Aangepaste examens, vrijstellingen en het examenreglement
Aangepast examen
Heb je dyslexie of een andere beperking, dan kun je een schriftelijk verzoek indienen voor een aangepast examen. Dit dient te gebeuren voor 1 december van het schooljaar waarin je bent gestart bij het examenbureau ([email protected]). Beslist de examencommissie positief, dan krijg je een brief van toewijzing.
Bij een negatief besluit krijg je een brief van afwijzing. Bij de brief van toewijzing ontvang je een bevestiging. Deze bevestiging moet je tonen aan de surveillant op het moment dat je bij het examen tekent voor aanwezigheid. Tijdens het examen ligt de bevestiging op de hoek van de tafel, bij het legitimatiebewijs. Als je een woordenboek tijdens het examen mag gebruiken, dan controleert de surveillant het woordenboek voor het begin van het examen.
Vrijstellingen en vervroegd examen
In sommige gevallen kun je vrijstelling krijgen voor de lessen of de examinering. Hiervoor is een vrijstellingsregeling beschikbaar. Het examenbureau heeft de voorwaarden en de benodigde formulieren die je moet invullen om in aanmerking te komen voor een vrijstelling. Ook is er een wekelijks spreekuur waarin je je vragen kunt stellen. Op het roosterbord naast kamer 0.21 zal bekend gemaakt worden waar en wanneer dit spreekuur is. Als je voldoet aan de voorwaarden, dan vul je het formulier en voegt hierbij de nodige bewijzen. Dit lever je in bij het examenbureau. De examencommissie maakt schriftelijk bekend of er vrijstelling wordt verleend.
De vrijstelling dient aangevraagd te worden in het 1e schooljaar van de opleiding voor 1 december van dat jaar. Dit geldt ook als je doorstroomt naar een ander niveau of juist terugvalt op een lager niveau. Als je een andere opleiding gaat volgen op niveau 4, kan je vrijstelling aanvragen voor Engels, Nederlands en rekenen. Het verzoek dien je in bij de examencommissie. Een overzicht van voorwaarden voor een mogelijke vrijstelling en het aanvraagformulier vind je hier.
Je kunt ook in aanmerking komen voor vervroegd examen. Hiervoor dien je ook aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je vakdocent en het examenbureau kunnen met jou bespreken of je hiervoor in aanmerking kunt komen. Het examenbureau heeft een formulier waarmee jij de aanvraag kunt doen voor vervroegd examen. Hier staan ook de voorwaarden in waar jij aan dient te voldoen.
Examenreglement
Albeda heeft een examenreglement, waarin je onder meer informatie kunt vinden over de examenprocedures, fraude, vrijstellingen, diplomering, aangepaste examinering en klachten, beroep en bezwaar. In deze paragraaf worden enkele regels en afspraken beschreven omtrent examinering. Meer informatie vind je in het examenreglement te vinden op www.albeda.nl.
Examenstudent
Sta je niet (meer) ingeschreven als student van Albeda, maar moet je nog één
of meer examens doen, dan kun je een verzoek indienen om deel te nemen aan een examen als extraneusstudent (= examenstudent). Dit verzoek mail je naar het examenbureau ([email protected]). De examencommissie besluit binnen vijftien werkdagen of je mag deelnemen aan het examen. Hierover word je schriftelijk geïnformeerd.
Je zorgt ervoor dat je via de mail bereikbaar bent voor een oproep voor het examen. Als je een ander e-mailadres hebt informeer je daar het examenbureau over. Je krijgt via de mail de juiste datum en tijd doorgestuurd. Ook word je geïnformeerd over de eventuele kosten die hieraan verbonden zijn. Over het algemeen zijn die 50 euro per examen of Proeve van Bekwaamheid.