mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

oor onderzoek
onderzoek
uitvragen
injecteren
bloedafname

Doktersassistent

Wil je met mensen werken en sta je graag voor anderen klaar? Hou je van variatie en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan past de opleiding Doktersassistent perfect bij je.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele, verkorte en maatwerk routes mogelijk.
Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding. Bent u werkgever en wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar relatiebeheer ([email protected]).

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding Doktersassistent volg je de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je leert alles over het uitvoeren van intakegesprekken en het plannen van dagelijkse handelingen. Je zorgt ervoor dat een patiënt snel de juiste zorg krijgt en dat de wachttijden kort blijven. Je werkt graag zelfstandig, maar vindt het ook prettig om in een vast team te werken. Ook heb je een sociale en dienstverlenende instelling. Je gaat dus graag met mensen om. Bovendien kan je je hoofd koel houden en beschik je over organisatietalent.

Wat leer je tijdens de opleiding Doktersassistent?
Als doktersassistent sta je patiënten te woord. Je bent het eerste aanspreekpunt. Je regelt het dagelijkse spreekuur, beantwoordt telefoontjes en ontvangt de patiënten. Je zorgt ervoor dat dossiers en instrumenten klaar liggen voor de arts. Daarnaast verzorg je de administratie.

In de lessen doe je voldoende kennis en ervaring op voor je toekomstige beroep. Deze bbl-opleiding is heel gevarieerd. Soms heb je een klassikale les en daarna voer je weer een individuele opdracht uit. Ook werk je geregeld in groepjes, waarbij je een case moet voorbereiden en presenteren.

Naast veel vaktheorie, leer je om kleine medisch-technische handelingen uit te voeren, zoals het geven van injecties, het opmeten van de bloeddruk van een patiënt en het uitspuiten van oren. Deze handelingen oefen je eerst op school en later op je stage, onder begeleiding van een gediplomeerd collega. Aan het eind van de opleiding kun je de vaardigheden perfect en helemaal zelfstandig uitvoeren.

Lessen en stage
Als je kiest voor de bbl-opleiding Doktersassistent, dan ga je elke week op één vaste dag naar school en ben je minimaal drie dagen per week aan het werk als leerling-doktersassistent bij je stagebedrijf. Hier word je begeleid door een opgeleide doktersassistent. Deze geeft je feedback op de praktijkopdrachten die je uitvoert. Op school krijg je algemene lessen, Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Toetsen en examens
Gedurende deze tweejarige bbl-opleiding worden er op verschillende momenten kennistoetsen en casustoetsen afgenomen. Bij de casustoetsen wordt er gekeken hoe je handelt bij een praktijksituatie. Na de afronding van alle toetsen en opdrachten, krijg je een theorie- en praktijkexamen. De examens krijg je op school en op je stage. Verder doe je een landelijk examen Nederlands, Engels en rekenen. Als je voor alle examens een voldoende hebt gehaald, ben je geslaagd. Je kunt dan aan de slag als gediplomeerd doktersassistent.

De keuzegids mbo 2016 heeft de bbl-opleiding Doktersassistent van Albeda Zorgcollege zeer positief beoordeeld. Om deze reden heeft de opleiding het kwaliteitszegel Topopleiding gekregen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als doktersassistent kun je aan de slag bij tal van instellingen in de gezondheidszorg. De meeste doktersassistenten zijn werkzaam bij een huisartsenpost, polikliniek, gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk. Verder kun je aan het werk bij een arbodienst, de GGD of een instelling voor jeugdgezondheidszorg. Je kunt ook kiezen voor een baan bij een bloedtransfusiedienst, een laboratorium of de medische dienst van een bedrijf.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.

 

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als doktersassistent vorm je de schakel tussen de arts en de patiënt. Je bent klantvriendelijk en stressbestendig. Je stelt je professioneel op en blijft rustig in stresssituaties. Verder ga je zorgvuldig met de gegevens van patiënten om en behandel je iedereen altijd met respect.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 325 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 460 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden dan is dit wel mogelijk, maar moet je rekening houden met:

  • Zonder werkgever zijn de kosten voor dit traject voor jouw rekening. Deze zijn voor het eerste leerjaar tussen 700 en 1200 euro.
  • Je krijgt voor dit traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject.

Wil je je aanmelden zonder werkgever neem dan eerst contact op met: 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je terecht op stagemarkt.nl

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de gezondheidszorg, zoals de opleidingen Verpleegkunde, Logopedie of Fysiotherapie. Het is weer afhankelijk van de toelatingseisen van het hbo of je de opleiding kunt volgen.
Je kunt ook de verkorte opleiding Pedicure volgen en als (zelfstandig) pedicure aan de slag gaan.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een andere opleiding in de gezondheidszorg? Bekijk dan eens de andere varianten, zoals de opleiding tot Apothekersassistent.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25695
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
februari, augustus
Opleidingstype
Mbo