Medewerkers met een migratieachtergrond zijn een verrijking voor de zorg. Ze kunnen de kloof overbruggen naar cliënten met een migratieachtergrond. Sommigen hebben wel een extra steuntje in de rug nodig om een studie te kunnen volgen. Voor hen heeft Albeda Zorgcollege het Dunya-traject. De Dunya-studenten blijken echte doorzetters: “Ze halen hun diploma vaak nog sneller dan andere studenten.”
Karima Hibout kwam vijf jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland. Ze wilde graag in de zorg werken. Die belangstelling werd gewekt door het vrijwilligerswerk dat ze deed in Marokko, voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ook in Nederland werkte ze als vrijwilliger, onder andere bij Stichting Mano. Maar om een studie Maatschappelijke zorg te volgen, was ze de taal niet voldoende machtig. Zo kwam ze terecht bij Dunya.
Eén dag extra naar school
“Dunya is een traject voor studenten voor wie Nederlands niet de moedertaal is,” vertelt Karima. Deelnemers volgen de gewone bbl-opleiding Maatschappelijke zorg op niveau 3. Daarbij gaan ze in het eerste jaar één dag extra naar school. “Dan leren ze niet alleen de taal maar bijvoorbeeld ook studievaardigheden of digitale vaardigheden. Sommige mensen zijn al tien jaar niet meer naar school gegaan, zij hebben moeite om weer te starten. En ze waren gewend aan papier en boeken, terwijl nu veel digitaal gaat.” De deelnemers van Dunya zijn heel divers, vertelt Alon Klaver, coördinator van het traject. “We hebben nieuwkomers, maar ook mensen die hier al vijfentwintig jaar zijn. Sommige zijn theoretisch opgeleid, zoals Karima, zij heeft in Marokko biologie gestudeerd. Of ze zijn apothekersassistente of verpleegkundige geweest. Andere hebben nog nooit gewerkt en hebben dus een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dan steunen we ze ook in werknemersvaardigheden, sociale competenties, zelfvertrouwen.“
“Na één jaar zijn de vaardigheden voldoende bijgespijkerd”
Sneller dan gemiddeld
Na het eerste jaar zijn de vaardigheden van de deelnemers voldoende bijgespijkerd om de rest van de studie zonder extra begeleiding af te ronden. En dat gaat voorspoedig: “Van de eerste lichting hebben zes van de tien deelnemers in tweeënhalf jaar hun diploma gehaald. Dat is vaak nog sneller dan gemiddeld,” vertelt Alon. “Van hen doen er nu vijf de verkorte route van niveau 4: binnen een jaar, dat is heel knap.”
“Deze mensen zijn blijvers”
Die mooie resultaten van de Dunya-studenten weerleggen de vooroordelen waar niet-Nederlandse werkzoekenden vaak tegenaan lopen. Alon: “Als sollicitanten de taal niet goed spreken, worden hun kwaliteiten lager ingeschat. Dat blijkt uit onderzoeken. Ook twijfelen werkgevers of deze studenten het werk wel aankunnen: ‘Onze doelgroep van ouderen of mensen met een beperking heeft een complexe problematiek, daarvoor heb je de taal nodig om goed te kunnen communiceren’, zeggen ze. Soms is dat zeker het geval. Maar als je werkt met dementerende ouderen heb je minstens zoveel aan non-verbale communicatie. Ook bij mensen met een ernstige beperking zijn sociale competenties belangrijker dan taalvaardigheid.”
Personeelstekort
Bovendien brengen Dunya-deelnemers diversiteit in de zorgteams, die broodnodig is voor de toekomst. Karima: “Steeds meer cliënten in de zorg zijn migranten of vluchtelingen. Zij spreken weinig Nederlands en hebben behoefte aan iemand die hen begrijpt. Met een paar woorden in hun eigen taal bouw je dan echt sneller vertrouwen op.” En dan is er nog het personeelstekort, vult Alon aan: “Dat wordt de komende twintig jaar alleen maar meer, terwijl we een grote groep onbenut arbeidspotentieel hebben. Deze mensen zijn blijvers: ze zijn gemotiveerd, ze zijn doorzetters. We gaan hen hard nodig hebben.”
Ook voor uw organisatie?
Het Dunya-traject werkt samen met Gemiva, CityKids, Philadelphia en Humanitas.
Kunnen Dunya-studenten ook iets betekenen voor uw organisatie? Of wilt u meer weten?
Neem contact op met Alon Klaver: [email protected]
Op de foto: Alon Klaver en Karima Hibout