Schoolkosten en leermiddelen

Om te kunnen studeren, betaal je les- of cursusgeld en moet je boeken en andere leermiddelen kopen. Dit noemen wij ook wel onderwijsbenodigdheden. Ook zijn er soms excursies waar je aan deel kunt nemen en die soms ook geld kosten. Op deze pagina lees je meer over de kosten van jouw opleiding.

Meer informatie

Les- en cursusgeld

Als de student bij de start van het studiejaar jonger is dan 18 jaar, is het MBO gratis. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar lesgeld (bij een bol- opleiding) of cursusgeld (bij een bbl-opleiding) betalen. Het lesgeld betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Zie ook de website van DUO voor informatie over lesgeld. Het cursusgeld betaal je aan Albeda. Meer informatie hierover lees je op www.rijksoverheid.nl.

 

 

Studieboeken en andere leermiddelen

De kosten voor de studieboeken en andere leermiddelen zijn wisselend per jaar. Voor een overzicht voor het komend schooljaar heb je voor aanvang van je opleiding de ‘leermiddelenlijst’ ontvangen. Je bent vrij om te kiezen bij welke leverancier je je boeken aanschaft, ook tweedehands boeken zijn toegestaan. Albeda maakt jaarlijks afspraken met verschillende leveranciers voor kortingen. Voor aanvang van je opleiding krijg je een handleiding waarin wordt beschreven hoe je bij de juiste lijst van jouw opleiding komt en hoe de bestelprocedure in zijn werk gaat.

Meer informatie over de boekenlijst en hoe de leermiddelen besteld moeten worden, hoort de student tijdens de intake of introductieweek. Dan worden ook de specifieke gedragsregels en kledingvoorschriften van jouw opleiding besproken.

Je mag er vanuit gaan dat je de leermiddelen die je verplicht moet aanschaffen voor je opleiding, ook gebruikt. Wanneer dit niet gebeurt, kan je mogelijk aanspraak maken op een terugbetaling. Kijk hier voor de voorwaarden.  

Licenties

Met een licentie heb je toestemming om een bepaald digitaal leermiddel te gebruiken. Voor de vakken Nederlands, Rekenen en ICT worden digitale leermiddelen gebruikt. Van je SLB’er krijg je informatie welke licenties je moet bestellen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bestellen van deze licenties. Als je hulp nodig hebt, contacteer je hiervoor je SLB’er.

Excursies

Het kan zijn dat jouw opleiding één of meerdere excursies, in binnen- of buitenland, organiseert. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen in het les- of cursusgeld dus dit zijn extra kosten, ook wel de vrijwillige bijdrage genoemd. Je bent niet verplicht om deel te nemen aan deze excursies. Je kan er ook voor kiezen om deel te nemen aan het vervangende, gratis, programma op (of in nabijheid van) school. 

Laptop

Om de opleiding met meer succes te kunnen volgen, vinden wij het belangrijk dat je kunt beschikken over een laptop. Als je geen laptop aan kunt schaffen, neem dan contact op met je slb'er.

Je financiën op orde

Voor het volgen van je bbl- opleiding, ontvang je een rekening met de kosten van jouw opleiding. Lees hier wanneer je moet betalen en over de mogelijkheden van een betalingsregeling.

Kun je je studie niet betalen? Misschien kun je een tegemoetkoming krijgen via het Albeda Studentenfonds. Klik hier om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.


Heb je begeleiding nodig bij je financiën? Er zijn mensen die je kunnen helpen je financiën op orde te krijgen. Klik hier voor meer informatie.