Beroep

De Producent is nauwkeurig, proactief, stelt zich flexibel en dienstverlenend op, is communicatief sterk en kan werkzaamheden efficiënt organiseren. Hij/zij/hen kan goed samenwerken met collega’s, is resultaat- en kwaliteitsgericht en handelt professioneel. In het contact met klanten en bezoekers is de producent sociaal vaardig.

Neem je vaak het initiatief, ben je stressbestendig, flexibel, heb je overtuigingskracht en hou je ervan om in een team te werken en wil je het onmogelijke mogelijk maken? Dan pas je goed op deze opleiding!

Hieronder lees je welke vaardigheden belangrijk zijn voor een producent en waar je kunt gaan werken na de opleiding. 

Meer informatie

Waar kom je te werken?

De producent kan een vaste betrekking hebben, maar het komt ook vaak voor dat dit soort banen op freelancebasis worden ingevuld. Veel afgestudeerde studenten vinden meteen een baan in de culturele sector zoals bij theaters, musea en festivals. Dat is mede te danken aan de goede connecties en stageplaatsen van de school. Je kunt in één of meerdere van de volgende functies terechtkomen:

  • Productie, -leider, -assistent
  • Company manager
  • Projectleider/medewerker

Welke vaardigheden heb je nodig?

Het organiseren van evenementen vraagt om tamelijk complexe vaardigheden m.b.t. communicatie, presentatie en organisatie. Daarbij verloopt niet elke voorstelling, elk evenement en elke uitvoering op dezelfde manier, wat een complicerende factor is. De te verrichten werkzaamheden vragen om specialistische kennis van alles wat er bij het organiseren van een evenement komt kijken en om cognitieve en praktische vaardigheden om taken uit te voeren en problemen op te lossen.

De werkzaamheden bestaan uit zowel standaard,  als niet-standaard taken. De producent speelt in op wisselende praktijksituaties en de diversiteit aan vragen van de klant/gast. Hij/zij/hen werkt daarbij volgens een combinatie van zelfgekozen methodes en standaardprocedures. Hij/zij/hen moet een goede afweging maken tussen de wensen van de klant/gast en de (commerciële) belangen van het (theater)bedrijf, de regisseur, artistiek leider of opdrachtgever. Dit vereist kennis op zijn werkgebied. Ook de communicatie met (internationale) opdrachtgevers, regisseurs en theatermakers, gasten en klanten maakt het werk complex.

De producent is verantwoordelijk voor een goede inventarisatie van de wensen m.b.t. een te organiseren evenement en voor de kwaliteit (volledigheid, realiteitsgehalte) van het plan van aanpak voor het evenement. Over een aantal praktische zaken kan deze zelfstandig beslissingen nemen, maar bij sommige keuzes neemt de regisseur, artistiek leider, de leidinggevende of de opdrachtgever het besluit. De producent is in dat geval verantwoordelijk voor de goede informatieverstrekking aan de toeleveranciers en onderaannemers en voor een goed advies aan de regisseur, artistiek leider, leidinggevende of opdrachtgever. De producent heeft een uitvoerende rol en, alhoewel hij/zij/hen in teamverband werkt, voert de producent de werkzaamheden zelfstandig uit en is hij/zij hen verantwoordelijk voor zijn eigen werkzaamheden.

Als de producent diens werk goed heeft gedaan, is de voorstelling of het evenement binnen het beschikbare budget gerealiseerd met een hoge kwaliteit op het gebied van aankleding, programmering, techniek en veiligheid. Bezoekers zijn gastvrij ontvangen.

Kans op een baan en verder studeren

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.

Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.

Evenementen zijn de afgelopen jaren alsmaar populairder geworden en het eind is nog niet in zicht. De organisatie ervan is steeds professioneler geworden. Op een evenement staat vooral beleving centraal, dat is 'hot'. De groei van evenementen zorgt voor veel werkgelegenheid, zeker in een grootstedelijke omgeving waar wekelijks een gevarieerd aanbod aan festivals, feesten, congressen en voorstellingen geprogrammeerd staat. Door de groei krijgt de evenementenindustrie steeds meer behoefte aan goed opgeleide eventproducers die van aanpakken weten. Producenten kunnen o.a. terecht bij - grote en kleine - evenementenbureaus, festivalorganisaties, theaters en andere cultureel-maatschappelijke organisaties die regelmatig evenementen organiseren. Deze organisaties richten zich op allerlei typen evenementen waaronder muziek, lifestyle, beeldende kunst, theater dans en film.

Verder studeren

Je kunt ervoor kiezen om je na de MBO Theaterschool verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding. Er zijn een aantal hbo-opleidingen die in het verlengde liggen van de opleiding Producent:

  • HKU Hogeschool voor de kunsten in Utrecht

Kunst & Economie

  • AHK Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Productie Podiumkunsten

  • O.a. Hogeschool Rotterdam

Creative Business