Beroep

De assistent Entree werkt in zeer uiteenlopende sectoren, op plaatsen waar sprake is van eenvoudig of routinematig werk. Ongeacht de sector hebben de assistenten Entree gemeen dat ze meestal werken op (een) vaste locatie(s) in een voor gestructureerde situatie. De werkplek varieert afhankelijk van de uit te voeren taak. De assistent Entree werkt alleen, samen met een collega of in een team. Afhankelijk van de beroepscontext komt hij in aanraking met collega's en externe klanten of anderen, die bij het werk betrokken zijn. 

Als assistent Entree kun je werken in allerlei bedrijven en instellingen in de volgende sectoren: 

  • Bouwen, wonen en onderhoud
  • Dienstverlening
  • Horeca, voeding of voedingsindustrie
  • Metaal-, elektro- en installatietechniek
  • Logistiek
  • Mobiliteitsbranche
  • Verkoop/retail

Meer informatie

Welke vaardigheden heb je nodig?

Kenmerkende beroepshouding voor jou 

  • Je accepteert leiding, hebt een actieve houding, een passend werktempo en verantwoordelijkheidsgevoel 
  • Je komt op tijd, werkt netjes, nauwkeurig en zorgvuldig en je houdt je aan afspraken. 
  • Je kunt je enige tijd op één ding concentreren. 
  • Je werkt gedisciplineerd, hebt doorzettingsvermogen en je brengt een opgedragen taak tot een goed einde. 
  • Je zorgt ervoor dat je er netjes uit ziet in contacten met collega's en anderen. 
  • Je bent vriendelijk en correct in de omgang met klanten, gasten, cliënten, bezoekers, zorgvragers, leidinggevenden, collega's en derden.
  • Je bent een gemotiveerde werknemer en je bent bereid om te leren en samen te werken met collega's. 
  • Je houdt je aan bij het werk horende regels van Arbo, veiligheid en milieu en je houdt je aan de normen en waarden van de organisatie. 
  • Je beschikt over het aanpassingsvermogen om met veranderingen in je werk en werkdruk om te kunnen gaan. 
  • Je beseft dat jouw handelen gevolgen heeft voor de werkuitvoering van jezelf, van anderen of voor het bedrijf of organisatie. Dit geldt in het bijzonder waar regels van Arbo, veiligheid, milieu of privacy in het geding zijn. 
  • Door jouw bijdrage kunnen ervaren beroepsbeoefenaars (meewerkende collega's) meer tijd besteden aan andere en complexere taken 

Profiel

Assistent Dienstverlening

Als assistent dienstverlening help je andere mensen. Dat kan zijn in een verpleegtehuis, kinderdagverblijf, maar ook in hotel of kapperszaak. Het gaat er om dat je oog hebt voor anderen en graag een helpende hand biedt. Als assistent dienstverlening krijg je te maken met allerlei soorten mensen, bejaarden, kinderen, verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten. Als assistent dienstverlening help je bijv. zieken, ouderen of gehandicapten met allerlei dagelijkse, huishoudelijke zaken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld helpt met boodschappen doen. Of met koken en afwassen. Het kan ook gebeuren dat je mensen ondersteunt met het verzorgen van kinderen of huisdieren. En soms gaat het gewoon om een gezellig praatje. Ook doe je soms licht verzorgend werk, onder deskundige begeleiding van verpleegkundigen of andere hulpverleners. Kortom, je moet van alle markten thuis zijn! Je kan onder andere werkzaam zijn in de horeca, een verpleeghuis, ziekenhuis, in de kinderopvang of het onderwijs, bij kapperszaken of een beautysalon, in een sportschool of sportvereniging, of bij een schoonmaakbedrijf.

Je leert hoe je werk- en leefruimtes schoon en netjes houdt. Daarnaast leer je over voeding en voedselbereiding. In deze richting is het belangrijk dat je behulpzaam bent. Dus je leert goed communiceren en omgaan met gasten of cliënten. Tijdens de opleiding leer je natuurlijk ook samenwerken met collega's.

Bron: Kiesmbo.nl

Uitstroomrichtingen

  • Assistent Beauty & Dienstverlening
  • Assistent Dienstverlening & Zorg/Facilitair
  • Assistent Sport & Dienstverlening
  • Assistent Dienstverlening ICT

Voor meer informatie: www.albeda.nl/opleidingsoverzicht

Assistent Verkoop/Retail

Wij jij graag in een winkel of supermarkt staan, mooie producten verkopen en kassawerk doen later? Begin dan met de opleiding assistent verkoop/retail. Je leert hoe het werken in een winkel en met klanten is. In een winkel komen telkens nieuwe voorraden binnen die een plekje moeten krijgen in de schappen of in het magazijn. Je leert tijdens deze opleiding hoe je goederen in ontvangst neemt en waar je daarbij op moet letten. Je leert hoe je de winkel netjes houdt voor klanten en wanneer je het beste voorraden aan kunt vullen. Ook leer je hoe je klanten netjes te woord staat en verder kunt helpen.

Samenwerken staat natuurlijk ook op het programma. Je ontvangt de goederen die in de winkel worden verkocht. Je

controleert de goederen en legt ze op de juiste plek in de winkel of het magazijn. Je zorgt ervoor dat de voorraad in de winkel altijd is aangevuld en dat de presentatie van de artikelen in de winkel er netjes uitziet. Dit betekent ook dat je samen met collega’s de winkel opruimt en schoonhoudt. Soms mag je een collega helpen om met een aantal artikelen een mooie presentatie in de winkel te maken. Als je in de winkel bezig bent, is de klant natuurlijk het allerbelangrijkste, bijvoorbeeld als een klant vragen heeft over artikelen. Je probeert vragen van de klant te beantwoorden en als je het antwoord niet weet, zorg je er voor dat een collega de klant verder helpt. Als aankomend verkoopmedewerker ben je dus echt een belangrijke schakel in de winkel. Jij kunt er voor zorgen dat de klanten tevreden zijn en graag terug komen!

Je kunt bijvoorbeeld werkzaam zijn in winkels voor mode en maatkleding, elektronica, interieurproducten, planten en dierbenodigdheden.

Lees meer