mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Ondertekening

Koningin Máxima aanwezig bij presentatie rapport ‘Prestatiedruk in het mbo’

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, was woensdagmiddag 18 september aanwezig bij de presentatie van het rapport ‘Prestatiedruk in het mbo’ bij Albeda in Rotterdam. 

De bijeenkomst was georganiseerd door Mind Us en vond plaats op de hoofdlocatie van Albeda aan de Rosestraat. Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over mentale gezondheid in het mbo en de rol van prestatiedruk. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd en het eerste exemplaar werd overhandigd aan Koningin Máxima.

Het Trimbos-instituut, Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, Pharos, Universiteit Utrecht en het Erasmus SYNC Lab hebben in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek gedaan naar prestatiedruk en stress bij studenten in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast is er een handreiking ontwikkeld met oplossingsrichtingen voor onderwijsinstellingen, mbo-studenten en de overheid om prestatiesdruk en stress te voorkomen of te verminderen.

De bijeenkomst werd geopend met een welkom aan de Koningin en aanwezigen door Simone Fredriksz en Ron Kooren, college van bestuur van Albeda. Bijzondere rol was er voor student Boris Hoogenberg, student van de opleiding Social werker en studentcoach, welke deelnam aan de paneldiscussie. Na het plenaire gedeelte, gepresenteerd door Albeda ambassadeur Sander de Kramer gingen de genodigden uiteen in verschillende sessie over het onderwerp prestatiedruk in het mbo.

Er was ook een workshop waarbij studenten van Albeda in gesprek gingen met de Koningin over het onderwerp prestatiedruk en welke oplossingen zij zien. Zij spraken uit eigen ervaring, maar ook vanuit hun rol als studentcoach waarin zij gesprekken voeren met studenten over zaken waar zij problemen mee hebben, het zoeken naar oplossingen en het bieden van de juiste ondersteuning.

Lees het rapport ‘prestatiedruk in het mbo’.

Lees meer informatie over Mind Us.

Download hier de concrete tips van studenten.

Bekijk hier de foto's van de bijeenkomst

Fotografie: Robin Utrecht