  • Voor het online bezoeken of opzoeken van porno of seksueel getinte, racistische, discriminerende, haat zaaiende of gewelddadige informatie.
  • Om de reputatie van je medestudenten, medewerkers van Albeda en/of Albeda te beschadigen.
  • Om bewust virussen of andere schadelijke programma’s te verspreiden.
  • Om (proberen) te hacken.

6. We verspreiden geen informatie, berichten, foto’s/films of geluidsopnamen zonder nadrukkelijke toestemming om dat te mogen doen.

7. Als we iets versturen of posten, dan doen we dat met onze eigen naam.

8. Toets- en/of examenopgaven zijn vertrouwelijk. We maken er dus geen beeld- of geluidsopnamen van.

9. Downloaden of verspreiden van films, muziek, software en ander auteursrechtelijk materiaal via een illegale bron is niet toegestaan.

10. Albeda kan de toegang tot bepaalde sites beperken als we dat nodig vinden.

11. Je hebt rechten op de Albeda ICT-voorzieningen. Ga er verstandig mee om, anders kunnen ze worden ingetrokken.

Je vindt de volledige tekst van de digitale gedragscode op www.albeda.nl/statuten.

Onderwijsovereenkomst

Als je bent aangenomen voor de opleiding, krijg je een onderwijsovereenkomst. Hierin staan de rechten en plichten van Albeda en van de student. Als deze overeenkomst is ondertekend en al jouw documenten binnen zijn bij het mbo, dan kun je starten met je nieuwe opleiding. De ondertekening van de onderwijsovereenkomst vindt digitaal plaats.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit Beroeps Praktijk Vorming (bpv). In de praktijkovereenkomst staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het bpv-bedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door alle partijen ondertekend. De ondertekening vindt digitaal plaats.