Op donderdag 15 december ging staatssecretaris Günay Uslu in gesprek met studenten van Albeda over vrijheid, media en cultuur. Deze bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van het Nationaal Gesprek over Vrijheid waarbij gesprekken worden gevoerd tussen generaties, studenten van het middelbaar beroepsonderwijs en bestuurlijk Nederland over burgerschap en democratie.
“Blijf in jezelf geloven want de jongeren maken de toekomst.”
In een College Tour-achtige setting ging staatssecretaris Günay Uslu in gesprek met studenten van Albeda Danscollege en Albeda College Economie & Ondernemen. De bijeenkomst werd gemodereerd door programmamaker Zara Toksöz van De Balie. Uslu gaf een inspirerende en persoonlijke inleiding over haar jeugd, loopbaan en drijfveren. “Ik wilde als kind journalistiek of rechten studeren, maar ik kreeg een lbo-advies van mijn basisschool. Uiteindelijk ben ik toch naar de mavo gegaan en heb ik rechten en geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.” De staatssecretaris benadrukte richting de studenten dat jongeren de toekomst gaan maken en dat het ontzettend belangrijk is om in jezelf te blijven geloven. Op de vraag waarom Uslu er voor heeft gekozen om de politiek in te gaan, antwoordde ze: “Tijdens de coronacrisis ging de culturele sector dicht en dat was het moment voor mij dat ik dacht hier moet ik wat aan doen. Cultuur is heel erg divers en goed voor ons lichaam en onze geest en daarom zo ontzettend belangrijk.”
Vrijheid van meningsuiting voor iedereen
Een van de studenten vroeg aan de staatssecretaris waarom we in Nederland steeds meer een cancelcultuur hebben. “Iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, maar hoe vrij zijn we in Nederland als je mening bekritiseerd en gecanceld wordt. Daarnaast is de afstand tussen de regering en de burger heel erg groot. Daar moet ook wat aan gebeuren. Ik vind je inbreng erg verfrissend”, reageerde Uslu. “Ik ben het met je eens dat je mensen niet mag cancelen en dat de afstand tussen burgers en de politiek groot is. Vrijheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid. Wat kunnen we volgens jou daar aan doen?” “Door mensen meer te betrekken bij beleid en besluitvorming. Burgers en vooral jongeren moeten meer een stem krijgen. Politici moeten meer werkbezoeken organiseren en meer gesprekken voeren met burgers en zo informatie ophalen over wat er in de samenleving speelt”, aldus één van de studenten.
Burgerschapsvorming door waardevolle gesprekken
Binnen het burgerschapsonderwijs van Albeda bereiden wij onze studenten voor en maken we ze weerbaar in het voeren van goede gesprekken. “Je ziet dat door dit soort bijeenkomsten drempels tussen politiek en jongeren verdwijnen. Jongeren voelen zich meer gehoord en er ontstaan zo waardevolle gesprekken”, aldus Ellie Miedema, docent office & management.
Klik hier voor de foto’s.
Voor meer informatie:
Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is onderdeel van de strategische programma’s van Albeda. Voor meer informatie over deze programma’s kun je contact opnemen met Gyzlene Kramer-Zeroual | programmadirecteur Strategie en Gelijke Kansen | [email protected].
Voor persvragen:
Rateb Abawi I Woordvoerder en Strategisch Adviseur CvB Albeda I [email protected].
Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.