mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Brandon Bos

Brandon Bos, docent Albeda Danscollege, maakt choreografieën voor olympische turnploeg

Brandon Bos, 28 jaar, is docent bij Albeda Danscollege. Als dansdocent verzorgt hij de lessen Modern bij de studenten (coördinerend) Dansinstructeur in leerjaar 1 t/m 3. Daarnaast is hij mentor in leerjaar 2 bij Allround dans en begeleidt hij de examens lesgeven bij de 3e jaars studenten Allround dans. 

Als dansdocent is Brandon al enkele jaren actief in het turnen. Het begon klein, destijds in Utrecht, met lessen aan een aantal turn(st)ers. Er kwamen er steeds meer en steeds meer bekendere namen. De turn(st)ers waren zo enthousiast over de lessen en choreografieën van Brandon dat het als een lopend vuurtje de ronde deed. 

Zo’n anderhalf jaar geleden werd Brandon benaderd door de turnbond met de vraag of hij zich bij de turnploeg wilde aansluiten. Hij kreeg de opdracht om voor de vrouwen de oefeningen voor op de balk en de choreografieën voor de vloer te bedenken. Ondertussen begeleidt Brandon de senioren, de junioren en de landelijke talenten. Een mooie en unieke positie. 

Het avontuur voor Brandon begon vorig jaar in Antalya, waar hij tijdens het EK met het damesteam meeging en waar het team de bronzen medaille pakte. En afgelopen voorjaar ging hij als coach mee naar het EK in Rimini. 

“Het is enorm spannend straks in Parijs. We doen het echt samen. Als die hele oranje ploeg daar straks loopt ben ik heel trots. Daar zit dan echt een deel van mijn werk in.” 

Als choreograaf heeft Brandon een belangrijke rol binnen TeamNL. Zowel de muziek als de oefeningen worden in nauw overleg met de turnsters bepaald. Brandon begeleidt de turnsters gedurende de gehele voorbereiding en bespreekt continu hoe de oefening geperfectioneerd kan worden. Momenteel worden de laatste aanpassingen doorgevoerd in de uitvoeringen om straks optimaal voor de dag te komen tijdens de Olympische Spelen. 

De turnsters zijn erg tevreden over zijn begeleiding en met alle turnsters is de band heel goed. Ook internationaal valt Brandon ondertussen op doordat hij een duidelijke stempel drukt op de uitvoeringen van TeamNL.  

Ondanks deze enorme vlucht in zijn nog prille carrière blijft Brandon nuchter. Hij vindt het fantastisch om naast de drukke werkzaamheden voor de turnbond ook docent te zijn bij Albeda. Het begeleiden van onze studenten die nog helemaal aan het begin van hun carrière staan geeft hem veel energie. 

Op 21 juli reist TeamNL af naar Parijs en vanaf 28 juli komen de turnsters in actie. 

Wil je de ploeg volgen en de oefeningen en choreografieën van Brandon Bos zien? Volg dan TeamNL turnen op instagram TeamNL Turnen (@teamnlturnen) • Instagram-foto's en -video's 

 

Fotograaf: Kees Kuijt