Meer info over de opleiding
Tijdens de opleiding Doktersassistent volg je de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je leert alles over het uitvoeren van intakegesprekken en het plannen van dagelijkse handelingen. Je zorgt ervoor dat een patiënt snel de juiste zorg krijgt en dat de wachttijden kort blijven. Je werkt graag zelfstandig, maar vindt het ook prettig om in een vast team te werken. Ook heb je een sociale en dienstverlenende instelling. Je gaat dus graag met mensen om. Bovendien kan je je hoofd koel houden en beschik je over organisatietalent.
Wat leer je tijdens de opleiding Doktersassistent?
Als doktersassistent sta je patiënten te woord. Je bent het eerste aanspreekpunt. Je regelt het dagelijkse spreekuur, beantwoordt telefoontjes en ontvangt de patiënten. Je zorgt ervoor dat dossiers en instrumenten klaar liggen voor de arts. Daarnaast verzorg je de administratie.
In de lessen doe je voldoende kennis en ervaring op voor je toekomstige beroep. Deze bbl-opleiding is heel gevarieerd. Soms heb je een klassikale les en daarna voer je weer een individuele opdracht uit. Ook werk je geregeld in groepjes, waarbij je een case moet voorbereiden en presenteren.
Naast veel vaktheorie, leer je om kleine medisch-technische handelingen uit te voeren, zoals het geven van injecties, het opmeten van de bloeddruk van een patiënt en het uitspuiten van oren. Deze handelingen oefen je eerst op school en later op je stage, onder begeleiding van een gediplomeerd collega. Aan het eind van de opleiding kun je de vaardigheden perfect en helemaal zelfstandig uitvoeren.
Lessen en stage
Als je kiest voor de bbl-opleiding Doktersassistent, dan ga je elke week op één vaste dag naar school en ben je minimaal drie dagen per week aan het werk als leerling-doktersassistent bij je stagebedrijf. Hier word je begeleid door een opgeleide doktersassistent. Deze geeft je feedback op de praktijkopdrachten die je uitvoert. Op school krijg je algemene lessen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Toetsen en examens
Gedurende deze tweejarige bbl-opleiding worden er op verschillende momenten kennistoetsen en casustoetsen afgenomen. Bij de casustoetsen wordt er gekeken hoe je handelt bij een praktijksituatie. Na de afronding van alle toetsen en opdrachten, krijg je een theorie- en praktijkexamen. De examens krijg je op school en op je stage. Verder doe je een landelijk examen Nederlands, Engels en rekenen. Als je voor alle examens een voldoende hebt gehaald, ben je geslaagd. Je kunt dan aan de slag als gediplomeerd doktersassistent.
De keuzegids mbo 2016 heeft de bbl-opleiding Doktersassistent van Albeda Zorgcollege zeer positief beoordeeld. Om deze reden heeft de opleiding het kwaliteitszegel Topopleiding gekregen.
Sluit