mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Man geeft vrouw advies in supermarkt

Retailspecialist

Als professional met een commerciële instelling ga jij voor tevreden klanten. Als retailspecialist weet je alles over de producten die je verkoopt en je kunt de klant daarom goed adviseren. Je kunt collega’s aansturen en verbetert het verkoopproces. Wil jij die retailspecialist worden die alles onder controle heeft? Volg je opleiding Retailspecialist dan bij Albeda! 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Deze opleiding gaat je helpen een topper te worden in het verkoopvak! Je maakt namelijk kennis met interessante zaken zoals verkoopgesprekken voeren, hospitality, een winkel inrichten, de klantreis, visual merchandising, reclame maken en producten inkopen. Wat je tijdens deze opleiding nog meer leert? Allereerst leren we je belangrijke werknemersvaardigheden voor de toekomst. Denk hierbij aan samenwerken en overleggen, probleemoplossend vermogen en kritisch denken.

Je werkt in een winkel en bent onder andere bezig met:  

  • Visual merchandising.
  • Begeleiden van de klantreis.
  • Voeren van verkoopgesprekken en klanten adviseren.
  • Instrueren van collega’s bij verkoopactiviteiten.
  • Uitvoering geven aan hospitality (gastvrijheid).
  • Analyseren van verkoopresultaten en verbetervoorstellen doen.

Praktijk
Deze opleiding volg je in de bbl-vorm (beroepsbegeleidende leerweg). Dat betekent dat je één dag in de week les volgt en de overige dagen bij een leerbedrijf werkt. Je moet 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf werken. Je werkt zelfstandig en wordt vanuit school begeleid. Wil je de opleiding liever in bol-vorm (beroepsopleidende leerweg) volgen, klik dan hier

Hoe je bij ons leert

  • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in je leerbedrijf.
  • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
  • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
  • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding Retailspecialist kun je aan de slag als verkoper. Je geeft advies aan klanten en collega’s, bent voortdurend bezig met het verbeteren van de verkoopprocedures en zorgt voor een nette verkoopruimte. Daarnaast houd je in de gaten of de producten op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd. Is de etalage mooi ingericht? Zijn de vakken goed gevuld? Als verkoopspecialist weet je alles over het assortiment in jouw winkel.
Ook kun je als leidinggevende aan de slag. Dan vertel je je medewerkers welke taken ze moeten uitvoeren. Uiteraard zorg je ervoor dat alle goederen goed worden ontvangen en opgeslagen. Ook thema’s zoals diefstalbestrijding, hygiëne en het bestelproces komen aan bod. Je kunt na je opleiding aan de slag bij zowel klein-, midden- als grootwinkelbedrijven.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Wil je je voor een bbl-opleiding aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, houd dan rekening met:

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. In sommige gevallen betaalt de werkgever deze kosten. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als retailspecialist ben je sociaal vaardig, heb je een klantgerichte houding en ben je flexibel. Je hebt geen 9-tot-5 mentaliteit en bent bereid om tijdens avonden en weekenden te werken zonder dat je in de stress schiet. Daarnaast ben je commercieel ingesteld en ben je voortdurend bezig met een goede service richting je klanten. Je weet hoe je klanten op een nette en professionele manier te woord kunt staan. Daarbij is het van belang dat je goed kunt onderhandelen en overtuigen.

Richting je collega’s, leidinggevenden en klanten laat je zien dat je gemotiveerd bent en plezier hebt in je werk. Als retailspecialist ben je een echte teamplayer die weet hoe je goed kunt samenwerken met collega’s. Je ziet welk werk nog gedaan moet worden en neemt initiatief zonder dat er een leidinggevende aan te pas komt. De retailspecialisttaken voer je zorgvuldig uit zodat het risico’s op fouten klein is. Zo stel je veel klanten tevreden.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 300 aan boeken en licenties.

Om de opleiding met meer succes te kunnen volgen, vinden wij het belangrijk dat je kunt beschikken over een laptop. Bekijk hier de Specificaties voor een laptop.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

In de intake kijken we naar jouw mogelijkheden en werkervaring en geven we je advies over niveau 3 of niveau 4, en over de keuze voor bbl of bol. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op het juiste niveau kunt starten zodat je met succes de opleiding kunt afronden!

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Daarnaast krijg je gerichte opdrachten rondom dat thema, die je uitvoert in je leerbedrijf. Je ontwikkelt hiermee ook jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Leren kan overal!
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Zowel vanuit je leerbedrijf als de klas doe je nieuwe kennis en inzichten op. Ook leer je vanuit huis (digitaal), waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je vanuit je leerbedrijf sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na de opleiding Retailspecialist kun je doorstromen naar de opleiding Retailmanager (Manager retail) (bbl) of Retailmanager (Manager retail) (bol).

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je een andere opleiding met dezelfde raakvlakken? Bekijk dan de opleiding Commercieel medewerker.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25809
Niveau
niveau 3
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo