Opleiding

Beroepsgericht onderwijs
Je hebt gekozen voor een opleiding bij de beroepsopleidende leerweg (BOL), dat betekent dat je hele dagen naar school gaat. Je krijgt tijdens je BOL-opleiding veel theorie en huiswerk. Een deel van de tijd ga je stage lopen. De opleiding duurt 2 jaar.
De opleiding Dienstverlening Medewerker Sport en Recreatie is een beroepsgerichte opleiding. Dat betekent dat je aan het eind van je opleiding in staat bent om een bepaald beroep uit te oefenen. Met de opleiding Dienstverlening kun je veel kanten op. Daarom maak je in het eerste deel van de opleiding kennis met drie werkomgevingen: die van Helpende Zorg en Welzijn, Facilitaire Dienstverlening en Sport en Recreatie. Bij je aanmelding heb jij gekozen voor medewerker Sport en Recreatie.

Je beroepsopleiding is gebaseerd op een kwalificatie en keuzedelen. Een kwalificatie is alles wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen of om een vervolgstudie te kunnen volgen. Je kwalificatie bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. Daarnaast volg je keuzedelen om je nog beter op de arbeidsmarkt of je vervolgstudie voor te bereiden.

De beroepsgerichte onderdelen in het basisdeel, het profieldeel en de keuzedelen zijn omschreven in kerntaken, werkprocessen en competenties.

Meer informatie

Kerntaken en werkprocessen

Wat zijn kerntaken?
Kerntaken zijn taken die je als medewerker Sport en Recreatie zelfstandig moet kunnen uitvoeren. Deze kerntaken komen in het beroep steeds weer terug. Om het diploma te halen moet je deze kerntaken een aantal keren in verschillende (praktijk-)situaties uitvoeren. Deze worden beoordeeld. Kerntaken van een beroep bestaan uit een aantal werkprocessen.

Wat zijn werkprocessen?
Werkprocessen zijn de handelingen om een kerntaak uit te voeren. Als de medewerker sport en recreatie de werkprocessen beheerst zal hij de kerntaak goed kunnen uitvoeren. Kortom, je moet de werkprocessen beheersen om het beroep van dienstverlener uit te kunnen voeren.

Bij het werken aan de kerntaken en werkprocessen is jouw houding heel belangrijk. Er wordt gelet op hoe jij je werk uitvoert (dit heet beroepshouding). Hierover spreek je regelmatig met je studieloopbaanbegeleider en je praktijkbegeleider. Beroepshouding is een belangrijk onderdeel van jouw examen. Met een onvoldoende beroepshouding kun je niet slagen.

Basisdeel

Vanaf de start van je opleiding krijg je te maken met het basisdeel van de opleiding. Het basisdeel bestaat uit een beroepsspecifiek en een generiek deel. Het beroepsspecifieke deel zijn de werkprocessen van Kerntaak 1 (voert dienstverlenende werkzaamheden uit). In dit deel komen alle vakken en praktijkonderdelen aan de orde die je nodig hebt om het vak Dienstverlener uit te kunnen voeren. Het generieke deel bestaat uit Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap. In het basisdeel heb je ook een aantal vakken om je kennis van het sportberoep te vergroten. Hierbij kun je denken aan trainingskundige vaardigheden en sportvaardigheden.

Basisdeel - Beroepsspecifiek deel

Kerntaak 1:  Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

  • B1-K1-W1:  Bereidt werkzaamheden voor en stemt af.
  • B1-K1-W2:  Maakt ruimtes gebruiksklaar.
  • B1-K1-W3:  Treedt op als aanspreekpunt.
  • B1-K1-W4:  Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit.
  • B1-K1-W5:  Assisteert bij voorraadbeheer.
  • B1-K1-W6:  Draagt bij aan een veilige situatie.
  • B1-K1-W7:  Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit.
  • B1-K1-W8:  Voert werkzaamheden uit gericht op voeding.
  • B1-K1-W9:  Evalueert de werkzaamheden.

Basisdeel - Generiek deel

  • Nederlands 2F
  • Rekenen 2F
  • Loopbaan en Burgerschap

Profieldeel

Het profieldeel geeft een specifieke invulling aan je opleiding. Het profieldeel van jouw opleiding bestaat uit de volgende kerntaak en werkprocessen.

Profieldeel 3, Kerntaak 1, Medewerker sport en recreatie (assisteert bij activiteiten en evenementen)

  • P3-K1-W1:  Assisteert bij de uitvoering van activiteiten.
  • P3-K1-W2:  Begeleidt gasten/deelnemers.
  • P3-K1-W3:  Houdt toezicht.

Je hebt gekozen voor het profieldeel Medewerker Sport en Recreatie. Dit profieldeel heeft te maken met het begeleiden van sport en recreatie activiteiten. In het profieldeel leer je een groep te begeleiden. Als jij er na 20 weken achter komt dat je toch een verkeerde keuze hebt gemaakt en je hebt je aan de spelregels gehouden, is het soms mogelijk om een ander profiel te kiezen. Dit kan alleen in overleg met je studieloopbaanbegeleider en je docenten.

Nederlands en rekenen

Er gelden voor het MBO algemene eisen voor Nederlands en rekenen. Deze algemene eisen worden de generieke vaardigheden genoemd. Deze gelden voor alle mbo-opleidingen in Nederland. Nederlands en rekenen heb je ook nodig om je beroep goed te kunnen uitvoeren. Deze beroepseisen verschillen per opleiding. Dit worden de beroepsspecifieke vaardigheden genoemd. Zowel de generiek als beroepsspecifieke vaardigheden zijn in examens opgenomen. Zowel Nederlands als rekenen wordt geëxamineerd op niveau 2F.

Examen Nederlands en rekenen op een hoger niveau
Je kunt ook een examens Nederlands of rekenen op een hoger niveau (3F) afleggen. Als je dat wilt, moet je een verzoek indienen bij de examencommissie van je opleiding.

Je kan een verzoek tot vrijstelling indienen voor een generiek examens Nederlands en rekenen bij de examencommissie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je studieloopbaanbegeleider.

Loopbaan en Burgerschap

In het vak loopbaan en burgerschap ga je aan de slag met vier dimensies, namelijk:

  • De sociaal-maatschappelijke dimensie (semester 1 en 2)
  • De politiek-juridische dimensie (semester 3 en 4)
  • Vitaal burgerschap (semester 3 en 4)
  • De economische dimensie (semester 3 en 4)

Het vak wordt afgesloten met een opdrachtenmap. Loopbaan en burgerschap maakt onderdeel uit van de diplomaeisen. Je moet de opdrachtenmap met een voldoende afsluiten om je diploma te kunnen behalen.

"Keuzedelen: algemene informatie"

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. Met je studieloopbaanbegeleider bespreek je welk keuzedeel voor jou het meest passend is. Aan het begin van het schooljaar ontvang je een keuzedelengids, waarin de verschillende keuzedelen worden toegelicht. Je doet in de keuzedelen ook examen. Het cijfer telt mee voor diplomering. 

Aan het einde van het eerste leerjaar maak je een keuze voor de richting van Sportspecialisatie 1. Je kunt hierbij kiezen uit Lesgever zwem-ABC of Assistent Fitnesstrainer of Assistent Buurtsport. In semester 2 doe je een aantal opdrachten om alle richtingen te verkennen, zodat je een goede keuze kan maken. Je studieloopbaanbegeleider helpt je hierbij. Daarnaast volg je nog de keuzedelen Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening en Doorstroom naar niveau 3.

Keuzedeel: Sportspecialisatie basis 1

Bij het keuzedeel Sportspecialisatie 1 maak je een keuze tussen:

  • Lesgever Zwem-ABC
  • Assistent Fitnesstrainer
  • Assistent Buurtsport

Het keuzedeel wordt gevolgd in de BPV en op school en bevat een deel zelfstudie.
Aantal uur: 240 studie-uren.
Examenvorm: proeve van bekwaamheid.

Keuzedeel: ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening

Het keuzedeel wordt gevolgd in de BPV en op school en bevat een deel zelfstudie. Je leert onder meer over de ARBO-regeling en kwaliteitszorg binnen organisaties. Daarnaast haal je je EHBSO diploma.
Aantal uren: 240 studie-uren.
Examenvorm: BHV-praktijkexamen.

Keuzedeel: Doorstroom naar niveau 3

Het keuzedeel wordt gevolgd in de BPV en op school en bevat een deel zelfstudie. In dit keuzedeel word je voorbereid op een vervolgopleiding MBO niveau 3.
Aantal uren: 240 studie-uren.
Examenvorm: instellingsexamen

Een ander keuzedeel volgen?

Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je een verzoek indienen om een zogenaamd niet-gekoppeld keuzedeel te mogen volgen, bijvoorbeeld bij een andere opleiding. Je kunt hierover informatie krijgen bij je studieloopbaanbegeleider. Je moet er wel rekening mee houden dat de examencommissie moet onderzoeken of het door jou gewenste keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Onderwijstijd

Albeda heeft de wettelijke plicht om voldoende lesuren aan te bieden. De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel. TOP staat voor: Transparante OnderwijsProgrammering. In het Topmodel kun je zien hoeveel tijd je studie je ongeveer zal kosten. 

Het topmodel staat op de digitale pagina van de opleiding.