mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Issam

‘Geen dag is hetzelfde, er gebeuren altijd nieuwe dingen in de horeca’

Maar liefst acht studenten van Albeda cluster Hospitality reizen op 4 november naar Riga voor de jaarlijkse vakwedstrijden tussen 4 en 9 november van de AEHT (Association Européenne des ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme). Wie zijn ze? Wat drijft ze? En hoe bereiden ze zich voor?  

Issam Adra, 24 jaar, volgt de opleiding Leidinggevende bediening niveau 4 bij Albeda Horecacollege, locatie De Vloot, in Maassluis. Issam zit in het vierde en laatste jaar van zijn opleiding. 

Waarom volg je deze opleiding?  
“Na het afronden van de opleidingen Gastheer/gastvrouw niveau 2 en Zelfstandig gastheer/gastvrouw niveau 3, wilde ik verder met een nieuwe uitdaging. Mijn leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen, het financiële deel van de horeca onder de knie krijgen en nieuwe ervaringen opdoen. Bij Albeda Horecacollege heb ik het naar mijn zin, dus alle horeca-opleidingen blijf ik er volgen. De docenten halen het beste in mij naar boven. We leren veel in de praktijk op school en tijdens stages. Ik heb ondertussen veel wijnkennis opgedaan en tafelbereidingen geleerd. Maar ook hoe ik zelf een restaurant kan beginnen bijvoorbeeld. Alle docenten stimuleren internationale ervaring op te doen in de horeca, door bijvoorbeeld culinaire studiereizen te organiseren en mee te doen aan wedstrijden.” 

Waarom doe je mee aan deze wedstrijd? 
“Al eerder deed ik mee aan een koffiewedstrijd bij mijn eerste opleiding. Dus ik weet een klein beetje hoe het is. Deze wedstrijd in Letland is een van de grootste Europese wedstrijden met meer dan 500 studenten uit 25 landen. Het lijkt me leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, samen te werken met Europese medestudenten en nieuwe dingen te leren. We zeggen bij Albeda altijd dat we voor goud gaan, dus daar gaan we voor!”  

Hoe bereid je je voor? 
“Door heel veel te trainen met docenten en de koffieleverancier op school. Verder veel lezen, proeven en temperaturen uitvogelen. In het begin was alles net scheikunde voor mij. Koffie zetten is echt een kunst heb ik ondertussen geleerd. Ik moet drie verschillende soorten koffie maken: een cappuccino, espresso en een koffie volgens aanwijzingen uit een ‘black box’, die ik daar zal krijgen. Spannend allemaal, maar ik ga wel winnen!”  

Wat vind je het leukste aan de horeca? 
“Geen dag is hetzelfde, er gebeuren altijd nieuwe dingen in de horeca en je ontmoet altijd weer nieuwe mensen. De gezelligheid en samen een mooie tijd beleven, vind ik het allerleukste. Mooie wijnen en lekker eten serveren aan mijn gasten. Anderen blij maken en daar word ik zelf ook weer blij van. Het is gewoon het leukste beroep dat ik ken!” 

Heb je verder nog hobby’s? 
“Alles wat met wijn te maken heeft. Veel proeven en opzoeken waar het vandaan komt, welke druif, welk gebied enzovoorts. Gamen vind ik ook leuk. En met mijn vrienden op stap; gezellig samen ergens een biertje of een cocktail drinken! Geen koffie, haha!” 

Voor welk hapje en drankje kunnen ze jou wakker maken? 
“Ik vind alles lekker, maar als ik moet kiezen, dan een pizza of shoarma.”  

Als je een ingrediënt, gerecht of drankje zou mogen zijn, wat zou je dan kiezen? 
“De witte wijn die ik ooit proefde in Toscane, tijdens een culinaire studiereis met school. Een witte Tignanello, zoiets lekkers heb ik nog nooit geproefd!” 

Wat is je toekomstdroom? 
“Een sterrenrestaurant beginnen. Het hoge niveau ervan spreekt mij heel erg aan. Ik houd ervan dat alles op detailniveau geregeld wordt met mooie witte lakens, perfecte wijnen en bijzonder eten. Heel strak ingericht, heel netjes en verzorgd een onvergetelijke tijd bezorgen aan mijn gasten, geweldig lijkt me dat. Ik heb ooit stage gelopen in een sterrenrestaurant in Delft. Dat vond ik zo inspirerend, dat wil ik ook heb ik sindsdien besloten.”