Studievoortgang en bindend studieadvies

Bij de voortgang van je studie kijken we naar je studieresultaten en naar de ontwikkeling van je beroepshouding. Je beroepshouding wil zeggen de manier waarop je je gedraagt als je het beroep uitoefent. Hier hoort ook aanwezig zijn en op tijd komen bij. Samen met je slb'er kijk je regelmatig naar jouw studievoortgang.

Door middel van toetsen en opdrachten kan je bewijzen dat je de vaardigheden beheerst die bij een module horen. De eisen hiervoor staan in het toetsplan van de module. Als je hieraan voldaan hebt, ontvang je een startbewijs voor de bijbehorende examens die in het semester daarna worden afgenomen.

Mocht je niet aan het toetsplan kunnen voldoen, dan kan je extra ondersteuning krijgen bij On Track en/of we stellen samen met jou een verbeterplan op. Als ondanks deze inspanning blijkt dat het niet haalbaar is om het reguliere programma te volgen, dan kan dit leiden tot het vertragen van de opleiding naar het volgende leerjaar of tot een bindend studieadvies.

Je vindt het toetsplan in de modulewijzer.

Meer informatie

Studieresultaten

We kennen twee verschillende manieren van toetsing, namelijk ‘formatieve toetsing’ en ‘summatieve toetsing’:

  • Een formatieve toets is een toets die gebruikt wordt als leer- of instructiemiddel. Door de afname van een formatieve toets krijgt de docent een helder zicht van wat jij kan en wat nog niet. Hier kan de instructie of de leerstof dan op worden afgestemd.
  • Een summatief examen is een examen waarvan het resultaat beslissend is voor zakken of slagen. Het resultaat telt mee voor een eindcijfer.

De resultaten van zowel je toetsen als je examens zijn te vinden in het studenten informatie systeem (SIS).

Beroepshouding sociaal werker

Werken in de sociaal agogische sector betekent direct werken met mensen/cliënten. Hierbij speelt de beroepskracht als persoon een essentiële rol. Zijn kwaliteiten zijn van doorslaggevend belang bij het aangaan van een professionele relatie en bij het bereiken van de gewenste resultaten. De sociaal werker heeft een positieve grondhouding, staat op voet van gelijkwaardigheid met mensen en heeft respect en positieve interesse voor ‘anders zijn’.

Voor een verantwoorde beroepsuitoefening moet je als sociaal werker integer, empathisch en assertief. De sociaal werker gaat respectvol om met cliënten. Je kan diversiteit hanteren en toont een open houding waardoor je vraagstukken bespreekbaar maakt. De sociaal werker is gericht op betrokkenheid, krachten en talenten van individuele burgers, groepen en samenwerkingsverbanden. Je bent vasthoudend, hebt veel geduld en kan ook weer loslaten.

Bindend studieadvies in het eerste leerjaar

De opleiding is volgens de wet verplicht om jou een bindend studieadvies te geven in het eerste leerjaar. Dit doen wij in 2 stappen:

Stap 1: Studievoortgangsgesprekken in leerjaar 1
In het eerste leerjaar voert je slb'er na iedere periode een studievoortgangsgesprek met je. Hierin worden je studievoortgang, beroepshouding en aanwezigheid en dergelijke met je besproken. Bij het tweede en derde studievoortgangsgesprek krijg je ook een beoordeling van je studievoortgang. In je toetsplan kun je vinden wat er van je verwacht wordt ten aanzien van je voortgang. Als je studieresultaten of je beroepshouding onvoldoende is dan spreken we in het studievoortgangsgesprek met je af welke verbetering we van je verwachten en op welke termijn. Dit wordt vastgelegd in een verbeterplan. Mochten de afspraken uit het verbeterplan niet worden nagekomen dan kan dit uiteindelijk leiden tot een negatief bindend studieadvies.

Stap 2: Bindend studieadvies in leerjaar 1
Iedere student ontvangt een bindend studieadvies 9 maanden na de start van de opleiding en voor het einde van het eerste leerjaar.

Is je voortgang voldoende, dan ontvang je een positief bindend studieadvies en ga je door naar je tweede leerjaar. Is je voortgang onvoldoende en heeft het verbeterplan niet geleid tot de gewenste verbeteringen, kan dit tot een negatief bindend studieadvies leiden. Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt, stopt je opleiding en word je verwezen naar het Trajectbureau (BOL studenten).

Meer informatie over het bindend studieadvies vind je in het Studentenstatuut van Albeda.

Gevolgen negatief bindend studieadvies

Wanneer je een negatief bindend studieadvies krijgt dan wordt je inschrijving bij de opleiding beëindigd. Je kunt je niet opnieuw bij Albeda voor deze opleiding inschrijven. We zullen samen met jou op zoek gaan naar een andere opleiding, eentje die misschien beter bij je past. Hierbij kijken we eerst naar opleidingen binnen Albeda en dan daarbuiten. In dat laatste geval wordt je onderwijsovereenkomst ontbonden.

Financiële gevolgen
Wanneer je onderwijsovereenkomst beëindigd wordt betekent dit dat je geen studiefinanciering meer ontvangt en dat je je studentenreisproduct moet stopzetten. Albeda meldt bij DUO dat je niet meer ingeschreven staat. In principe ontvang je het betaalde lesgeld niet retour. Hier zijn echter wel uitzondering voor mogelijk.

Bezwaar tegen negatief bindend studieadvies
Wanneer je het niet eens bent met een negatief bindend studieadvies dan kun je bezwaar maken. Het besluit zal dan worden heroverwogen. In het Studentenstatuut kun je vinden hoe je dit doet.

Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst na leerjaar 1

Na het eerste leerjaar kan de collegedirectie de onderwijsovereenkomst voortijdig beëindigen op grond van onvoldoende studievoortgang, aanwezigheid of houding. Als een van deze zaken onvoldoende is dan bespreken we dit eerst met je in een studievoortgangsgesprek. Vervolgens worden er afspraken vastgelegd in een persoonlijk verbeterplan. Mochten de afspraken in het verbeterplan niet worden nagekomen dan kan dit uiteindelijk leiden tot het beëindigen van de onderwijsovereenkomst. Daar helpen mensen je een andere, passende opleiding te vinden.

Meestal verwijst de slb'er je naar het Trajectbureau. Daar helpen mensen je een andere, passende opleiding te vinden.

Tijdens of na het eerste jaar kunnen er redenen zijn dat Albeda jouw onderwijsovereenkomst beëindigt voordat je klaar bent met je opleiding. Dan gaat de procedure 'Voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst' in werking. Albeda zal nooit zomaar de onderwijsovereenkomst beëindigen.

Mbo-verklaring

Het kan zijn dat je je studie bij Albeda niet afmaakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je uitgeschreven wordt bij Albeda, dan kan het zijn dat je recht hebt op een mbo-verklaring. Dit is een verklaring met daarop de door jouw behaalde resultaten. Dit kan je helpen als je gaat solliciteren of als je weer aan een nieuwe mbo-opleiding gaat beginnen (vrijstellingen). Wil je meer weten over de mbo-verklaring, ga dan even langs bij je slb’er.

Verplichte uitreiking
Je ontvangt automatisch een mbo-verklaring als je:

  1. Albeda verlaat en
  2. jonger bent dan 23 jaar en
  3. nog geen startkwalificatie hebt behaald (een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger) en
  4. ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.

Uitreiking op verzoek van de student
Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kun je de opleiding zelf om een mbo-verklaring vragen. Voorwaarde is dat je:

  1. Albeda verlaat en
  2. ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.