Beroepspraktijkvorming

De beroepspraktijkvorming (bpv) is een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. De bpv wordt beoordeeld door de praktijk. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je bpv (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lees je of een leerbedrijf is goedgekeurd. De bpv moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. 
Tijdens je bpv volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend je bpv moet doen. Houd hiermee in je privéleven rekening.

Meer informatie

Het vinden van een bpv-plaats

De bpv-coördinator heeft de contacten met de bedrijven waar je je bpv kunt gaan doen. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt als het gaat over de BPV. De BPV-coördinator adviseert en helpt je bij het zoeken naar een geschikte BPV- plaats en is jouw aanspreekpunt. Wanneer het je niet lukt om een passende BPV-plek te vinden, zal de bpv-coördinator je helpen en begeleiden om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk een passende plek vindt. Je kunt zelf ook zoeken. Dit kun je doen via de website www.stagemarkt.nl. Op deze website kan je ook zien of een leerbedrijf erkend is voor de entreeopleiding.

Als het jou niet lukt om een BPV-bedrijf te vinden of wanneer dit moeizaam gaat dan moet de opleiding ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk een passende BPV-plaats krijgt. Zolang je geen BPV volgt, krijg je verplicht vervangende lessen aangeboden.

BBL
Voor BBL-studenten is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk een BPV-plek vinden. Als zij 4 maanden na de start van hun opleiding nog geen bpv-plaats hebben gevonden, kan de onderwijsovereenkomst ontbonden worden en moet de student met de opleiding stoppen.

Duur van de BPV

  • Bij een voltijd opleiding (BOL) duurt de BPV tenminste 400 klokuren per schooljaar. In principe begin je rond de herfstvakantie met je BPV, d.w.z. dat je vanaf die periode 3 dagen naar school gaat en 2 dagen stage loopt. Begin je later met je BPV dan wordt het aantal stagedagen per week hoger 3 of soms 4 dagen per week.

  • Versnellers (BOL) moeten tenminste 200 klokuren BPV maken.

  • Bij een BBL-opleiding ben je minimaal 630 klokuren bezig met BPV. Dit houdt in dat je een arbeidscontract of een leerwerkovereenkomst hebt van minimaal 16 klokuren per week.

Werktijden:
Ben je 16 of 17 jaar dan gelden de volgende regels voor jou:

  • Je mag niet werken tussen 22.00 uur en 06.00 uur of 23.00 uur en 07.00 uur.
  • Als je op zondag werkt, moet je op zaterdag vrij zijn.
  • Nachtdiensten zijn verboden.
  • Je werkt per dienst maximaal 9 uur.
  • Per 4 weken heb je een gemiddelde arbeidstijd van 40 uur per week.
  • Verder geldt schooltijd = arbeidstijd. Dus als je op een dag 6 uur op school zit, dan mag je die dag nog maar 3 uur werken.

Aanvullende eisen

Sommige BPV-plekken hebben voorwaarden voordat je kunt beginnen. In jouw stage of werk zijn dit bijvoorbeeld:

  1. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justitie screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af. De VOG kan je online of bij de gemeente aanvragen.

    Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een BPV-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogstwaarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang.

    Indien je geen VOG kan krijgen, heb je 2 mogelijkheden:

  • Er wordt een nieuw leerbedrijf gezocht dat geen VOG vraagt. Dit kan betekenen dat je van uitstroomprofiel zal moeten veranderen.
  • Je onderwijsovereenkomst kan ontbonden worden. Dit staat op de achterkant van de onderwijsovereenkomst vermeld.

    Voor meer informatie kun je kijken op de website Watdevog.nl. Via filmpjes, cases uit de praktijk en een speciale VOG-check zie je hoe de VOG-aanvraag werkt.
  1. Inschrijving Personenregister Kinderopvang
    Voor studenten die gaan werken op plaatsen waar kinderen worden opgevangen, geldt dat een registratie in het personenregister kinderopvang noodzakelijk is. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening Zie de website van DUO voor meer informatie.

  2. Vaccinaties
    In een aantal branches, voornamelijk in de zorg, worden van medewerkers en stagiaires bepaalde vaccinacties geëist, zoals hepatitis B. Deze vaccinatie vindt plaats op kosten van de school. Ook kunnen er andere controles zijn voordat je met je BPV kan starten (bv. MRSA-bacterie en TBC).

    Als jij niet bent ingeënt en je wilt je ook niet laten inenten, dan kan je geen BPV lopen in het bedrijf. Dit houdt ook in dat je dan niet aan de eisen van de opleiding voldoet en daardoor geen diploma kan halen. Je kunt wel veranderen van opleidingsrichting.

Begeleiding en beoordeling

Je maakt tenminste drie BPV-opdrachten waarin je kunt zien waarop wordt gelet tijdens de BPV-periode. Dat zijn de werkprocessen en de beoordelingscriteria. Je houdt je aan de regels van het leerbedrijf, zoals op tijd aanwezig zijn, luisteren naar de instructies van je praktijkbegeleider, rustig blijven wanneer je iets niet goed doet, netjes communiceren en je bent de hele dag aanwezig. Wanneer je je niet aan de regels houdt, loop je het risico dat het leerbedrijf je Praktijkovereenkomst stop zet.

Beoordeling
Gedurende de BPV word je 2x beoordeeld. Je wordt beoordeeld door je BPV-begeleider i.s.m. je praktijkbegeleider van het leerbedrijf. Hiervoor wordt een beoordelingsformulier gebruikt waarop criteria zijn vermeld. Je kunt dan zien waar je op beoordeeld wordt, zoals:

  • het kunnen omgaan met afspraken
  • het kunnen samenwerken
  • het om hulp vragen wanneer dat nodig is
  • het op tijd komen
  • het werktempo

Een kopie van het ingevulde beoordelingsformulier doe je in je portfolio. Het origineel komt in jouw examendossier. De tweede beoordeling moet voldoende of goed zijn. Een voldoende of goede beoordeling van je BPV is voorwaardelijk voor het aanvragen van de Proeve van Bekwaamheid (praktijkexamen) en voor het behalen van je diploma. Met andere woorden, is je tweede beoordeling onvoldoende dan kun je geen diploma behalen. Je stage zal dan verlengd moeten worden.

Werkuren registreren via Eduarte
De BPV is onderdeel van de opleiding. Je hebt dan ook een bewijs nodig voor de gemaakte uren. Als bewijs van de BPV- uren registreer je je stage-uren in Eduarte. Je praktijkbegeleider kijkt of deze uren kloppen (= valideren).

Aan het eind van iedere maand laat je je praktijkbegeleider de uren valideren in Eduarte. Je moet tenminste 400 klokuren BPV hebben gevolgd om de Proeve van Bekwaamheid af te kunnen leggen. Wanneer je je uren niet op tijd registreert, kunnen we niet vaststellen of je voldoende BPV-uren hebt gemaakt en kan dit gevolgen hebben voor het tijdstip van afname van de Proeve van Bekwaamheid. Dit betekent dat eind mei (bij start in september) of eind december (bij start in februari) alle tot dan gewerkte uren geregistreerd en geaccordeerd moeten zijn.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (bpv). Hiervoor sluit je met Albeda en het leerbedrijf een overeenkomst, dit noemen we de praktijkovereenkomst. Hierin staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het leerbedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door alle partijen digitaal ondertekend.

De bijbehorende algemene voorwaarden vind je hier.

Problemen tijdens de bpv

Als er problemen of conflicten zijn op jouw bpv-plaats, dan bespreek je dit met je slb’er. Als het nodig is, wordt er een gesprek met de werkbegeleider/praktijkopleider gepland. Het kan ook zijn dat de slb’er of werkbegeleider/praktijkopleider aangeeft dat er een gesprek nodig is

Als problemen dusdanig groot zijn dat je niet verder kunt op de bpv-plaats, dan kan de bpv-overeenkomst ontbonden worden. Belangrijk is dat je niet stopt met de bpv voordat je dit hebt besproken met je begeleider. De bpv wordt altijd beëindigd na het behalen van het diploma.

Internationale stage (IBPV)

Een internationale stage is geen verplichting, maar wel een mooie uitdaging. Studenten leren zichzelf te redden in een land met een andere cultuur en taal. Ook leren ze oplossingen te bedenken voor onbekende situaties. Zo worden ze nog zelfstandiger. Dit vinden wij voor onze studenten van groot belang in onze snel veranderende samenleving.

Tijdens de opleiding staat het opdoen van vakkennis centraal.  Vanaf het 2e leerjaar bestaat de mogelijkheid om, met gebruikmaking van het Erasmus+ programma, voor de periode van 1 maand tot 3 maanden stage te lopen in een Europees land. 

Lees meer op de Albeda-website over internationale stages. 

 

Ziekmelding tijdens de bpv

Voor ziekmelding tijdens de bpv gelden dezelfde regels als voor afwezigheid op school. Je dient je zowel bij het leerbedrijf als op school ziek te melden.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt zowel op de bpv als op school.

Melden stagediscriminatie en stagemisstanden

Albeda hecht veel waarde aan een veilig leer- en  werkklimaat. Daarom is het belangrijk dat iedere student gelijke kansen heeft op het vinden van een stage/bpv-plek en dus ook op een gelijke manier behandeld wordt tijdens de stage.

Toch kan het voorkomen dat sommige leerbedrijven zich niet aan de regels houden. Dit noemen we een stagemisstand. 

Bij een stagemisstand is sprake van één of meer van de volgende zaken, bijvoorbeeld als je

  • denkt dat het stagebedrijf de wet overtreedt;
  • denkt dat er gevaar dreigt voor jezelf of één van de werknemers;
  • je niet veilig voelt, bijvoorbeeld door ongewenst gedrag.

We hopen natuurlijk dat het niet voorkomt. Mocht dit wel het geval zijn, vindt Albeda het belangrijk dat dit gemeld wordt, zodat we je kunnen helpen. 

Je kunt dit melden bij jouw slb'er, door een email te sturen naar het klachtenloket: [email protected] óf door het contactformulier in te vullen.