De opleiding

De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier. In dit dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Hieronder vind je een korte uitleg. 

Ook vind je hier informatie over maatwerktrajecten of mogelijke leerroutes voor jouw opleiding. Daarnaast vind je hier informatie over leren op een leerwerkplaats.

Meer informatie

Basisdeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. 

Werkprocessen: Werkprocessen zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. Wil je weten welke werkprocessen bij jouw opleiding horen, kijk dan naar het examenplan.

Onderdeel 2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Loopbaan
  • Burgerschap
  • Engels [alleen locaties Vlaardingen en Naaldwijk]

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Profieldeel

Profieldelen geven een specifieke invulling aan je opleiding. 

  • Assistent-Bouw, Wonen en Onderhoud: Je verricht werk op het gebied van bouwen, wonen en onderhoud.
  • Dienstverlening: Je voert ondersteunende dienstverlenende werkzaamheden uit.
  • Assistent-Horeca, Voeding of Voedingsindustrie: Je assisteert bij ambachtelijke of industriële productie, verwerking en/of verpakking van voeding.
  • Assistent-Metaal- en Elektro- en Installatietechniek: Je doet eenvoudig metaal-, installatie- en/of elektrotechnisch werk
  • Assistent-Logistiek: Je assisteert bij het verwerken van de goederenstroom.
  • Assistent-Mobilteitsbranche: Je assisteert bij technische werkzaamheden aan voertuigen.
  • Assistent-Verkoop/Retail:
    • 1. Je assisteert bij de verwerking van goederen en/of producten.
    • 2. Je assisteert bij verkoop en het verlenen van service.

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding waarvan een examen wordt afgenomen. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan: 

Verrijking Leervaardigheden 
Dit keuzedeel heeft 1 kerntaak en 1 werkproces: vergroten van leervaardigheden. Je kiest zelf een vaardigheid waarin je beter wilt worden, bijvoorbeeld het leren veilig werken (VCA), het rijden op een vorkheftruck of beter leren schrijven. Je maakt, in overleg met je docent, een plan hiervoor waarin je beschrijft wat je doel is en hoe je je voortgang bijhoudt. Je bewijzen verzamel je in een portfolio. 

Ondernemend Gedrag 
Dit keuzedeel heeft 1 kerntaak en 3 werkprocessen: je leert hoe je jezelf en je eigen werk kunt verbeteren: je onderzoekt je eigen persoonlijke karakterkenmerken, capaciteiten, drijfveren en gedragingen. Je denkt na over jezelf: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Ook onderzoek je je directe (werk)omgeving: hoe zit de (werk)omgeving in elkaar, wie doet wat, wie is belangrijk en waarom, welke normen en waarden zijn er. Je leert hoe je initiatief neemt. Je leert dus hoe je je ondernemend moet gedragen. Hierbij word je geholpen door je begeleider of leidinggevende. 

Solliciteren 
Dit keuzedeel heeft 1 kerntaak en 3 werkprocessen: beschrijft het gehele proces in de zoektocht naar werk. Het omvat het oriënteren op de arbeidsmarkt, het schrijven van een sollicitatiebrief en het voorbereiden en voeren van een sollicitatiegesprek. 

Ander keuzedeel?
Als je een ander keuzedeel wil volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je hier een verzoek voor indienen. Je kunt hierover informatie krijgen bij je slb’er. Je moet er wel rekening mee houden dat de examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Leerwerkplaats(en)

Het Startcollege heeft meerdere leer-werkplaatsen. Hier leren studenten op de werkplek.

Voorbeelden:

Scholingswinkel Hellevoetsluis
In de Scholingswinkel krijg je verschillende soorten opdrachten die aansluiten bij je opleiding. Je kunt daarbij denken aan klussen zoals het oplossen van computerproblemen of werkzaamheden in de tuin. Zo doe je praktijkervaring op en leer je omgaan met klanten. Dit alles gebeurt natuurlijk onder begeleiding van een docent of instructeur.

Aafje (dienstverlening)
Op de locaties Schiehoven en Meerweide leer je en loop je stage in een zorginstelling. De activiteiten zijn gericht op de bewoners en cliënten van Aafje. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld werkzaamheden zoals het verzorgen van thee en koffie, schoonmaken, het brengen van een bewoner naar een afspraak bij een arts en spelletjes spelen met de bewoners.

Het Startcollege heeft nog meer leerwerkplaatsen. Vraag meer informatie bij je SLB'er. Hij/zij weet bijvoorbeeld of door de coronamaatregelen bepaalde beperkingen gelden op de leerwerkplaats.

Flora Naaldwijk
Bij Flora Naaldwijk leer je werken in de logistiek in een dynamische omgeving met flexibele werktijden. De logistiek gaat 24 uur per dag door, je werkt in een bedrijf dat bloemen en planten over de hele wereld exporteert. Je wordt op de werkvloer begeleid door ervaren leermeesters en je praktijkdocent. De opleiding zit dichtbij het bedrijf wat vele voordelen biedt.

Albeda en de leerwerkplaats hebben een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin de verplichtingen van beide partijen staan vermeld.

Maatwerktrajecten

Versneld Entree 
Het kan zijn dat je al veel weet en kunt als je begint met de opleiding. Dan is het mogelijk na tenminste een half jaar gediplomeerd door te gaan met een vervolgopleiding op mbo 2 of met werk. Indien je voldoende kennis en ervaring hebt maar nog geen diploma, en niveau 1 blijkt voor jou te makkelijk te zijn en niet uitdagend kunnen zich melden voor een versneld traject. Je wordt getoetst en bij een goede uitslag word je deze opleiding aangeboden. Motivatie is echter wel een vereiste om deel te nemen. Ga voor meer informatie naar je SLB-er. 

Indien je jonger bent dan 23 jaar moet je aan het einde van het traject een inschrijvingsbewijs van de vervolgopleiding of een kopie van het arbeidscontract (minimaal 6 maanden en 12 klokuren per week) overleggen aan je SLB-er/mentor. 

Trajecten voor anderstalige studenten met een taalachterstand 
Wanneer Nederlands je tweede taal is, bieden we jou entreeopleidingen aan die 1,5 tot 2 jaar duren. Naast het beroepsonderwijs krijg je extra Nederlands aangeboden om je taalachterstand te verminderen. Of voor jou de opleiding langer of korter duurt, bespreekt de SLB-er/mentor met jou en indien minderjarig samen met je ouder c.q. verzorger. 

Verlenging van de opleiding 
Soms lukt het niet om alles in een jaar te leren en af te krijgen. Afhankelijk van je studieresultaten en voortgang besluit de opleiding of je nog een half jaar tot een jaar extra de gelegenheid krijgt om jouw opleiding af te ronden. Van belang daarbij is dat je dan wel in staat bent de opleiding met een diploma alsnog af te ronden. 

Overzicht en planning van lessen en andere activiteiten

Albeda heeft de wettelijke plicht om voldoende lesuren aan te bieden. De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel. TOP staat voor: Transparante Onderwijsprogrammering. In het Topmodel kan je zien hoeveel tijd je studie je ongeveer zal kosten.

Topmodel Studiejaar 1:

Begeleide Onderwijstijd (BOT):600
Beroepspraktijkvorming (BPV): 400
Totaal IIVO (In Instelling Verzorgd Onderwijs): 1000
Onbegeleide uren: 600

Totaal aantal Studiebelastingsuren (SBU’s): 1600