Aanwezigheid en verzuim

Bij Albeda proberen we je zo goed mogelijk naar een diploma te begeleiden. Studenten die aanwezig zijn bij de lessen hebben een grotere kans op een diploma. We verwachten daarom van dat je actief deelneemt aan onderwijsactiviteiten van school en op de bpv. Het uitgangspunt is: Iedereen is 100% aanwezig. Of je nu 16 bent of 25, als jij je hebt ingeschreven voor een opleiding dan neem je deel aan alle onderwijsactiviteiten.

Het vinden van een goede balans tussen school, stage en privé kan lastig zijn. Soms maakt jouw persoonlijke situatie dat extra moeilijk. Vraag daarom op tijd hulp bij je slb’er. Het is namelijk zowel tijdens je studie, als later in je beroep van groot belang dat je betrouwbaar bent

Meer informatie

Aanwezigheidsregistratie (AWR)

Albeda werkt met een digitale aanwezigheidsregistratie, AWR. Alle docenten registreren aan het begin van de les of je aan- of afwezig bent. De verzuimcoördinator en je slb'er kunnen dit meteen inzien. Wanneer jij je ziek- of afmeldt, wordt dit ook in AWR gezet. Dit is direct zichtbaar voor de docent.

Je docenten en je slb'er houden jouw aan- en afwezigheid bij in een digitaal registratiesysteem. Ook te laat komen wordt geregistreerd. Het is belangrijk dat je dit zelf OP TIJD controleert. Je kunt inloggen op portaal en je eigen aanwezigheidsregistratie inzien van de huidige week en de vorige week.

Als je denkt dat er fouten zijn gemaakt bij de registratie, meld dit dan bij je slb'er (of de verzuimcoördinator). Dat is belangrijk, want bij teveel afwezigheid, melden we je bij de afdeling leerplicht van je gemeente.

Geoorloofd en ongeoorloofd afwezig

Geoorloofd afwezig:
Als je een geldige reden hebt voor je verzuim, dan ben je geoorloofd afwezig. Geldige redenen zijn bijvoorbeeld ziekte, afspraken met een medische reden of een rijexamen. Wel verwachten we dat je de afspraken zo veel mogelijk buiten schooltijd plant.

Ongeoorloofd afwezig:
Als je je niet afmeldt of je hebt geen geldige reden voor je verzuim, dan ben je ongeoorloofd afwezig. Afwezigheid zal vrijwel altijd invloed hebben op je studieprestaties. Teveel afwezig zijn kan er zelfs toe leiden dat je je studie misschien niet af kunt maken. Als het niet lukt om contact te leggen, nemen we contact op met ouders/wettelijke vertegenwoordigers.
Ongeoorloofde afwezigheid kan ook formele gevolgen hebben.  Zo kan je bij teveel ongeoorloofde afwezigheid door de leerplichtambtenaar opgeroepen worden. Ook kan het van invloed zijn op het ontvangen van studiefinanciering of kinderbijslag.

Plicht tot bijwonen lessen

Wij leggen uit waarom het nodig is om aanwezig te zijn: we leren met en van elkaar en verwachten daarin een bijdrage van docenten en studenten. Om ons onderwijs goed vorm te geven hebben we elkaar nodig!

Formeel kun je in de onderwijsovereenkomst lezen dat je verplicht bent deel te nemen aan de onderwijsactiviteiten die in deze handleiding vermeld staan. Dat houdt in dat je verplicht bent om aan de lessen deel te nemen, om beroepspraktijkvorming (stage) te doen en om bijvoorbeeld excursies bij te wonen. Lees hier meer over de plicht om te leren en te werken.

Gevolgen van teveel verzuim

Als je te veel afwezig bent (zowel geoorloofd als ongeoorloofd), dan gaan we met je in gesprek en maken we afspraken. Bij minderjarigheid bespreken we dit in eerste instantie met jou, maar op aanvraag van je ouders/verzorgers betrekken we hen erbij.

Naast ouders betrekken we soms ook stage hierbij. Soms kan de stage een motiverende rol spelen.

Verzuim brengt je studievoortgang in gevaar. Je bouwt geen nieuwe kennis en vaardigheden op en mist informatie over afspraken en toetsen. Het is dus een belangrijk signaal. De opleiding monitort presentie en verbindt consequenties aan afwezigheid. Dat kan in de vorm van een verbeterplan met formele afspraken en/of in de vorm van begeleiding. Veel verzuim kan ertoe leiden dat je moet verlengen of zelfs je studie niet af kan maken. 

Daarnaast heeft teveel ongeoorloofd verzuim formele gevolgen. Wij melden te veel afwezigheid bij de leerplichtambtenaar.

Verlof aanvragen

Jij of je ouders (als je jonger dan 18 jaar bent) kunnen in bijzondere gevallen verlof buiten de schoolvakanties aanvragen. Het verlof moet in de meeste gevallen bij de slb'er worden aangevraagd waarna de onderwijsleider het besluit neemt. Bij meer dan 10 dagen verlof beslist de leerplichtambtenaar. Het verlof moet ruim op tijd, bij voorkeur minimaal 8 weken van te voren, aangevraagd worden.

Via onderstaande links vind je een toelichting en de benodigde formulieren voor aanvraag van bijzonder verlof. Aanvraag voor bijzonder verlof lever je in bij de onderwijsleider van je opleiding. Deze moet toestemming verlenen.

Aanwezigheidsmedewerker

Op elke Albeda locatie is er een aanwezigheidsmedewerker, die verbonden is aan een opleiding. Deze medewerker zorgt er, samen met de slb'er  voor dat het aanwezigheidsbeleid voor de opleiding wordt uitgevoerd. Deze medewerker is verantwoordelijk voor het versturen van brieven en voor het bellen naar studenten en waar nodig, naar ouders/verzorgers.

De aanwezigheidsmedewerker heeft ook contact met de leerplichtambtenaar.

Leerplichtambtenaar

Op elke locatie is een leerplichtambtenaar aanwezig. Bij melding van afwezigheid wordt de student uitgenodigd voor een gesprek (vaak met ouders/verzorgers erbij). De leerplichtambtenaar is in principe onafhankelijk en kijkt naar de mogelijkheden voor de student om de opleiding succesvol af te ronden. Een leerplichtambtenaar kan ook maatregelen treffen als er sprake is van te veel verzuim.