Examens en diplomering

Diploma-eisen
Voor het diploma dansinstructeur niveau 3 (officiële naam: sport-en bewegingsleider) moet je onderstaande resultaten behalen:

  • Alle kerntaken afronden met minimaal een 5,5;
  • Minimaal 900 klokuren BPV, oordeel ‘voldoende’ bij BPV-eindevaluaties;
  • Nederlands: Alle examens afgelegd en een gemiddeld eindcijfer minimaal een 5;
  • Rekenen: Het rekenexamen afgelegd;
  • Loopbaan & burgerschap: Voldaan aan de eisen die gelden voor loopbaan & burgerschap;
  • Keuzedelen: Alle examens afgelegd en gemiddeld minimaal een 6. (zie opleiding>keuzedelen voor compensatieregeling)

Bekijk hier het examenplan.

Meer informatie

Herkansingen

Kandidaten zijn verplicht deel te nemen aan de examens die voor hen zijn georganiseerd. Dit is belangrijk om vertraging in de opleiding te voorkomen.

Binnen de reguliere opleidingsduur krijg je voor elk examen twee kansen: een eerste kans en een herkansing. Dit geldt ook voor elk van de onderdelen van Nederlands en de vreemde talen. Het hoogste resultaat van de twee kansen telt. Sommige examens (ook wel proeven van bekwaamheid genoemd) bestaan uit verschillende examenonderdelen. Herkansen van proeven gebeurt op werkprocesniveau. Ook bij een voldoende van een werkproces is het in overleg mogelijk te herkansen. Dit kan studieverlenging opleveren.

Verliezen examenkans
De examenkans is voorbij als je zonder een tijdig vooraf opgegeven, geldige reden afwezig bent bij een examen. Als je volgens de Examencommissie een geldige reden had om te verzuimen bij een examen, dan krijg je alsnog twee kansen om examen te doen. Als de Examencommissie vindt dat je geen goede reden had om afwezig te zijn bij het examen, dan telt het verzuimde examenmoment mee als een gemaakt examen. Een geldige reden is bijvoorbeeld een blessure waardoor je niet kunt dansen. Een ongeldige reden is bijvoorbeeld te weinig oefening.

Extra examenkansen
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk een extra examenkans (tweede herkansing) te krijgen. Je kan hiervoor binnen tien werkdagen na een examenuitslag een verzoek indienen bij de voorzitter van de examencommissie. Je maakt voor die tijd een afspraak met je slb’er en je maakt mét de slb’er een plan van aanpak voor de voorbereiding op het examen. De slb’er helpt je om een goed en realistisch plan te maken dat je gaat uitvoeren om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Het verzoek om de extra examenkans ziet er uiteindelijk zo uit:

  • Je mailt naar het examenbureau ([email protected]) t.a.v. de voorzitter van de examencommissie. De voorzitter is mevrouw A. de Gans.
  • In de mail schrijf je dat je officieel een extra examenkans aanvraagt en waarom je een extra kans nodig hebt.
  • Je stuurt het ‘plan van aanpak voor de voorbereiding op het examen’ mee als bijlage.  

De examencommissie bepaalt of je in aanmerking komt voor de extra examenkans en informeert de student per mail hierover. 

Te laat zijn voor examens
Als je te laat bent voor een theorie-examen, moet je buiten het lokaal wachten. Je mag op aanwijzing van de docent 20 minuten na de begintijd naar binnen. Je krijgt geen extra examentijd. Wanneer je te laat bent voor een proeve van bekwaamheid, dan kan je niet meer deelnemen aan de proeve en verlies je een examenkans. Wanneer je een examenopdracht niet op de afgesproken dag en tijd inlevert en/of op de verkeerde plaats inlevert, wordt het ingeleverde product niet beoordeeld en verlies je een examenkans.

Diplomering

De student ontvangt van het Examenbureau, in naam van het hoofd van de opleiding, per mail een officiële bevestiging tot diplomeren.

Datum uitschrijven opleiding en de gevolgen voor je studiefinanciering
Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin de examencommissie het diplomabesluit neemt. Zodra het diplomabesluit door de examencommissie is genomen, word jij direct op de hoogte gesteld en uitgeschreven van de opleiding. Dit heeft gevolgen voor je studiefinanciering en je OV kaart. Meer informatie kun je vinden op http://www.duo.nl/.

Examendossier

Je kunt pas diplomeren als je aan alle gestelde voorwaarden hebt voldaan. Je examenresultaten worden bewaard in de examenmap. Voldoen je examenresultaten aan de gestelde eisen en is de map volledig, dan kom je in aanmerking voor je diploma. De examencommissie stelt vast of je kunt diplomeren en recht hebt op een diploma.

Het examendossier bevat:

  • De bewijsstukken dat je de beroepsgerichte examens met een voldoende hebt afgerond.
  • De bewijsstukken dat je voldaan hebt aan de wettelijke eisen die aan Nederlands en rekenen zijn gesteld.
  • Een verklaring van de school dat je voldaan hebt aan de wettelijke eisen met betrekking tot loopbaan en burgerschap.
  • Een bewijstuk dat je de BPV met een voldoende hebt afgerond.
  • Een overzicht van de keuzedelen die je hebt gevolgd en de examens die je hebt gedaan.

Uitslag en inzage van het examen

Uitslag examens
De examencommissie streeft ernaar de uitslag van een examenonderdeel binnen tien werkdagen na afname aan studenten bekend te maken. De beoordelingstermijn kan door omstandigheden verlengd worden met tien werkdagen. De uitslagtermijn van tien werkdagen geldt niet voor de resultaten van de Centraal Examen MBO (CEM), voorheen Centraal Ontwikkelde Examens (COE).

Inzage examens
Tot vier weken na de uitslag kun je bij de examenleider of docent een verzoek indienen voor het (onder toezicht) bekijken van jouw beoordeelde examen. Je bekijkt het examen altijd onder toezicht van een docent. Voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen gelden andere regels voor inzage. Meer informatie hierover kun je krijgen bij de examenleider of je docent.

Legitimatieplicht

Je moet je altijd legitimeren bij een examen, ook als je de docenten die bij het examen aanwezig zijn, goed kent. Je moet dus een geldig, niet verlopen, legitimatiebewijs bij je hebben. Dit zijn alleen:

  • Nederlands paspoort;
  • Nederlandse identiteitskaart (ID);
  • rijbewijs;
  • vreemdelingendocument.

Kopieën en/of foto's zijn NIET toegestaan. 
Als je je niet kunt legitimeren, kan je NIET toegelaten worden tot het examen.

Vrijstellingen

Wanneer je in aanmerking denkt te komen voor een vrijstelling, kun je deze vrijstelling aanvragen bij de examencommissie. De examencommissie beslist over het vrijstellingsverzoek binnen 10 werkdagen nadat dit verzoek is ingediend. De aanvraag kan je indienen bij het examenbureau via [email protected].

Cum laude

Behaal je tijdens  je opleiding gemiddeld hoge cijfers (8,0 of hoger), dan bestaat de mogelijkheid dat je cum laude (‘met lof’) kunt diplomeren. In artikel 2.8.5 van het Albeda examenreglement staan de precieze voorwaarden beschreven. Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor de cum-lauderegeling, neem dan contact op met je slb'er. 

 

Aangepaste examinering

Voor studenten met bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie of ernstige rekenproblemen, een beperking in het autistisch spectrum, ADD en ADHD is het belangrijk om aan het begin van de opleiding een schriftelijke aanvraag te doen voor aangepaste examinering. Als deze aanvraag wordt toegekend, wordt per student in een protocol vastgelegd welke aanpassingen gedaan worden. Het examenbureau is verantwoordelijk voor uitvoering van de protocollen bij de examinering zodra aan alle voorwaarden is voldaan. Voor meer informatie over het aanvragen van een aangepast examen kan de student contact opnemen met de slb’er.

Examen doen als examenstudent (extraneus)

Als je niet meer ingeschreven staat als Albeda student, maar nog examen wil of moet doen, dan kan per e-mail bij het examenbureau een verzoek worden ingediend om deel te nemen aan een examen als examenstudent (extraneus). Vermeld in de onderwerpsregel 'T.a.v. de voorzitter van de examencommissie'.

De examenexamencommissie besluit binnen 15 werkdagen of mag worden deelgenomen aan het examen. Over dit besluit wordt geïnformeerd via het in de aanvraag gebruikte mailadres. Het is dus belangrijk dat men via de mail goed bereikbaar is voor examenoproepen met datum en tijd. Elk examenonderdeel kost €50,-. Dit bedrag moet minimaal 4 weken voor het examen betaald zijn. Zonder tijdige betaling is het niet mogelijk deel te nemen aan het examen.

Examencommissie

De examencommissie controleert of de procedures rondom examinering goed uitgevoerd worden. Je kan met de examencommissie te maken krijgen bijvoorbeeld voor het aanvragen van vrijstellingen, bij onregelmatigheden bij een examen, of wanneer je klachten hebt. In het Examenreglement kan je meer lezen over de examencommissie. 

Alle regels rondom examinering staan beschreven in het examenreglement van het Albeda. Je kunt hierin onder meer informatie vinden over de examenprocedures, fraude, vrijstellingen, diplomeren, aangepaste examinering en klachten, beroep en bezwaar.

Gegevens examencommissie
De examencommissie wordt geleid door een voorzitter, mevrouw A. de Gans, [email protected]

Gegevens examenbureau
Het examenbureau wordt geleid door mevrouw Kirsten Hendriks, [email protected].

Fraude

Onder fraude verstaan we o.a. het volgende:

  • Op onrechtmatige wijze (proberen) gebruik te maken van oplossingen, antwoorden van door anderen gemaakt examenwerk;

  • Op onrechtmatige wijze veranderingen aanbrengen in het examenmateriaal;

  • Niet opvolgen van instructies van examinatoren of surveillanten tijdens het examen;

  • Gebruik maken van niet toegestane hulpmiddelen.

Zodra een examinator of surveillant tijdens of na het examen merkt dat er een onregelmatigheid heeft plaats gevonden, word je daar direct van in kennis gesteld en kan de afname van het examen stoppen.  

De examencommissie neemt een beslissing ten aanzien van de gevolgen van de onregelmatigheid en stelt jou hiervan op de hoogte.

Examenreglement en klachten over examinering

Alle regels rondom examinering staan beschreven in het examenreglement van het Albeda. Je kunt hierin onder meer informatie vinden over de examenprocedures, fraude, vrijstellingen, diplomeren, aangepaste examinering en klachten, beroep en bezwaar.

Klachten over examinering
Het kan gebeuren dat je ontevreden bent over een examen of over de gang van zaken rondom een examen. Het kan bijvoorbeeld gaan over teveel lawaai tijdens het examen, waardoor je je niet kon concentreren, of dat het examen te laat begonnen is of dat de inhoud van het examen niet klopt met wat geleerd moest worden. Er zijn twee verschillende soort klachten rondom examinering:

  • Klachten over een gedrag bij een examen, bijvoorbeeld over lawaai tijdens een examen.
  • Klachten over een beslissing van de examencommissie, bijvoorbeeld over het resultaat van het examen.

Heb je een klacht over iets wat gebeurd is tijdens het examen, een gedraging, dan dien je een klacht in bij de klachtenfunctionaris via [email protected]. Meer informatie vind je op www.albeda.nl/klachten.