De Inburgeringscursus (nieuwe wet)

Per 1 januari 2022 is de nieuwe inburgeringswet ingegaan.    

 

Albeda biedt de Z-route en de B1-route aan op onze locatie in Sommelsdijk. De B1-route en de Onderwijsroute worden gegeven op de locatie Haastrechtstraat. Zie hiervoor de studiehandleiding van de Onderwijsroute.

Albeda Sommelsdijk voert twee trajecten uit die vallen onder de nieuwe wet op de inburgering.

 

Nieuwe inburgering

De cursussen

De Zelfstandigheidsroute (Z-route)

Wie
De Z-route is voor inburgeraars die moeite hebben met het leren van de taal en die in beperkte mate zelfredzaam zijn. Heeft u in het land van herkomst weinig tot geen scholing gehad? Als uit de intake en de leerbaarheid wordt blijkt dat u het A2-niveau binnen 3 jaar niet kunt halen, dan komt u in aanmerking voor de Z-route.

 

Doel
U leert Nederlands op een niveau dat bij u past en u weg te vinden in de Nederlandse maatschappij. Het streefniveau is A1
Bij voorkeur vindt u een weg naar een betaalde baan maar zelfredzaamheid is het belangrijkste doel.

 

Wat
De Z-route bestaat uit een inburgeringscursus met taalles en Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) van ten minste 800 uur. Deze inburgeringscursus sluit aan bij de lagere leerbaarheid van de inburgeraars en heeft als doel de inburgeraar zelfredzaam te maken in de maatschappij. Er is extra aandacht uit naar mobiliteit, omgaan met geld, digitale vaardigheden, het onderwijs en de praktische toepassing van taal.

Het programma voor de Z-route is bij Albeda gericht op alfabetisering en zelfredzaamheid. Het curriculum voor de taallessen is bijgevoegd. Ter bevordering van de zelfredzaamheid werken de deelnemers met een portfolio.

Participatie activiteiten die vanuit de gemeente voor de deelnemer worden aangeboden resulteren in een bewijsstuk voor het portfolio.

 

Afronding
In de Z-route hoeft u geen examens af te leggen om te voldoen aan de inburgeringsplicht. In plaats daarvan is er een intensief inburgeringstraject en een eindgesprek met de gemeente. Na het eindgesprek rapporteert de gemeente aan DUO.

Om aan de inburgeringsplicht te voldoen, moet u:

  • de inburgeringscursus doorlopen (taal en KNM) voor 800 uur;
  • participatieactiviteiten verrichten voor 800 uur, waaronder de onderdelen PVT en MAP*;
  • een eindgesprek voeren met de gemeente waarin wordt geconcludeerd of de afspraken in het PIP zijn nagekomen.

 

*Het uitvoeren van deze activiteiten doet u bij een andere organisatie, ‘GOwerkt’.

De duur van het traject is minimaal twee schooljaren (450 uur per jaar)

De Z-route bij Albeda is succesvol als

  • Wij u maatwerk kunnen bieden.
  • Wij u persoonlijke begeleiding kunnen geven.
  • U leert in de praktijk.
  • Als onze leeromgeving voldoende taalrijk is. Dat wat we in de les oefenen u dat in kunt zetten buiten de les en hiermee kunt oefenen.

B1-Route

Wie
De B1-route is de reguliere route. De route is bedoeld voor alle inburgeraars die niveau B1 kunnen halen. De route is breed; leeftijd, leerbaarheid, achtergrond en opleidingsniveau kunnen sterk uiteenlopen. Het is mogelijk om -na 600 lesuren- in deze route af te schalen naar het niveau A2.

 

Doel
Het doel is het halen van het diploma B1 waarmee u kunt participeren (meedoen) in de Nederlandse maatschappij. Het gewenste resultaat is het halen van de examens op niveau B1. Daarmee kunt u uitstromen naar betaald werk of een andere vorm van participatie.

 

Wat
De B1-route bestaat uit een inburgeringscursus met taallessen en Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM). De taallessen zetten in op vier vaardigheden: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Deze worden met een examen getoetst.
 

Afronding
U voldoet aan de inburgeringsplicht als u:

  • Geslaagd bent voor de centrale taalexamens voor de examenonderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken op niveau B1 of hoger (of onder voorwaarden afgeschaald naar niveau A2);
  • geslaagd bent
  •  voor het centraal examen voor KNM;
  • voldoet aan het Participatieverklaringstraject (PVT) en de Module Arbeidsmarkt en participatie.
     

Participatieverklaring

De Participatieverklaring is een verklaring die nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn, moeten ondertekenen. Hierin staat dat u kennis hebt genomen van de Nederlandse kernwaarden: vrijheid, gelijkheid, solidariteit en participatie - en dat u zich hiervoor zult inzetten. De gemeente stuurt u een brief over het participatieverklaringstraject en waar u dit moet volgen. Nadat u bijvoorbeeld workshops (gemeente Rotterdam) gevolgd heeft over deze onderwerpen, ondertekent u de Participatieverklaring. 

U hebt 1 jaar om te leren wat belangrijk is in Nederland. En om uw handtekening op de participatieverklaring te zetten. Dat jaar begint wanneer u wordt ingeschreven bij de gemeente.