Albeda legt focus op mentale gezondheid van jongeren met indringende fototentoonstelling
Jongeren hebben steeds vaker en meer mentale gezondheidsuitdagingen. Albeda wil mentale gezondheid normaliseren en bespreekbaar maken bij haar studenten en medewerkers. De vandaag geopende fototentoonstelling 'Getekend door het leven' met persoonlijke verhalen van jonge Rotterdammers draagt hieraan bij.
Je mag er zijn, ook met een verhaal op je lijf.
Deze bijzondere tentoonstelling, die door het Trajectbureau van Albeda is georganiseerd, vertelt de krachtige verhalen van de jongeren, vastgelegd op beeld en ondersteund door mooie gedichten. Hun lichaamstekeningen dienen als een canvas waarop ze hun persoonlijke reis, worstelingen, lessen en herinneringen delen. Maar bovenal bieden ze een kijkje in de bredere uitdagingen waar onze samenleving voor staat.
Gerdien Hoogmoed - Compagnie, directeur Trajectbureau en Onderwijs & Kwaliteit opende de fototentoonstelling met een mooie quote: 'De kleuren die je in je dagelijks leven opdoet, vormen de tekeningen in je leven'. Manager ondersteuning Eus Hehanussa hield een pleidooi om mentale gezondheid te normaliseren. Met haar team wordt een Albeda brede aanpak mentale gezondheid ontwikkeld, die uiteindelijk deel van het onderwijscurriculum uitmaakt. Hierin is praten over dit onderwerp normaal om zo meer eigen regie te krijgen om mentale problemen op te pakken.
Getekend door het leveren vertelt en toont de verhalen van veertien moedige Rotterdamse jongeren uit de jeugdhulp. De Rotterdamse fotografe Marieke Struijck licht tijdens de opening het maakproces met de jongeren en het doel van de fototentoonstelling toe. De tentoonstelling is het resultaat van de jongeren zelf. Ze hebben de regie gehad over hoe ze werden geportretteerd en welke aspecten van hun verhaal ze wilden delen. Die vrijheid was essentieel voor deze tentoonstelling. In de portretten zie je de schoonheid in hun veerkracht, die verder reikt dan hun persoonlijke ervaringen en ons allen uitnodigt om gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen voor een inclusieve en ondersteunende samenleving. Marieke sloot de opening af met een mooi advies: ‘Als we dit met z’n allen kunnen delen, zijn we niet alleen.”
De fototentoonstelling is vrij toegankelijk en te zien tot 29 maart 2024 op Albeda-locatie Rosestraat 1101 in Rotterdam.
De fototentoonstelling is een initiatief van jongeren van Levvel. Dit jaar heeft ExpEx Rotterdam in samenwerking met Gemeente Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum gehoor gegeven aan dit idee. ExpEx staat voor Experienced Experts en bestaat uit een team van jonge ervaringsdeskundigen die de jeugdhulp structureel willen verbeteren. ExpEx is een samenwerkingsverband van iHUB, Enver en Youz.