Vandaag vond er bij Albeda een drukbezochte bijeenkomst plaats over veiligheid in en om de scholen. Het evenement trok ruim vijftig vertegenwoordigers uit het onderwijs, de politie, gemeenten, hulpverleners en andere organisaties. Het programma bood een diversiteit aan sprekers en presentaties, gericht op het bevorderen van een veilige leeromgeving. De bijeenkomst werd geopend door Ron Kooren, voorzitter van het college van bestuur van Albeda. Hij benadrukte het belang van informatie-uitwisseling tussen alle betrokken instanties om jongeren zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. “Onze jongeren lopen de kans slachtoffer te worden van criminele organisaties. Informatie-uitwisseling met onderwijsinstellingen is ontzettend belangrijk om jongeren een echte kans te kunnen bieden. Daarnaast ontbreekt het in Nederland aan een visie op wat we van onze jeugd verwachten en wat we hen te bieden hebben. Daarom gaan wij hier in Rotterdam werk van maken”, aldus Ron Kooren.
Voorkomen is beter dan genezen
Het preventieplan en de aanpak van Albeda stonden centraal tijdens de presentatie van Rachèl Tak en Dirk Jan Verstraten, vertegenwoordigers van Albeda. Ze deelden inzichten en best practices met betrekking tot het voorkomen van onveilige situaties en het effectief reageren op incidenten binnen de schoolgemeenschap. “Om jongeren goed te kunnen begeleiden is informatie-uitwisseling cruciaal. Wij hopen dat we hiervan gezamenlijk werk maken en het belang van de jongeren vooropstellen. Voorkomen is immers beter dan genezen”, benadrukt Rachèl Tak, adviseur sociale veiligheid bij Albeda.
Voorlichting over gevaren van criminaliteit
Erik Venema, afgevaardigde van de politie en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en Thomas Schippers, wijkagent in Pendrecht, gaven een presentatie over criminele uitbuiting in Rotterdam. Zij illustreerden de omvang van het probleem rondom ‘uithalers’ en benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen onderwijsinstellingen en wetshandhavingsinstanties om dit probleem aan te pakken. “We investeren samen met de gemeente Rotterdam in verschillende programma’s om jongeren te behoeden voor een leven als uithaler. Zo hopen we dat jongeren begrijpen dat de belofte van snel geld verdienen gevaren kan opleveren voor hunzelf en hun naasten”, aldus Thomas Schippers.
Virtual Reality (VR) weerbaarheidsprogramma's van de politie
Cynthia Blok en Stephanie Bos van Reclassering Nederland bespraken de relatie tussen reclassering en onderwijsinstellingen. Ze belichtten de rol van de reclassering bij het ondersteunen van jongeren met een strafrechtelijke achtergrond en het bevorderen van een succesvolle re-integratie in de maatschappij.
De laatste sprekers waren van afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie en zij spraken over de ontwikkelingen en trends op het gebied van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Esmee Huijps en haar collega deelden inzichten en belangrijke informatie om bewustwording te creëren en deelnemers te informeren over dit serieuze probleem. Aansluitend was er een lunch, waarbij de deelnemers kennis konden maken met Virtual Reality (VR) weerbaarheidsprogramma's van de politie. Deze programma's zijn ontworpen om professionals inzicht te geven in hoe jongeren benaderd worden door criminelen.
De bijeenkomst bij Albeda was een succesvolle gelegenheid om kennis te delen, bewustwording te vergroten en samenwerking te bevorderen op het gebied veiligheid in en om de scholen. Bekijk hier de foto's van de bijeenkomst.