Begeleiding

De school heeft verschillende mogelijkheden om je te begeleiden bij studieproblemen en persoonlijke problemen die met de studie samenhangen.

Studieloopbaanbegeleider
Iedere klas heeft een eigen studieloopbaanbegeleider. Voor zaken als studievoortgang, persoonlijke problemen die samenhangen met de opleiding of invloed hebben op de opleiding is deze studieloopbaanbegeleider het aanspreekpunt. Niet alleen voor jezelf, ook voor de klas en je ouder(s)/ verzorger(s). De studieloopbaanbegeleider is de persoon voor ondersteuning en begeleiding. Daarnaast kan de studieloopbaanbegeleider je advies geven bij de keuze van je sportspecialisatie, keuzedelen, profiel en vervolgstudie. Je studieloopbaanbegeleider kan je ook doorverwijzen als blijkt dat je tijdens je opleiding extra zorg en begeleiding nodig hebt, bijvoorbeeld van een schoolmaatschappelijk werker. De studieloopbaanbegeleider is in de meeste gevallen ook de persoon die de lessen studievaardigheid verzorgt. Tijdens de lessen studievaardigheid leer je:

  • Je bewust worden van je eigen manier van studeren.
  • Om je vaardigheden op het gebied van studeren te vergroten (plannen).
  • Over het leerklimaat in de groep.
  • Te werken aan je persoonlijke ontwikkelingsplan (POP)
  • Uitgevoerde opdrachten in de beroepspraktijkvorming ( BPV) te verwerken.

Tijdens de introductiedagen maak je uitgebreid kennis met je studieloopbaanbegeleider en je groep. Je studieloopbaanbegeleider bespreekt samen met jou en de groep de belangrijkste zaken uit deze studiehandleiding. De studieloopbaanbegeleider brengt wanneer je minderjarig bent je ouder(s) op de hoogte van belangrijke schoolzaken, waaronder je studievoortgang. In het geval ouders zijn gescheiden, kunnen ouders het verzoek doen om beiden (in het geval van wederzijds goedvinden) geïnformeerd te worden.

Vanaf je 18e jaar ben je meerderjarig voor de wet en wordt er (in de meeste gevallen) rechtstreeks met jou gecommuniceerd. Jij bent er dan ook verantwoordelijk voor om je ouder(s) of verzorgers(s) over belangrijke schoolzaken, zoals je rapport, een factuur voor opleidingskosten of een officiële waarschuwing op de hoogte te brengen.

Ook op de website van Albeda kan je informatie vinden over extra begeleiding voor bijvoorbeeld dyslexie, jonge ouders en topsporters. Klik hier voor extra begeleiding die door Albeda wordt aangeboden. 

Jaarcoördinator en onderwijsleider
Kun je bepaalde onderwerpen niet met je studieloopbaanbegeleider of BPV-docent bespreken, dan kun je contact opnemen met je jaarcoördinator of onderwijsleider.

Meer informatie

Wat mogen we van elkaar verwachten?

Samen zijn we verantwoordelijk voor de opleiding die je volgt. Jij mag van de opleiding het volgende verwachten:

  • Je krijgt de mogelijkheid om je persoonlijk, maatschappelijk en beroepsmatig te ontwikkelen.
  • Jouw onderwijs wordt vormgegeven in samenwerking met de werkvelden waarvoor je wordt opgeleid.
  • De binnen- en buitenschoolse leeractiviteiten sluiten zoveel mogelijk op elkaar aan.
  • Er wordt op een motiverende en stimulerende manier lesgegeven.
  • Je kunt een zelfstandige manier van leren en handelen ontwikkelen.
  • Er is begeleiding bij het kiezen en vervolgen van je leerweg of loopbaan.
  • Je leert de kennis, vaardigheden en houding die je voor jouw diploma nodig hebt.

Wij verwachten van jou het volgende:

  • Je stelt jezelf actief op en je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces.
  • Je behandelt ieder mens gelijkwaardig en je staat open voor anderen.
  • Je stelt jezelf sportief op en toont respect voor medestudenten, docenten en het onderwijsondersteunend personeel.
  • Je levert niet alleen kritiek, maar laat zien hoe het wel kan en moet.
  • Je werkt samen met andere studenten en stelt je collegiaal op.
  • Je zorgt samen met de andere studenten voor een veilige leeromgeving.
  • Je respecteert de grenzen van anderen.

Passend onderwijs

Passend onderwijs houdt in dat sommige studenten recht hebben op extra hulp en begeleiding. Een bekend voorbeeld hiervan is dyslexie. 

Tijdens het intakegesprek of gedurende de opleiding wordt bekeken welke extra hulp en/of begeleiding jij nodig hebt om je opleiding succesvol af te kunnen ronden. Denk hierbij aan extra tijd en aandacht voor het maken van opdrachten, toetsen en examens en hulp bij het plannen en organiseren hiervan.

Er wordt samen met jou gekeken of jij in aanmerking komt voor passend onderwijs. Wanneer blijkt dat jij in aanmerking hiervoor komt, wordt er een plan met jou gemaakt. In dit plan staat beschreven welke ondersteuning school biedt en wat er van jou wordt verwacht. Als jij akkoord gaat met de gemaakte afspraken dan wordt dit plan (dit heet officieel: overeenkomst passend onderwijs) door jou en door de onderwijsleider van jouw opleiding ondertekend. Ben jij jonger dan 16 jaar dan wordt deze overeenkomst ook getekend door jouw wettelijke vertegenwoordigers. Vraag bij je studieloopbaanbegeleider of de adviseur begeleiding en ondersteuning (B&O) om meer informatie.

Studenten coachen studenten

Een aantal studenten uit het eerste leerjaar en tweede leerjaar van de opleiding komt in aanmerking voor begeleiding door ouderejaars studenten van niveau 4. De studentcoaches zijn opgeleid om studenten uit het eerste en tweede leerjaar te begeleiden tijdens hun studie. Wanneer je studievaardigheden onvoldoende zijn of je moeite hebt met plannen en organiseren kan je worden voorgedragen. De SLB'er schakelt (na overleg) een coach in.

Sportmedische begeleiding

De opleiding Sport en Bewegen onderhoudt een nauwe relatie met het Sport Medisch Adviesbureau Rotterdam (SMA). Je kan hier terecht voor adviezen, keuringen en ook bij blessures. Wel moet je eerst een afspraak maken.

Begeleiden van topsporters en talenten

De opleiding Sport en Bewegen biedt extra begeleiding aan topsporters en talentvolle sporters. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan een aantal criteria voldoen. De aanvraag wordt beoordeeld door een docent die topsportcoördinatie regelt. Deze docent verzorgt naast de reguliere taken de volgende zaken:

  • Contacten met de trainers en studiebegeleiders van de betreffende verenigingen.
  • Behandeling van specifieke verzoeken voor trainingen, trainingsstages en wedstrijden; eventuele roosteraanpassingen.