Beroepspraktijkvorming

Beroepspraktijkvorming (bpv) is een ander woord voor alle stages die je tijdens jouw opleiding volgt. Naast de praktijkervaring bij projecten met HBO zusteropleidingen (ArtEZ, toneelacademie Maastricht) doe je ook ervaring op bij projecten met externe leerbedrijven (theatergroepen). Voor de acteurs het niet mogelijk om voor iedere student voldoende afzonderlijke stageplekken te organiseren, daardoor wordt dit grotendeels gebundeld. De branche kent een groot en divers aantal bedrijven en veel zelfstandigen waarmee wij als school nauw contact onderhouden. Om de kwaliteit van de bpv te garanderen werken wij alleen samen met erkende stageplaatsen.

De bpv is op De MBO Theaterschool op twee manieren vormgegeven.

1. De diverse stages binnen de opleidingen van De MBO Theaterschool worden door middel van co-producties met het werkveld vormgegeven. Binnen deze co-producties worden zelfstandig projecten en producties gemaakt door studenten onder begeleiding van professionele regisseurs/theatermakers, vormgevers en technici.

2. De stages bij externe leerbedrijven. Bij de zoektocht naar een geschikt bpv-adres word je bijgestaan door je studieloopbaanbegeleider en je bpv-begeleider.

3. In jaar 3 ga je in 1 periode op zoek naar een kleine zelfstandige stage waarin je een stap zet naar zelfstandigheid en ondernemerschap en een onderzoek doet naar wat je nog meer in het werkveld zou kunnen doen na je opleiding.

De bpv is als volgt verdeeld over de leerjaren:

Leerjaar 1
Je loopt in periode 4 gedurende 7 weken 3 dagen per week stage binnen een samenwerkingsverband met de theaterdocent opleiding van Artez (university of the Arts)

Leerjaar 2
Je loopt in periode 4 gedurende 7 weken 3 dagen per week stage binnen een samenwerkingsverband met de regieopleiding van toneelacademie Maastricht

Leerjaar 3
Je loopt in periode 1 gedurende 9 weken stage binnen een co-productie met het werkveld  

Uitzondering op deze stage van 9 weken zijn de individuele stages voor studenten van de opleiding acteur die een stage lopen bij één van andere professionele producenten en gezelschappen die ons land rijk is. Incidenteel komen deze mogelijkheden langs en worden daar studenten voor benaderd, of dragen studenten zelf zo’n stagemogelijkheid aan. Het goedkeuren van een individuele stage gaat altijd in overleg met de stagebegeleider. 

Excellentiejaar
Je loopt één periode van 9 weken stage binnen een co-productie met het werkveld.

Uitzondering op deze stage van 9 weken zijn de individuele stages voor studenten van de opleiding Interdisciplinair performer die een stage lopen bij één van andere professionele producenten en gezelschappen die ons land rijk is. Incidenteel komen deze mogelijkheden langs en worden daar studenten voor benaderd, of dragen studenten zelf zo’n stagemogelijkheid aan. Het goedkeuren van een individuele stage gaat altijd in overleg met de stagebegeleider. 

 

Meer informatie

Voorbereiding op de bpv

De slb-docent bespreekt vanaf leerjaar 1 in de slb (studieloopbaanbegeleiding) het thema stage om je voor te bereiden op de bpv (stages).

Voorafgaand aan je stageperiodes en ter voorbereiding op de stages vind je in ons digitale leersysteem ITS diverse documenten. Daarin staat:

  • Hoe de zoektocht gaat naar een stage en wat je hierin zelf kan doen en wat je van school mag verwachten.
  • De inhoud van je stage: wat moet je leren (de te behalen vaardigheden), hoe word je beoordeeld en wat moet er in je stageverslag komen te staan.
  • Planning stage: sollicitatie procedure, evaluatiegesprek en eindgesprek.
  • Opdrachten die je kunnen helpen bij het maken van je stageverslag.
  • Werkplan: waar begin je en wat wil je bereiken in je stage.
  • Beoordelingsformulier: een voorbeeld van het formulier waarmee je stage wordt beoordeeld.
  • Beschrijving beroep: beschrijving van de kerntaken en bijbehorende werkprocessen die bij je opleiding horen.

Het vinden van een erkende bpv-plaats

Bij het ROAR (ArtEZ) en ROMA (toneelacademie Maastricht) project in periode 4 van leerjaar 1 en 2 krijg je een kennismakingsopdracht van de makers. Ook zij stellen zich aan jullie voor en delen hun concept met jullie. Op basis daarvan geven de studenten en de regisseurs aan met wie ze willen werken en waarom. De studieloopbaancoach maakt op basis daarvan een indeling die passend is bij de leervraag en studieloopbaan van de studenten.

Voor de stages in jaar 3 periode 1 krijgen de studenten aan het einde van leerjaar 2 de verschillende synopsis en werkwijzen van de regisseurs te horen. Studenten doen auditie voor twee co-producties en/of voor een externe stage in het werkveld. 

Begeleiding tijdens de bpv

Halverwege de bpv (stage) vindt een tussenevaluatie plaats. Je bespreekt samen met de bpv-begeleider en de praktijkopleider de leuke én de lastige punten waar je tegen aan loopt in de bpv. Naar aanleiding van het gesprek stel je verbeterpunten op.

 

Problemen tijdens de bpv

Het kan zijn dat tijdens jouw bpv problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de bpv met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

Beoordeling van de bpv

Voor studenten van het eerste en tweede leerjaar geldt dat het behalen van de bpv voorwaardelijk is om naar het volgend leerjaar te kunnen. Het gaat dan om het behalen van je bpv tijdens het ROAR en ROMA project.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (bpv). Hiervoor sluit je met Albeda en het leerbedrijf een overeenkomst, dit noemen we de praktijkovereenkomst. Hierin staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het leerbedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door alle partijen digitaal ondertekend.

De bijbehorende algemene voorwaarden vind je hier.

Melden stagediscriminatie en stagemisstanden

Albeda hecht veel waarde aan een veilig leer- en  werkklimaat. Daarom is het belangrijk dat iedere student gelijke kansen heeft op het vinden van een stage/bpv-plek en dus ook op een gelijke manier behandeld wordt tijdens de stage.

Toch kan het voorkomen dat sommige leerbedrijven zich niet aan de regels houden. Dit noemen we een stagemisstand. 

Bij een stagemisstand is sprake van één of meer van de volgende zaken, bijvoorbeeld als je

  • denkt dat het stagebedrijf de wet overtreedt;
  • denkt dat er gevaar dreigt voor jezelf of één van de werknemers;
  • je niet veilig voelt, bijvoorbeeld door ongewenst gedrag.

We hopen natuurlijk dat het niet voorkomt. Mocht dit wel het geval zijn, vindt Albeda het belangrijk dat dit gemeld wordt, zodat we je kunnen helpen. 

Je kunt dit melden bij jouw slb'er, door een email te sturen naar het klachtenloket: [email protected] óf door het contactformulier in te vullen.