17 april vond een inspirerende bijeenkomst plaats in restaurant Albeda Vipz. De bijeenkomst werd georganiseerd door Springplank in samenwerking met het Albeda en gehost door horeca-studenten. In een informele setting gingen studenten in gesprek met ambtenaren, werkgevers, Maatschappelijke Diensttijdpartners (MDT) en mentoren over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Centraal stond de vraag: hoe zorgen we er samen voor dat studenten de juiste kansen krijgen op een betekenisvolle stage en toekomstbestendige loopbaan?
De studenten deelden openhartig hun ervaringen rondom het vinden van een stageplek en de uitdagingen die zij hierbij tegenkomen. Aan diverse tafels spraken zij met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en het publieke domein over mogelijke oplossingen. Er werd actief meegedacht over thema’s die nu urgenter zijn dan ooit, zoals het belang van goede begeleiding tijdens stages, het bieden van een eerlijke stagevergoeding, en het creëren van stageplaatsen die aansluiten bij de talenten en vaardigheden van studenten.
Een retailstudent verwoordde het treffend: “Ik wil graag taken doen tijdens mijn stage waar ik iets van leer, en niet alleen maar vakken vullen en schoonmaken.” Daarnaast werd de ervaring gedeeld dat MBO-1 studenten soms worden buitengesloten: “Als je zegt dat je een MBO-1 student bent, gaan werkgevers vaker twijfelen en nemen ze ons niet aan als stagiair. Maar waar moeten we dan beginnen?”
Simone Fredriksz, bestuurder bij Albeda, opende de bijeenkomst:
“Het thema van vandaag is erg belangrijk. Een stage is in het mbo geen bijzaak – het is een verplicht onderdeel van de opleiding. En dat maakt het vinden van een geschikte stage niet alleen wenselijk, maar essentieel. Het is van belang dat studenten van álle niveaus de kans krijgen om hun talenten in de praktijk te ontwikkelen. Die verantwoordelijkheid ligt bij ons als onderwijsinstelling, maar ook bij het werkveld. Zonder stage, geen diploma. En zonder diploma, geen vliegende start op de arbeidsmarkt.”
Verder kijken dan diploma’s
Wim Saris, Directeur Generaal Dienst Justitiële Inrichtingen, benadrukte het belang van een bredere blik bij het aannemen van jonge talenten:
"We moeten echt verder kijken dan alleen diploma’s. Veel studenten brengen een bak aan levenservaring mee die ook van grote waarde is op de werkvloer."
Boudewijn Bakker, namens de MBO-directie van het Ministerie van OCW, verwees naar bestuurlijke afspraken waarin is vastgelegd dat er binnen het landelijk stagepact wordt gewerkt aan structurele stagevergoedingen binnen cao’s.
"Een stagevergoeding zou geen gunst moeten zijn, maar een vast onderdeel van goed werkgeverschap."
Samenwerking als sleutel
Tasnim van den Hoogen, directeur MDT bij het Ministerie van OCW, benadrukte de waarde van samenwerking tussen onderwijs, MDT partners en werkgevers binnen het programma Springplank om studenten optimaal te begeleiden richting werk. Door mee te doen aan een MDT-project kunnen studenten met begeleiding op maat, talenten en vaardigheden ontwikkelen, iets doen voor een ander en hun netwerk uitbreiden. Dat helpt bij het vergroten van zelfvertrouwen en het zichtbaar maken van wat je in je mars hebt. En dat kan weer helpen om hun opleiding af te ronden en een passende plek op de arbeidsmarkt te vinden.
Oproep aan de jongeren
Horecaondernemer Younes sloot de bijeenkomst af met een krachtige boodschap aan de aanwezige studenten:
"Investeer in jezelf, in je eigen toekomst. Geef niet op en wees zichtbaar!"
De bijeenkomst werd ervaren als waardevol, motiverend en vooral verbindend. Het laat zien hoe belangrijk het is om studenten actief te betrekken bij het vinden van oplossingen, deze ook daadwerkelijk uit te voeren en hoe samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven hierin het verschil maakt.
Wil je als onderwijsinstelling, werkgever of maatschappelijke organisatie ook hieraan bijdragen of meer weten over Springplank? Neem dan contact op met Christien van Rijs, Alliantiecoördinator Springplank: c.vanrijs@maatschappelijkealliantie.org.
Springplank is een initiatief van de Maatschappelijke Alliantie. De Maatschappelijke Alliantie zet publiek-private samenwerkingen op om schaalbare oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.