Op donderdag 3 november vond de lustrumeditie van het Albeda ontbijtcongres plaats in de vertrouwde omgeving van het Nieuwe Luxor Theater. Tijdens het congres, met als thema durf, hebben studenten een bijzondere inkijk gegeven in hun leefwereld. Want wat vraagt de wereld om ons heen en wat betekent dat voor onze studenten?
Studenten als rolmodellen
Een wervelend programma van een uur ging van start met een terugblik op vijf jaar Albeda ontbijtcongres door cabaretier Jörgen Raymann en Albeda-ambassadeur Sander de Kramer. Na dit indrukwekkende overzicht namen drie studentcoaches plaats aan tafel om te vertellen welke ondersteuning zij kunnen bieden aan studenten van Albeda die een hulpvraag hebben. Student Juraisha vertelt wat de studentcoaches voor haar hebben betekent: “Ik wilde stoppen met mijn opleiding. Zij hebben mij gestimuleerd om door te gaan. Ook hebben ze me geholpen aan een kamer, want ik was op dat moment dakloos. Nu heb ik mijn diploma gehaald.”
Simone Fredriksz, lid college van bestuur en Isaac, student opleiding Acteur, schuiven aan tafel aan. Simone is gekleed is een duurzame, prachtige roze creatie van fashion-alumni Bianca Blaauw. Hun gesprek gaat over durf en ondernemerschap. Simone: ”Onze studenten zijn rolmodellen. Wij zien onze studenten en willen ook dat zij zich gezien voelen.” Isaac is een van de boegbeelden van de nieuwe campagne van Albeda. “Ik word soms gewoon herkend. Ik heb zo veel geleerd door mee te werken aan de campagne.” Op de vraag wat durf voor Isaac betekent geeft hij als antwoord: “Mijn vrienden vonden het raar dat ik als donkere jongen naar de theaterschool wilde. Ik kreeg heel veel negatieve reacties. Toen dacht ik: ik ga het doen en je laten zien wat ik er uit ga halen.”
Studeren met een uitdaging
Het programma wordt vervolgd met een modeshow van de studenten van de fashion-opleidingen, die vanuit de zaal naar het podium liepen. Ondersteund door een enthousiast applaus vanuit de zaal lieten deze studenten in prachtige en bijzondere outfits zien wat zij in hun mars hebben. Na het optreden van Graciëlla Hunsel met het nummer I wish volgde het gesprek met studenten Noah en Morwena, die samen met zorgcoördinator Ingrid uitlegden wat het betekent om te studeren met een beperking. Uit het gesprek blijkt meer en meer dat de zoektocht naar een opleiding al ingewikkeld is en helemaal als je een beperking hebt. Noah: “Ik kan het wel, maar ik heb hulp nodig. Dat ik die extra hulp krijg, dat zien mensen niet.”
MBO grootste emancipatiemotor van Nederland
Als laatste gasten kwamen Adnan Tekin voorzitter van de MBO Raad, docent Houda Susi en stadsocioloog Ilias el Hadioui hun visie geven op het mbo als mini-samenleving. El Hadioui: “Studenten willen de wereld begrijpen en ze willen door de wereld begrepen worden. Creëer de goede condities en werk allemaal dezelfde kant op. Albeda heeft enorme stappen gemaakt. Niet alleen in idealen denken maar dit ook in de praktijk brengen.” Tekin vult aan: “We zijn de grootste emancipatiemotor van Nederland en verdienen hiervoor de erkenning te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat we blijven inzetten op kansengelijkheid en onze mbo’ers blijven koesteren want we hebben iedereen hard nodig.””
Handhavers in actie
Als bijzondere, afsluitende act maakten studenten van de opleiding Handhaver toezicht & veiligheid van Albeda Facilitair & Veiligheidscollege hun opwachting. Docent Goran vertelt al rappend wat de opleiding inhoud. Daarna laten de studenten zien hoe het vak er in de praktijk uitziet. Zij namen de aanwezigen in drie korte scenes mee in situaties die handhavers tegenkomen in de dagelijkse praktijk.
Bekijk hier de film.