Beroepspraktijkvorming

Je volgt een bbl route: hiervoor moet je aangenomen zijn bij een praktijkorganisatie, die de opleiding door Albeda laat verzorgen. Bij de organisatie of de school, vraag je of de praktijkorganisatie erkend is bij het SBB (www.s-bb.nl). Je bent 1 dag per week op school en je werkt minimaal 8 uur als leerling-praktijkopleider waar je bent aangenomen.

Beoordeling bbl
Je wordt door jouw leidinggevende of begeleider beoordeeld tijdens je opleiding.

Meer informatie

Aanvullende eisen

Sommige bpv-plekken hebben voorwaarden voordat je kunt beginnen. 

Vaccinatie en Verklaring omtrent het gedrag

MRSA en vaccinatie Hepatitis B
Voordat je met je BPV kan starten, is de vaccinatie Hepatitis B verplicht. Deze vaccinatie vindt plaats op kosten van de school. Als je je niet laat vaccineren, kan het zijn dat een praktijkorganisatie je niet toelaat voor de BPV. Dit kan gevolgen hebben voor je studievoortgang. Ook kunnen er andere controles zijn voordat je met je BPV kan starten (bv. MRSA-bacterie en TBC). 

Verklaring Omtrent het Gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een BPV-organisatie je niet toelaat zonder een VOG. Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft hoogst waarschijnlijk gevolgen voor je studievoortgang.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (bpv). Hiervoor sluit je met Albeda en het leerbedrijf een overeenkomst, dit noemen we de praktijkovereenkomst. Hierin staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het leerbedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door alle partijen digitaal ondertekend.

Begeleiding tijdens de bpv

Vanuit school

Vanuit school word je voorbereid voor en begeleid in de bpv door de bpv-docent. De bpv-docent heeft regelmatig contact met de begeleiders van het bpv-bedrijf. Heb je vragen of problemen in de bpv, en je komt er op je bpv-plaats zelf niet uit, dan neem je als eerste met de bpv-docent contact op.

Vanuit de bpv

De werkbegeleider
De werkbegeleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met een werkbegeleider bespreek je hoe jij de activiteiten verricht in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren.

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij zorgt ervoor dat er voldoende werkzaamheden zijn om uit te voeren en dat alles rondom jouw begeleiding op de werkplek goed wordt geregeld. De praktijkopleider is vaak ook degene die contact met school heeft.

Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing. Ben je bbl-student? Dan kunnen we samen met jou onderzoeken of je in een andere zorginstelling nog verder kunt. Dat moet lukken binnen 6 weken, lukt dat niet, dan eindigt jouw inschrijving.

De bpv moet met een voldoende worden beoordeeld om je diploma te kunnen halen.

Ziekmelding tijdens de bpv

Voor ziekmelding tijdens de bpv gelden dezelfde regels als voor afwezigheid op school. Je dient je zowel op de bpv-plaats als op school ziek te melden.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.

Aanwezigheidsregistratie bpv

Je houdt zelf je aanwezigheid bij tijdens de bpv.

Er wordt gebruikgemaakt van een digitale urenregistratie (logboek) om je aanwezigheidsregistratie te registreren en te valideren. Dit wordt gedaan door de werkbegeleider of praktijkbegeleider. Deze registratie wordt per periode ingevuld en ondertekend. Wanneer de praktijk hier geen gebruik van maakt, kan de bpv-docent de uren goedkeuren.
Om de urenregistratie goed te laten verlopen is het belangrijk dat je als student via het hierna genoemde e-mailadres de gegevens van degene die jouw uren gaat goedkeuren (voor-en achternaam, e-mailadres, telefoonnummer) doorgeeft. Hiervoor ben je zelf verantwoordelijk en moet binnen twee weken na aanvang van je stage worden gemeld via [email protected].